HomeΚΡΗΤΗΤα ηνία της Λότζια αναλαμβάνει ο Β. Λαμπρινός – «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πίσω, μπροστά είναι μόνο το Ηράκλειο»

Τα ηνία της Λότζια αναλαμβάνει ο Β. Λαμπρινός – «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πίσω, μπροστά είναι μόνο το Ηράκλειο»

Διαφήμιση

 

Μία σημαντική σελίδα στην ιστορία του δήμου Ηρακλείου γράφεται σήμερα με την ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού που παραλαμβάνει τυπικά την Δευτέρα τις τύχες της Λότζια από τον – επί τρεις θητείες δήμαρχο – Γιάννη Κουράκη.

222127
Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου έγινε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ηρακλείου.

222126
Ο Βασίλης Λαμπρινός έφτασε εκεί νωρίς μετά της συζύγου του, Βάσω Δανέζη αλλά και τον γιο τους Φραγκίσκο τους οποίους υποδέχθηκε ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος.

222125
Η τελετή της ορκωμοσίας έχει ήδη ξεκινήσει ενώ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου βρίσκεται και ο απερχόμενος δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης.
222121

Η ομιλία του Βασίλη Λαμπρινού

Προ ολίγων μηνών ζήσαμε στιγμές μεγάλης συγκίνησης όταν οι Δημότες του Ηρακλείου ενέκριναν με την ψήφο τους την πρότασή μας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τιμή που μας έκαναν μας έθεσε προ του χρέους να μετατρέψουμε τα λόγια μας σε πράξη, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και στις προκλήσεις των καιρών. Τηρώντας τις αρχές της αξιοκρατίας, της νομιμότητας και της διαφάνειας, να αποδείξουμε με ουσιαστικό έργο, πως είμαστε άξιοι της τιμής που μας έκαναν. Η συγκυρία, το ξέρετε όλοι, δεν είναι ευνοϊκή. Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση του Δήμου σε μια εποχή που η Αυτοδιοίκηση δοκιμάζει τα όρια της αντοχής της από τη συνεχή περικοπή πόρων, οι πολίτες. εξαντλημένοι και ανασφαλείς, αγωνιούν για το αύριο – κάποιοι βιώνουν ήδη συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης-, και το κοινωνικό κράτος καταρρέει συμπαρασύροντας τις ελπίδες για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Οι ευθύνες όσων οδήγησαν την χώρα ως εδώ είναι υπαρκτές και έχουν μέγεθος ιστορικό. Σε πολιτικό επίπεδο την απάντηση τη δίνει πάντα ο λαός. Σε ποινικό, εάν και όπου υπάρχουν, τις αποδίδει η Δικαιοσύνη. Σε πρακτικό όμως επίπεδο, στην σκληρή καθημερινότητα και στα προβλήματά της, την απάντηση καλούμεθα να την δώσουμε εμείς – εδώ και τώρα. Η πραγματικότητα δεν περιμένει. Με τις δικές μας δυνάμεις, με τις δικές μας πηγές, με ευρηματικότητα, με σκληρή δουλειά, με φαντασία, με ό,τι καλυτερο διαθέτουμε, πρέπει καθένας από εμάς ξεχωριστά να εργαστεί για την στήριξη των αδυνάτων και την ανάπτυξη του τόπου. Να ενώσουμε τα χέρια και τις δυνάμεις μας γιατί η κρίση δεν πέρασε. Είναι ακόμη ορατός ο κίνδυνος να μας πουν (αν δεν μας τόπανε ήδη): «ζήστε με ό,τι έχετε, ό,τι παράγετε, ό,τι καταφέρνετε μόνοι σας». Κι αν αυτό συμβεί, δεν επιτρέπεται να μας βρει ανέτοιμους.

222119

Εμείς πιστέψαμε στις δυνάμεις μας, στις δυνάμεις της Κρήτης και τις δυνάμεις των Ηρακλειωτών. Ο τόπος αυτός διέσχισε πολλές φορές το βαθύτερο σκότος και ξαναβγήκε στο φως. Νίκησε αμέτρητες φορές τον λέοντα του κακού. Δεν είμαστε εμείς, δεν είναι αυτές οι γενιές των Ηρακλειωτών που θα φοβηθούν σήμερα τη λεοντή του! Θα πασχίσουμε, θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, θα δουλέψουμε όσο χρειαστεί και θα τα καταφέρουμε!

Απευθύνομαι πρώτα στα μέλη της συμπολίτευσης, στα εκλεγμένα και μη μέλη της «Δύναμης Πολιτών, αφού το βάρος της ευθύνης πέφτει πρωτίστως στους δικούς μας ώμους. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για το ωραίο ταξίδι.. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την αδιάσπαστη ενότητά σας και τον αγώνα που δώσατε. Βάλαμε ένα παραπάνω στοίχημα με τον εαυτό μας και τους δημότες του Ηρακλείου. Θελήσαμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πράγματι ανεξάρτητη και πράγματι συμμετοχική. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό! Οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν θα τους διαψεύσουμε. Χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία, που δεν μας ταιριάζει, χωρίς να επιτρέψουμε καμιάν από τις «ασθένειες» της εξουσίας να μας προσβάλει, θα εργαστούμε την ίδια ενότητα, με την ίδια πίστη στις αρχές που διακηρύξαμε, και με τη ρήση του Αγάθωνα κατά νουν. Όποιος κυβερνά, λέει, πρέπει να θυμάται τρία πράγματα: Ότι κυβερνά ανθρώπους (και πρέπει άρα να λογαριάζει τη γνώμη τους), ότι κυβερνά κατά νόμον, και, βεβαίως, ότι δεν κυβερνά για πάντα. Όπως ξέρετε, η ανταμοιβή για τη χρηστή διοίκηση προσφέρεται μόνον, στο τέλος του ταξιδιού. Μας περιμένει σκληρή δουλειά, αλλά το στοίχημα θα το κερδίσουμε!

222120

Προς τα μέλη της αντιπολίτευσης θα ήθελα να πω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω, στο παρελθόν. Μπροστά μας υπάρχει μόνον το Ηράκλειο. Γι’ αυτό έχουμε να δουλέψουμε και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Οι καιροί δεν επιτρέπουν να πολεμάμε ανεμόμυλους, ούτε να ξοδευόμαστε σε άκαρπες κι άσκοπες αντιπαραθέσεις. Η πραγματικότητα είναι εδώ, η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία είναι εδώ και στις μάχες που πρέπει να δώσουμε γι’ αυτά δεν περισσεύει κανείς μας. Σας θέλουμε δίπλα μας, γιατί είναι βέβαιον ότι θα χρειαστούν όλων μας οι δυνάμεις και το πάθος για να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία ό,τι δικαιούται το Ηράκλειο. Καλωσορίζουμε εκ των προτέρων τον αυστηρό έλεγχο και τη γόνιμη κριτική σας. Το να πολεμάς όμως πάνω στ’ άλογο, είπε ένας σκληρός πολεμιστής, είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να ξεπεζέψεις και να αρχίσεις να κυβερνάς. Ισχύει για όλους μας. Και οι Δημότες του Ηρακλείου μας εξέλεξαν, και σας και μας, για να πετύχουμε ένα πράγμα: Το καλό του τόπου.  Έχουμε χρέος λοιπόν, δια-τηρώντας καθένας τα ιδεολογικά του πιστεύω, να συνθέσουμε τις απόψεις μας και βρούμε να τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματά του.

Οι περισσότεροι από σας έχουν ήδη θητεύσει στα δημοτικά έδρανα και τα γνωρίζουν πολύ καλά. Αναγνωρίζουμε το έργο σας, όπως και το έργο όλων των προκατόχων μας. Όλες οι μέχρι τώρα δημαρχιακές αρχές συνέβαλαν, στο μέτρο των δυνάμεών τους και των συνθηκών που αντιμετώπισαν, στην ανάπτυξη του Δήμου. Τις ευχαριστούμε γι’ αυτό, όπως ευχαριστούμε και την απερχόμενη δημοτική αρχή για ό,τι θετικό προσέφερε στον τόπο. Το έργο της, είναι ορατό. Ουδέποτε το μηδενίσαμε ούτε προτιθέμεθα να το πράξουμε. Προτείναμε ένα άλλο πρόγραμμα, μια διαφορετική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες. Θα  το εφαρμόσουμε με συνέπεια και σεβασμό σε ό,τι επιβάλλει η αρχή της ισονομίας: Ίδιοι κανόνες για όλους! Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Φτάνει να συνειδητοποιήσει καθένας από μας πως το κοινό συμφέρον είναι σημαντικότερο από το δικό του.

222134

Προς το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου δεσμευόμαστε να κάνουμε το παν για να το εμπνεύσουμε με την πράξη μας και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του. Η πείρα του στα δημοτικά πράγματα είναι πολύτιμη για μας, και το θέλουμε όχι απλώς συνοδοιπόρο, αλλά οδηγό στην κατάκτηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης που εξαγγείλαμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να το προστατεύσουμε από τη θύελλα της κρίσης και θα μας βρει πάντα δίπλα του στην υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων του.

Το τελευταίο, το μεγαλύτερο ευχαριστώ, απευθύνεται σε σας Συμπολίτες!  Σας ευχαριστούμε πολύ, όπου κι αν βρίσκεστε. Όλους σας. Και σας που μας στηρίξατε και σας που διαλέξατε άλλη παράταξη. Η ψήφος σας έχει ακριβώς το ίδιο βάρος και μας θέτει προ των ίδιων ακριβώς ευθυνών. Nα ξέρετε ότι θα κάνουμε λάθη. Mόνο όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθη. Το επισημαίνω για να σας παροτρύνω να μην τα ανεχόσαστε, να μας τα υποδεικνύετε διαρκώς και να μας προτείνετε λύσεις. Από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας είπα ότι το Ηράκλειο μπορεί να αλλάξει υπό ένα και μόνο όρο. Να αλλάξουμε πρώτα όλοι εμείς. Να αναλάβουμε καθένας τις  ευθύνες του. Στα σπουδαία αλλά και στα απλά, τα καθημερινά. Στη στάθμευση, την καθαριότητα, στο σεβασμό των δημόσιων χώρων και των κανόνων που αφορούν στη χρήση τους. Αυτό σας ζητώ και σήμερα. Να θυμάστε ότι κάθε μέρα με την πράξη του γράφει καθένας μας την ιστορία του την προσωπική αλλά και ένα κομμάτι από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Χρειαζόμαστε την παρουσία σας στις τοπικές συνελεύσεις, χρειαζόμαστε την συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων, χρειαζόμαστε τη μαχητικότητά σας στις διεκδικήσεις του Δήμου, χρειαζόμαστε την εθελοντική σας προσφορά. Γνωρίζω τις αντιρρήσεις όσων πιστεύουν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να υποκαθιστούν το κράτος στις υποχρεώσεις του. Αλλά η ανάγκη υποχρεώνει. Μέχρις ότου το απoδυναμωμένο κράτος τα καταφέρει, οι άστεγοι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στους δρόμους, οι άποροι να στερούνται τα στοιχειώδη, και οι ανασφάλιστοι γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Και δεν πρόκειται μόνον γι’ αυτά, τα πρώτα και σπουδαιότατα. Πρέπει να βιαστούμε, να τρέξουμε πριν απ’ τα πράγματα. Να ομορφύνουμε την πόλη, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη της καθαριότητας, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, όλες τις παραγωγικές μας πηγές – τις αρχαιότητες, τα μουσεία τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, το αγροτικό και κτηνοτροφικό μας κεφάλαιο, τους ανθρώπους μας-, ό,τι έχουμε, για να παραχθεί πλούτος και θέσεις εργασίας. Ο τόπος μας χρειάζεται όλους, έναν προς έναν. Σας εγγυώμαι ότι Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί. Θα εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας και θα τις υπερβούμε αν χρειαστεί, για να γίνει το Ηράκλειο όπως το ονειρευτήκαμε. Πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης και προόδου, κέντρο εμπορίου, επιστήμης και τεχνολογίας, φάρος πολιτισμού! Σταθείτε πλάϊ μας. Συμμέτοχοι, συνοδοιπόροι, συναγωνιστές! Σας υπόσχομαι ότι θα τα καταφέρουμε!

Ο Λ. Αυγενάκης για την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο Ηρακλείου

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «ο Δήμος Ηρακλείου γύρισε σελίδα. Οι προσδοκίες των πολιτών για ολοκλήρωση κομβικών έργων αλλά και θεμελίωση νέων, σημαντικών παρεμβάσεων για τη πόλη μας είναι μεγάλες και η υποχρέωση της νέας Δημοτικής Αρχής, προσωπικά του κ. Λαμπρινού αλλά και όλων μας που εκπροσωπούμε το Ηράκλειο, ακόμα μεγαλύτερη.

Οι πολίτες δε μπορούν να γνωρίζουν, αν και καλό θα ήταν, ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος την ευθύνη, ποιος έτρεξε, ποιος πέτυχε. Ζητά να δει αποτέλεσμα και εδώ είναι που πρέπει να σταθούμε όλοι μας. Ευχές πολλές για καλή αρχή, καλή δύναμη  και επιτυχημένη αυτοδιοικητική θητεία.»

KOYRAKHS LAMPRINOS ORKOMOSIA2 222122

 

Διαφήμιση