HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Βουτιά 7% της λίρας – Στο 23,1 ανά δολάριο η ισοτιμία

Τουρκία: Βουτιά 7% της λίρας – Στο 23,1 ανά δολάριο η ισοτιμία

Τα νεότερα δεδομένα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη μεγαλύτερη βουτιά -έως και 7,1% – σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου καταγράφει η τουρκική λίρα, η ισοτιμία της οποίας έναντι του δολαρίου ήταν στις 10:15 το πρωί στο 23, 16 από 21,5 που έκλεισε χθες.

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε για 12η συνεχόμενη μέρα με traders να διαπιστώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις πωλήσεις δολαρίων για να υπερασπιστεί το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας.

Ο διορισμός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του «ντάρλινγκ» των αγορών, Μεχμέτ Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών στη νέα του κυβέρνηση πυροδότησε προσδοκίες για επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική με μειωμένη κρατική παρέμβαση στις αγορές. Από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας, η οποία, όπως λένε, πιθανώς να υποχωρήσει κοντά στις 28 ανά δολάριο, ενώ ανάλογη πρόβλεψη είχαν κάνει και στα τέλη Μαϊου αναλυτές της Morgan Stanley.

Από την πλευρά τους Τούρκοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η σταδιακή άνοδος του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί για λίγο, υποδεικνύοντας «υγιεινότερες συνθήκες της αγοράς». Πάντως, παρά την βουτιά της λίρας τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) πιστωτικής χρεοκοπίας της Τουρκίας έπεσαν χθες κάτω από τις 500 μ.β.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση