HomeΚΡΗΤΗΤο ακατάσχετο των επιδοτήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ευρωβουλή

Το ακατάσχετο των επιδοτήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ευρωβουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση που κατέθεσε χθες στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, καταγγέλλει τις παράνομες πρακτικές εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών, που προχωρούν σε χιλιάδες κατασχέσεις των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων των αγροτών.

Ο Νότης Μαριάς, αφού επισημαίνει ότι οι φτωχοποιημένοι από το Μνημόνιο αγρότες και κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια και τους υπέρογκους φόρους, με την Ερώτησή του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την τήρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε., η οποία κατοχυρώνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Οι φτωχοποιημένοι από το Μνημόνιο Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους και να εξυπηρετήσουν τα δάνεια στις τράπεζες με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες να προχωρούν παρανόμως σε κατάσχεση των κατά το δίκαιο της Ε.Ε. ακατάσχετων κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων όταν κατατίθενται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό λογαριασμό των ανωτέρω δικαιούχων.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. (Κανονισμοί 1782/2003, 1792/2003, 795/2004, κλπ, όπως ισχύουν σήμερα) κατοχυρώνει το ακατάσχετο των  κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων χωρίς καμία απολύτως αίρεση.

Όπως προκύπτει από σχετική έγγραφη απάντηση αρμοδίου υπουργού που διαβιβάστηκε στην Ελληνική Βουλή το Νοέμβριο 2013, η ελληνική νομοθεσία (ν.δ. 356/1974, άρθρο 982 παρ. ε  Κ.Π.Δικ και ν. 4161/2013) επιτρέπει αφενός μεν κατ΄ απόλυτο τρόπο στο Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου υπό όρους και προϋποθέσεις στις τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις των άνω κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Έχει λάβει γνώση της παραπάνω παράνομης επιβολής χιλιάδων κατασχέσεων των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων που έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων;

2.Τι προτίθεται να πράξει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την άρση της παραπάνω παράνομης κατάστασης και την αποκατάσταση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ε.Ε. που κατοχυρώνει απολύτως το ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων;

Διαφήμιση
Διαφήμιση