HomeHL-9Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης στις λαϊκές περιοχές που βάφτηκαν «γαλάζιες»

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης στις λαϊκές περιοχές που βάφτηκαν «γαλάζιες»

Μηνύματα και στα δεξιά της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τον χρόνο που απομένει ως τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου να λιγοστεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυκνώνει τις περιοδείες του, όσο και αν εκμεταλλεύεται τον χρόνο του στην Αθήνα, προκειμένου να κλείνει εκκρεμότητες και να προχωρά με τον σχεδιασμό για το κυβερνητικό σχήμα, στο ορατό σενάριο που η ΝΔ είναι πρώτη και αυτοδύναμη.

Η κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού, άλλωστε, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με υποψηφίους και στελέχη να κάνουν περιοδείες ανά κλιμάκια ή να προγραμματίζουν εκδηλώσεις στις οικείες τους εκλογικές περιφέρειες. Ο προγραμματισμός κάθε υποψηφίου αναφέρεται στην νομαρχιακή του οργάνωση, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει τους «περιφερειάρχες» της ΝΔ, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο υπόγειο των γραφείων της ΝΔ και εποπτεύουν τη διαδικασία της κινητοποίησης σε συνεργασία με τα επιτελικά στελέχη του κόμματος.

Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει αυτές τις μέρες να επισκεφθεί περιοχές που δεν είχε επισκεφθεί στον προηγούμενο, ευρύ κύκλο περιοδειών του. Σε αυτές τις περιοχές, βεβαίως, περιλαμβάνονται και λαϊκές συνοικίες που δεν αποτελούσαν προπύργια της ΝΔ και ίσως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν βαφτεί «γαλάζιες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Περιστέρι, απ’ όπου και ξεκίνησε τον κύκλο των προεκλογικών του εξορμήσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί στον Ασπρόπυργο, όπου η ΝΔ πρώτευσε με εμφατικό ποσοστό της τάξης του 36,5% και δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή της Δυτικής Αττικής, τέταρτο κόμμα ήταν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κυριαρχία στις λαϊκές γειτονιές

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει, πέρα από το μήνυμα της συσπείρωσης και της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες εκ νέου, να υπογραμμίσει και το γεγονός ότι η ΝΔ κέρδισε σε περιοχές που πριν από μερικά χρόνια αυτό θα φάνταζε αδιανόητο. Κατά την ανάλυση τόσο του προέδρου του κόμματος όσο και των επιτελικών στελεχών, αυτό προκύπτει ως προϊόν της μείωσης της ανεργίας, αλλά και της εμπέδωσης της πεποίθησης ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα που αφορά και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Βεβαίως, κατά τόπους παίζουν σημαντικό ρόλο επενδύσεις ή έργα υποδομής που παράγουν τοπική υπεραξία.

Προς επίρρωση αυτής της διαπίστωσης που έχουν κάνει εδώ και καιρό, ήδη πριν από τις εκλογές, στο επιτελείο της ΝΔ, είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Public Issue Γιάννης Μαυρής, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνει, η ΝΔ επωφελήθηκε από την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές λαϊκές συνοικίες.

Συγκεκριμένα, οι 3 από τις 10 μεγαλύτερες αυξήσεις που εμφάνισε η ΝΔ στις ελάσσονες περιφέρειες, σε σύγκριση με το 2019, εντοπίζονται στις περιφέρειες της Δυτικής Αττικής, +7,6% (41,9%), στη Β’ Πειραιά, +7,3% (37,4%) και στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας-Β2, +4,8% (34,5%). Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία ανά δήμους: η ΝΔ πήρε στο Περιστέρι 34,1%, στο Αιγάλεω 34,6%, στο Κερατσίνι 37,4%, και στη Νίκαια 35,2%. «Πρόκειται για κοινωνική επιρροή που έχει παρατηρηθεί μεταπολιτευτικά στους εκλογικούς κύκλους της μεγάλης ανόδου της, όπως στην περίοδο 1989-1990 και 2001-2004», επισημαίνει ο κ. Μαυρής.

Μήνυμα στα Δεξιά

Και μπορεί η ΝΔ να βιώνει μια «άνοιξη» στις λαϊκές συνοικίες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αφήσει τα δεξιά «νώτα» του κόμματος ακάλυπτα, ιδίως από τη στιγμή που είναι ρεαλιστικό σενάριο στην επόμενη Βουλή να εκπροσωπούνται δύο κόμματα που εντοπίζονται στα δεξιότερα της ΝΔ, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Υπάρχει, βεβαίως, και μια άποψη που «ψιθυρίζεται» στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ ότι τα δύο αυτά κόμματα να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία και ένα εξ αυτών να μείνει εν τέλει εκτός Βουλής.

Μιλώντας σε στελέχη και φίλους της ΝΔ στη Δράμα χθες, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα με αποδέκτες και εκκλησιαστικούς κύκλους. «Σε όσους επιδιώκουν να «φυλακίσουν» την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος προφανώς στην υπόγεια δραστηριοποίηση εκκλησιαστικών παραγόντων υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ.

Ευρύτερα, δε, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και σε όσους ψήφισαν τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ με πατριωτικό γνώμονα. «Και εδώ στη Δράμα τα πήγαμε πολύ καλα, αλλά μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Ακόμα και όσοι έστρεψαν την προσοχή τους σε μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, να τους πούμε ότι ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει σε αυτή τη ρότα και το Σάββατο θα βρίσκεται στο Κιλκίς και την Πιερία, δύο νομούς, όπου η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ σημείωσαν υψηλά ποσοστά, με στόχο η ΝΔ να βελτιώσει την »πρωτιά» της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση