HomeHL-EconomyΕστίαση: Αυξήσεις 10,5% προβλέπει η διετής κλαδική σύμβαση

Εστίαση: Αυξήσεις 10,5% προβλέπει η διετής κλαδική σύμβαση

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα θα αυξηθούν επιπλέον κατά 5%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν από 1ης Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%. Φέτος, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1ης Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, και η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Το ημερομίσθιο αυτό θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόλησή τους είναι σε ημέρα ανάπαυσης και αυτή πέφτει Κυριακή ή αργία.

Ετσι, με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

  • Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
  • Για τον μάγειρα Α΄, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
  • Για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
  • Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
  • Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων καθώς και στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1ης Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

Εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζομένους στον κλάδο των καλλυντικών, που προβλέπει υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμιά, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται τέλος συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Συνολικά, το 2022 υπογράφηκαν 217 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, έναντι 180 συμβάσεων το 2021. Μάλιστα, οι 80 από αυτές (36% του συνόλου) προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 προέβλεπαν αμετάβλητους σε σχέση με το παρελθόν μισθολογικούς όρους. Πρόκειται για τις περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις από το 2018.
kathimerini.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση