HomeHL-EconomyΔυσοίωνες εκτιμήσεις για τις τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα

Σε ποσοστό 24,8% αυξήθηκε ο σχετικός δείκτης τον Ιούνιο σε διάστημα δύο ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν κλείνει ο ανατιμητικός «κύκλος» στο ράφι, με τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη να εξακολουθούν να αυξάνονται.

Το σκληρό ροκ στις τιμές τροφίμων διατηρείται έντονο και η πορεία του κλαδικού πληθωρισμού απέχει παρασάγγας από αυτή του γενικού δείκτη. Τα δεδομένα στην αγορά παραμένουν τα ίδια: οι τιμές βασικών εμπορευμάτων, το κόστος λοιπών πρώτων και δεύτερων υλών παραμένουν σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα.

Για τους καταναλωτές, η επιβάρυνση στις τιμές διαμορφώνεται στη διετία στο 24,8%, καθώς η «επίδοση» στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο, που εμφανίζει ποσοστό αύξησης 12,2% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, έρχεται να προστεθεί στην αύξηση 12,6% που καταγράφηκε το ίδιο διάστημα πέρυσι, τοποθετώντας το καλάθι του σούπερ μάρκετ στην κλίμακα των luxury brands.

Αντίθετα με τις προσδοκίες

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι σύντομα ο δείκτης καταναλωτή τροφίμων θα εμφανίσει υποχωρητικές τάσεις, τα «μηνύματα» από την αγορά των βασικών καταναλωτικών αγαθών και τη λιανική, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώνουν ανάλογη τάση. Τουναντίον, τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται η αγορά επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις του έτους που διέβλεπαν ότι ο κλαδικός πληθωρισμός είναι «μακράς διάρκειας» και θα παραμείνει και το 2024.

Εξάλλου, από πλευράς βιομηχανίας τροφίμων επαναλαμβάνεται με κάθε τρόπο η δυσκολία να μειωθούν άμεσα οι τιμές στα προϊόντα. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του επιχειρηματία Σπ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων». Ο ίδιος αποδίδει τη διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο γεγονός ότι «η διαταραχή της αλυσίδας των τροφίμων από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβγαλε στην επιφάνεια διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι σταθεροί και μακροχρόνιοι και δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα». Τέτοιοι παράγοντες είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει τις σοδειές ανά τον κόσμο, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, οι καταναλωτές οι οποίοι στρέφονται στο κρέας, αλλά και η έλλειψη εργατών γης. «Για όλους αυτούς τους λόγους νομίζω ότι θα αργήσει να επέλθει ισορροπία στα τρόφιμα. Δεν θα επανέλθουμε στις τιμές των πρώτων υλών εκεί που ήταν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν ευνοείται η άμεση αποκλιμάκωση

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, κατά την ομιλία του στη φετινή Γενική Συνέλευση των μελών του συνδέσμου, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που στην πραγματικότητα δεν ευνοούν αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων άμεσα. «Οι γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν παγιωθεί. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν άμεσα», τόνισε με νόημα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι «υπάρχουν στοιχεία που μας φέρνουν αντιμέτωπους με ζητήματα βιωσιμότητας και τη φετινή χρονιά».

Όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων, «βαρόμετρο εξελίξεων για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το τελευταίο τρίμηνο του έτους αποτελεί η πορεία της τουριστικής κίνησης και κυρίως σημαντικός παράγοντας είναι η τάση που θα καταγραφεί στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Εάν οι τιμές σε βασικές πρώτες και δεύτερες ύλες δεν εμφανίσουν τάσεις σταδιακής διατήρησης σε ανοδικά μεν αλλά σε ηπιότερο βαθμό επίπεδα, δεν είναι εύκολο να κλείσει ο κύκλος των ανατιμήσεων στο ράφι».

Την ίδια ώρα πάντως, οι λιανέμποροι εμφανίζονται περισσότεροι αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι το φθινόπωρο αναμένεται να καταγραφεί μια αποκλιμάκωση στο κρεσέντο των ανατιμήσεων, καθώς ο ρυθμός αυξήσεων στις τιμές των τιμοκαταλόγων χονδρικής στα σούπερ μάρκετ εμφανίζει επιβράδυνση, με τάση υποχώρησης σε μονοψήφιο ποσοστό. Οι εκπρόσωποι της οργανωμένης λιανικής τοποθετούν τη μέση σταθμισμένη αύξηση στους τιμοκαταλόγους χονδρικής αυτήν την περίοδο στο 10% με 10,5%.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση