HomeΕΛΛΑΔΑ«Ξεπαγώνει» η δίκη της Folli Follie

«Ξεπαγώνει» η δίκη της Folli Follie

Αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου – Ειδική άδεια ΔΣΑ στους δικηγόρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επτά μήνες μετά την αναγκαστική αναβολή, η δίκη της Folli Follie, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου, οπότε έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι οι δικηγόροι θα παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης με ειδική άδεια που θα τους χορηγηθεί.

Η δίκη, με βασικούς κατηγορουμένους τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, άλλοτε πανίσχυρους μεγαλομετόχους της εταιρείας, έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ξεκίνησε στις αρχές του 2022, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ ήδη οι ποινικές διώξεις για την υπόθεση είχαν ασκηθεί τουλάχιστον 4,5 χρόνια πριν.

Αν και το δικαστήριο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια η δίκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, εντούτοις οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου να απέχουν οι δικηγόροι από δίκες όπου κατηγορούμενοι δικάζονταν μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς διαφωνούσαν οι δικηγορικοί σύλλογοι με νομοθετική τροποποίηση που έγινε τον Απρίλιο του 2022. Η επίμαχη ρύθμιση, που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού σώματος, με αποτέλεσμα την πολύμηνη δικηγορική αποχή, προέβλεψε ότι όσοι καταδικάζονται για σειρά αδικημάτων –ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης– είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δηλαδή σε μεγάλες ή μικρές ποινές, θα μπαίνουν στο εξής στη φυλακή και θα εκτίουν την επιβληθείσα ποινή.

Στη δίκη της Folli Follie, που είχε μετ’ εμποδίων ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, έγιναν συνολικά 22 συνεδριάσεις, όπου, όπως ανακοινώθηκε και από το δικαστήριο, πριν αναγκαστικά αναβάλει και διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης, λύθηκαν πολλά διαδικαστικά και ουσιαστικά προβλήματα. Ωστόσο η δικηγορική αποχή που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 δεν άφησε περιθώρια συνέχισης της δίκης. Επτά διακοπές έγιναν προκειμένου να μπορέσει η δίκη να προχωρήσει. Συνολικά 35 συνεδριάσεις ματαιώθηκαν και τελικά στο τέλος του 2022, πριν από τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου, προκαλώντας αίσθηση, ανέβαλε τη δίκη, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά πάντων για τη μη συνέχισή της.

Kίνδυνος παραγραφής

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσός τονίζει στην «Κ» ότι στο παρελθόν άδειες δεν είχαν ζητηθεί ούτε από την υπεράσπιση ούτε από την πολιτική αγωγή.

Η αιτιολογία για την αναγκαστική αναβολή της δίκης, έτσι όπως ανακοινώθηκε δημόσια από την πρόεδρο του δικαστηρίου τον περασμένο Δεκέμβριο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την επισήμανση πως πράξεις του κατηγορητηρίου έχουν άμεσο κίνδυνο παραγραφής, γεγονός, που όπως είπε η κ. Ανδρεοπούλου, δεν πτόησε κανέναν όταν σημειώθηκαν διακοπές επί διακοπών στη δίκη και ματαιώσεις των συνεδριάσεων του δικαστηρίου. Η πρόεδρος συγκεκριμένα είχε τονίσει, ότι στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν πράξεις που σύντομα παραγράφονται με ό,τι αυτό σημαίνει για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διεθνή πτυχή του σκανδάλου και στην έκθεση εξ αυτού του λόγου και πέραν των ελληνικών συνόρων του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Τότε η πρόεδρος της δίκης βρισκόμενη ενώπιον πραγματικού αδιεξόδου λόγω της δικηγορικής αποχής, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε κάποια ουσιαστική προσπάθεια για να συνεχιστεί η δίκη, είχε κάνει λόγο για ομηρία των δικαστών.

«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογραμμίσει τότε η πρόεδρος, πριν αναβάλει τη δίκη, συμπληρώνοντας πως οι δικαστές που μετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου, ούτε να δικάσουν τους κατηγορουμένους για τη Folli Follie μπορούσαν, αλλά ούτε και να δικάσουν άλλες υποθέσεις, καθώς ανέβαιναν κάθε λίγο και λιγάκι στην έδρα, αν και η δίκη δεν γινόταν…

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου περί αναγκαστικής αναβολής της δίκης σημειώνεται με έμφαση γιατί η δίκη αυτή οφείλει να ολοκληρωθεί. «Πρόκειται, αναφέρεται, για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο».

Μετά ταύτα, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου, όπως έχει προσδιοριστεί, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός με δήλωσή του στην «Κ» επισημαίνει πως έχουν δοθεί άδειες στους δικηγόρους να παραστούν, υπογραμμίζει όμως ότι στο παρελθόν, πριν η δίκη σταματήσει, άδειες δεν είχαν ζητηθεί ούτε από την υπεράσπιση ούτε από την πολιτική αγωγή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι, 13 συνολικά, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα, παραποιημένους ισολογισμούς και πειραγμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ενώ έχουν και κατηγορία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Το βέβαιον είναι πάντως ότι η δίκη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2024 και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση