HomeHL-9Εκλογές 2023: Τα 7 βήματα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι 3 «βοηθοί» του Τσίπρα

Εκλογές 2023: Τα 7 βήματα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι 3 «βοηθοί» του Τσίπρα

Όλο το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικό πρόσημο στον προγραμματικό του λόγο επιχείρησε να προσθέσει χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος περιείχε σε «επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους» πολλές και αισιόδοξες «εικόνες από το μέλλον», οι οποίες για να καταστούν πραγματικότητα, περνούν ωστόσο, μέσα από την επάνοδό του στην εξουσία. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διορθώσει με ορίζοντα την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση «όλα τα λάθη μαζί», όπως παρατηρούσαν έμπειρα στελέχη του χώρου, αφού δοκίμασε ταυτόχρονα χθες:

 • Να αφήσει πίσω την καταστροφολογική ρητορική της πρώτης προεκλογικής περιόδου
 • Να προτάξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διακυβέρνησης, με έμφαση στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα
 • Να ανανεώσει την εικόνα του κόμματός του, πλαισιωμένος από στελέχη της «γενιάς των 40αρηδων» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αυτής που έπεται της δικής του.

Στο ολικό λίφτινγκ προγραμματικών θέσεων και προσώπων τις αναπαράγουν ήρθε να προστεθεί και ένα οραματικό στοιχείο για την «Ελλάδα 2027», με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως «η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας». «Θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας το 2027 σε μια χώρα δημοκρατίας και ισότητας. Σε μια χώρα και μια κοινωνία με δυναμική και με προοπτική. Σε μια χώρα και μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες», όπως είπε, θυμίζοντας έντονα τον οραματικό τόνο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τόνος που επέβαλε μάλλον και την όποια άμβλυνση των προεκλογικών εντάσεων, καθώς «ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, την προπαγάνδα, τα fake news, τους επαναλαμβανόμενους, σε σημείο ανυπόφορο, καθοδηγούμενους διαξιφισμούς. Και ας αναρωτηθούμε μαζί: Πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας το 2027;» διερωτήθηκε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Πέραν της προοπτικής της χώρας την επόμενη τετραετία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απηύθυνε ένα δριμύ κατηγορώ προς την ΝΔ με φόντο την τετραετία διακυβέρνησής της, λέγοντας πως «πέντε χρόνια μετά την λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 πριν την κρίση που ήταν στο 77%». Σαλπίζοντας αντεπίθεση, ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε ακόμη να αποδομήσει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο πεδίο των επενδύσεων, λέγοντας πως «αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις, επαναγορά τουριστικών ακινήτων και αγορές κόκκινων δανείων από funds. Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που δεν αφήνουν αυτές οι επενδύσεις κανένα παραγωγικό αποτύπωμα και εκτοξεύουν για άλλη μια φορά το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, δημιουργώντας και πάλι κινδύνους που θεωρούσαμε ότι τους έχουμε ξεπεράσει», σημείωσε.

Στον αντίποδα, υπεραμύνθηκε με ένταση των πεπραγμένων της δικής του διακυβέρνησης ως πολιτικής δύναμης κοινωνικής προόδου και σταθερότητας, αφού περιέγραψε ως τα θεμέλια της μετέπειτα ανοδικής πορείας της χώρας και επιτεύγματα της «πρώτη φορά Αριστεράς» τη «ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, που έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης, τη σταθεροποίησε και αποκατέστησε την διεθνή της αξιοπιστία».

Ο εθνικός στόχος

Ασκώντας, την ίδια ώρα, οξεία κριτική σε σειρά κυβερνητικών χειρισμών από την πραγματική οικονομία μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «όλα αυτά και πολλά άλλα πολλά αποτυπώνουν μια και μόνη πραγματικότητα την όποια επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Ότι η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, από τον μέσο όρο, μεγαλώνει». «Βρισκόμαστε δυστυχώς σε πορεία απόκλισης. Και αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί», όπως εκτίμησε ο ίδιος, θέτοντας ως «πραγματικό εθνικό στόχο» τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρά την φυγή προς τα μπρος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε στην πάγια θέση του, δηλαδή ότι «οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν», λέγοντας πως «όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι ευνοούν τους πλούσιους, δεν θα το καταφέρουν, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει», δηλαδή «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου. Την ίδια στιγμή, «έξι δισ. περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία. Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας», όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας πως «πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους. Αλλά δεν είναι η μόνη». Στην κατεύθυνση αυτή παρατήρησε για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας πως «μας είπαν κάποιοι να μην τα λέμε “υπερκέρδη”, να τα λέμε “απρόσμενα κέρδη”. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη τους, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους», από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποβλέπει ότι θα εξοικονομήσει για το οικονομικό του πρόγραμμα 5,5 δις ευρώ.

 «Από όποια θέση»

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως στην επόμενη κάλπη συγκρούονται δύο κόσμοι, αυτός «της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης» από την μια και της «ελίτ και της ολιγαρχίας», δηλώνοντας με νόημα ως κατακλείδα πως «θα αγωνιζόμαστε πάντα και σε όλες τις συνθήκες και από όποια θέση μέχρι την παντοτινή μας τη νίκη για μια κοινωνία ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης».

Η τελευταία αποστροφή του κ. Τσίπρα, η οποία άφησε να αιωρείται ένας υπαινιγμός για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πυροδότησε ποικίλα σχόλια στο παρασκήνιο, ιδίως όταν ο ίδιος πλαισιωνόταν στη χθεσινή παρατήρηση από στελέχη της «νέας γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με υψηλή κομματική νομιμοποίηση. Τα στοιχεία που ενώνουν τους κ. Διονύση Τεμπονέρα, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση δεν είναι άλλα από το γεγονός ότι πρώτευσαν στη σταυροδοσία της πρώτης κάλπης (πλην του κ. Τεμπονέρα που δεν ήταν υποψήφιος), έχοντας προηγουμένως καταταγεί στην πρώτη τριάδα της Κεντρικής Επιτροπής που κόμματος, με ψηφοφορία από τη βάση, πέρυσι τον Μάιο. Ακόμη περισσότερο, όμως, η κ. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης ανήκουν στα πρόσωπα που πρότεινε ονομαστικά να πλαισιώσουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης εν είδει «βοηθών» μετά την συντριπτική ήττα. Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης εσχάτως δεν έκρυψε το θαυμασμό του και για την επίδοση του Διονύση Τεμπονέρα στα τηλεπτικά πάνελ, όπως και η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα και άλλα στελέχη, διευρύνοντας τον κύκλο των προσώπων που κοιτούν με θαυμασμό τον νεαρό Εργατολόγο, για τις πολιτικές επιδόσεις του.

Πλάι στους 40αρηδες «λοχαγούς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την εκδήλωση έκλεισε -συμβολικά- ο πρώην Υπουργός, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για τη στεγαστική πολιτική και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. «Για εμάς τους Αριστερούς και Αριστερές, όλα τα σχέδια τα αναπτυξιακά πρέπει να κοιτάνε στο μέλλον και να έχουν το οραματικό στοιχείο. Σημαίνει ότι επειδή ξέρεις πού θέλεις να πας, ξέρεις από πού θέλεις να ξεκινήσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι «δείξαμε, όταν μας λένε για την κοστολόγηση, ότι μπορούμε να έχουμε σοβαρή δημοσιονομική πολιτική και να βρεθούν οι πόροι για ό,τι είναι σημαντικό».

Κλείνοντας την εκδήλωση της παρουσίασης, «θέλω να σας υπενθυμίσω τι κάναμε και, άρα, να σας δώσω μια υπόσχεση για το μέλλον» ισχυρίστηκε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, παρατηρώντας πως «δεν πέρασε μια μέρα που να ξεχάσουμε για ποιον διαπραγματευόμαστε, για ποιον κόσμο διαπραγματευόμαστε. Γιατί εμείς πάντα ξέραμε για ποιες κοινωνικές ομάδες διαπραγματευόμαστε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας πως «είναι η υπόσχεση που δίνουμε τώρα στον ελληνικό λαό: ότι με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα διαπραγματευόμαστε εξίσου κάθε μέρα γι’ αυτόν τον κόσμο που υποφέρει και μπορεί να πάει καλύτερα!»

Αναλυτικά, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

Ελλάδα 2027: 7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους

 1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
 2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη
 3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
 4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
 5. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία
 6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
 7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία
 8. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
 • Μεταρρυθμίζουμε το Κράτος ώστε να κατευθύνει την νέα αναπτυξιακή πορεία
 • Εγκαθιδρύουμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
 • Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ
 • Δεσμευόμαστε ότι όλοι οι φορείς διαχείρισης του νερού θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο

Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας

Θεσπίζουμε Ταμείο Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών

για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας της γνώσης»

για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

για την στήριξη υψηλού επιπέδου παραγωγικών επενδύσεων

Αναβαθμίζουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)

για τη χρηματοδότηση της γενικής έρευνας

για την επιστροφή των νέων ερευνητών στη χώρα

για την προώθηση της καινοτομίας

Ιδρύουμε Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών

για την άρση του χρηματοδοτικού αποκλεισμού

για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

για τη στήριξη της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα

Θεσπίζουμε Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας

για την χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας

για την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

για τη μείωση του κόστους ενέργειας και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Δημιουργούμε δομή στήριξης Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης

για την ενεργητική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό

για την προώθηση συνεργειών και clusters

για την αλλαγή κλίμακας και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης

 1. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη
 • Θεσπίζουμε κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
 • Ξεπαγώνουμε τις τριετίες.
 • Αυξάνουμε κατά 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
 • Θεσπίζουμε Μηχανισμό Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 • Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 – πλήρη για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
 • Καταβάλουμε στους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά που δικαιούνται σε τρεις ετήσιες δόσεις.
 • Χορηγούμε τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
 • Αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ.
 • Θεσπίζουμε αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 • Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
 • Ρυθμίζουμε τα χρέη των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Αντιμετωπίζουμε με άμεσα μέτρα την ακρίβεια

 • Θέτουμε ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια. Προωθούμε υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Φορολογούμε άμεσα τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονομούμε 5,5 δις ευρώ για κοινωνική ευημερία.
 • Φορολογούμε τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
 • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..
 • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Προβλέπουμε μηδενικό ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές).
 • Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
 • Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ
 1. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
 • Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ
 • Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
 • Αποκαθιστούμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Ανασυστήνουμε και ενισχύουμε την Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
 • Καταργούμε την υπερεργασία, μείωνουμε τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας
 • Αποκαθιστούμε το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
 • Καταργούμε την εικονική εργολαβία, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων, ενώ εντάσσουμε όσους εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ
 • Αναγνωρίζουμε τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς
 • Ρυθμίζουμε την τηλεργασία ως μισθωτή εργασία από απόσταση
 • Κατοχυρώνουμε και ενισχύουμε τη συλλογική αυτονομία, τη συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία
 1. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
 • Αποκαθιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας
 • Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών,
 • Θεσμοθετούμε νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα
 • Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Υλοποιούμε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.
 • Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
 • Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
 • Εφαρμόζουμε καθολική ψηφιοποίηση της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.
 • Ανασυγκροτούμε τον ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.
 • Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.
 1. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία
 • Προχωρούμε σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.
 • Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
 • Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
 • Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.
 • Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
 • Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.
 • Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.
 • Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας
 1. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Στηρίζουμε τις μητέρες

 • Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
 • Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
 • Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
 • Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
 • Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Φροντίζουμε το παιδί

 • Εξασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο
 • Χορηγούμε δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματα καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου
 • Εξασφαλίζουμε δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους
 • Ενισχύουμε τις υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού

Εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική ένταξη αναπήρων και ηλικιωμένων

 • Αυξάνουμε τα επιδόματα αναπηρίας κατά 20%
 • Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
 • Μεταρρυθμίζουμε το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με κοινωνικές ειδικότητες
 • Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.
 • Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.
 • Δημιουργούμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.
 1. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία
 • Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης.
 • Δημιουργούμε Τράπεζα στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.
 • Θέτουμε περιοριστικούς κανόνες στο Airbnb.
 • Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την νομοθέτηση του ολιστικού πλαισίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.
 • Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ με ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με υποχρεωτικότητα για τους πιστωτές και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση