HomeHL-WorldΌλαφ Σολτς: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό

Όλαφ Σολτς: Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό

«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση με βάση την αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν πρόκληση από το μεταναστευτικό έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Corriere della Sera» με αφορμή τη συνάντησή του σήμερα, Πέμπτη, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

«Πρώτα απ΄όλα, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, διότι ο αριθμός προσφύγων που φτάνουν στα σύνορά τους παρουσιάζει αύξηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και τις άλλες χώρες μόνες τους, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση με βάση την αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης» είπε αρχικά ο κ. Σολτς και συμπλήρωσε:

«Η Γερμανία, από την μεριά της, πλήττεται ιδιαίτερα από την δευτερογενή μετανάστευση. Το περασμένο έτος πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, προερχόμενοι από την Ουκρανία, βρήκαν προστασία στην χώρα μας και, παράλληλα, άλλες 230.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από άλλες χώρες, ήρθαν στην Γερμανία, παρότι δεν έχουμε εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Για το λόγο αυτό, έχουμε ανάγκη από μια αλληλέγγυα κατανομή, με αίσθημα ευθύνης και γνώσεις από μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ. Χρειαζόμαστε και σεβασμό των διάφορων κανόνων που αφορούν όποιον ζητά προστασία, με αναφορά στις διαδικασίες παροχής ασύλου και ένταξης στις χώρες της Ένωσης».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε: «Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αυτός. Ένα είναι σαφές: ο πρόεδρος Πούτιν έχει τη δυνατότητα να τον τερματίσει αμέσως, αποσύροντας τις δυνάμεις του και παύοντας τις εχθροπραξίες. Μετά από αυτό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν συνομιλίες για μια δίκαιη ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως προτείνει εδώ και καιρό το Κίεβο. Αλλά η Ρωσία δεν μετακινείται από τα ιμπεριαλιστικά της αιτήματα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία ακόμη για πολύ καιρό».

Σε σχέση με την κρατική στήριξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που και άλλες χώρες αναλαμβάνουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας τους» και ότι «υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές βοήθειες πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη και λειτουργική».

Με αναφορά, τέλος, στα δημοσιονομικά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε στην «Corriere della Sera» ότι «χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, ξεκάθαροι κανόνες οι οποίοι να τυχαίνουν σεβασμού και ένα κοινό, διαφανές πλαίσιο», αλλά ότι «δεν θέλουμε να οδηγήσουμε μεμονωμένες χώρες σε ένα πλαίσιο λιτότητας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση