HomeΕΚΛΟΓΕΣΤσίπρας και «νέα γενιά» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν την προγραμματική πρόταση του κόμματος

Τσίπρας και «νέα γενιά» του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν την προγραμματική πρόταση του κόμματος

Το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου έχει ορίζοντα το 2027

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να μιλήσει για το μέλλον με «νούμερα και αριθμούς» αποβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα με τίτλο: «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», σήμερα στις 19:30 στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Εμπνευσμένη από την νέα κεντρική, προεκλογική καμπάνια, η αποψινή προγραμματική εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσκοπεί στην αποκρυστάλλωση των θέσεων του κόμματος απέναντι σε κρίσιμα πεδία πολιτικής, ταυτόχρονα με μια πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα ρητορική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε επενδύσει μέχρι πρότινος -ατυχώς με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα- σε μια περιγραφή της τρέχουσας και της μελλοντικής πραγματικότητας με ζοφερούς όρους.

Όραμα Τσίπρα

Όπως εξηγούσαν χθες στελέχη της Κουμουνδούρου, «σε αυτή τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζει να ξεδιπλώνει την προεκλογική του δράση με αιχμή του δόρατος τη θετική ατζέντα και το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμά του, που απαντά στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από την τσέπη τους και την οικονομία μέχρι την ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος». Υπό αυτή την προοπτική, την εκδήλωση αναμένεται να ανοίξει με κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας το όραμα του κόμματός του για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, «μια Ελλάδα με άμβλυνση των ανισοτήτων, αύξηση εισοδημάτων, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αντιμετώπιση της βραδυφλεγούς βόμβας του ιδιωτικού χρέους αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας θα είναι πλαισιωμένος απόψε από τους Έφη Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι με τη σειρά τους θα λάβουν το λόγο και θα αναλύσουν τα βασικά σημεία των επτά βημάτων που εδράζονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρόν θα δώσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Χουλιαράκης. Η συγκεκριμένη επιλογή των προσώπων που κλήθηκαν σήμερα να εξειδικεύσουν τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, πυροδότησε ποικίλες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με δεδομένο ότι οι κ. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης είχαν αναδειχθεί από τον Ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη ως τα κατάλληλα πρόσωπα να πλαισιώσουν τον κ. Τσίπρα λόγω της πρωτιάς τους στην σταυροδοσία «φουντώνοντας» τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη στιγμή που σημαίνοντα ρόλο στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση διαδραματίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας, έχοντας οριστεί ως ο Συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, εισπράττοντας με τη δημόσια παρουσία του, ανάμεσα στα άλλα, και τα εύσημα του κ. Παπαδημούλη.

Τα επτά βήματα

Ως προς τον οδικό χάρτη που οδηγεί, κατά την Κουμουνδούρου στην «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ορίζονται με βάση τις εξής προτεραιότητες:

  1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
  2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη
  3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
  4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
  5. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία
  6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
  7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

Ο στόχος

Εκκινώντας από την νέα του προεκλογική καμπάνια, η οποία περιστρέφεται γύρω από το διπλό πρόταγμα: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξηγούν πως το συγκεκριμένο σύνθημα συμπυκνώνει το όραμα του κόμματος για την χώρα, αλλά και τα μέσα με τα οποία θα το επιτύχει. Πρόκειται για δύο φράσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιούσαν επί χρόνια στον πολιτικό τους λόγο, όπως επισημαίνεται, με δεδομένο ότι το σύνθημα «Δίκαιη Κοινωνία» ήταν αναρτημένο σε ένα από τα μεγάλα πανό στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» αποτελεί ένα σύνθημα που έλκει την καταγωγή του από τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη. «Και που φυσικά παραμένει απολύτως επίκαιρο», σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε αυτό το διπλό σύνθημα με στόχο να αποτελέσει και την γέφυρα της επικοινωνιακής του στρατηγικής με το πρόγραμμά του, το οποίο κατά πληροφορίες θα επεξηγείται ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα με σειρά από μηνύματα στα ΜΜΕ και τα social media, με επίδικο την περαιτέρω αποσαφήνιση των συνθημάτων του, ώστε να εξηγεί δηλαδή τι σημαίνει πρακτικά το καθένα από όλα αυτά.

Αναφορικά με την «Δίκαιη Κοινωνία», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προτάξει τις δεσμεύσεις του για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και ισότιμη πρόσβαση, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την λήξη του ισχύοντος καθεστώτος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την προστασία των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία, την στήριξη της δημόσιας Παιδείας και την στήριξη των γυναικών και των νέων ζευγαριών.

Σε συνέχεια αυτού και σε ό,τι αφορά την «Ευημερία για όλους», ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριλάβει τις προγραμματικές του θέσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του δικαιώματος σε αξιοπρεπή Στέγη. «Δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους σημαίνει ισχυρή Δημόσια Υγεία σε κάθε γωνιά της χώρας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης του κάθε πολίτη» τονίζουν πηγές προσκείμενες στην Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να αναδείξουν τις ανάγκες της «μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».

Πέρα από τον προγραμματικό λόγο, η Κουμουνδούρου εντείνει τις προσπάθειές της για αποσαφήνιση των πολιτικών της επιδιώξεων και μέσα από την επιλογή μιας πιο «μαχητικής στάσης» απέναντι στα λεγόμενα και γραφόμενα στελεχών της ΝΔ, δίνοντας την αίσθηση του πρέσινγκ προς την ΝΔ. Ήδη, «η παραδοχή του κ. Βορίδη πως τόσο καιρό η ΝΔ ψεύδεται για τη δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώνει όχι μόνο την πλαστογραφία Σκέρτσου αλλά και τους πραγματικούς λόγους πίσω από την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη για πραγματική σύγκριση των δύο αντιπαρατιθέμενων προγραμμάτων των κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας» επισήμαναν με νόημα χθες πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να κάνει πράξη ένα ντιμπέιτ αποκλειστικά με τον κ. Τσίπρα. Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε τη διεξαγωγή δυο ντιμπέιτ στη διακομματική Επιτροπή, αλλά και με όρους που θα προβλέπονται από την ΕΣΗΕΑ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμεινε ακόμη περισσότερο στην φορολογική αφαίμαξη που έχουν δεχθεί χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κατά την τετραετία διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μέσα από τους έμμεσους φόρους, με τα έσοδα του κράτους να έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης, όπως είπε.

Κατά την Κουμουνδούρου, το αδιέξοδο της ΝΔ επιβεβαιώνεται από την αδιανόητη, όπως την περιγράφουν, προσπάθεια του κ. Σκέρτσου και του κ. Θεοχάρη να πείσουν πως από τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων δήθεν ευνοούνται τα υψηλότερα εισοδήματα, υπογραμμίζοντας πως το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δισ ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση