HomeHL1-GreeceΠώς η αλβανική μαφία ναρκωτικών «ξέπλυνε» με αόρατα ψηφιακά πορτοφόλια €250 εκατ.

Πώς η αλβανική μαφία ναρκωτικών «ξέπλυνε» με αόρατα ψηφιακά πορτοφόλια €250 εκατ.

Τι αποκάλυψε η σύλληψη από το ΣΔΟΕ του 52χρονου ηγετικού στελέχους στη Γλυφάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα πρωτοφανές σύστημα «ξεπλύματος» εκατομμυρίων που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών αποκάλυψη η σύλληψη ενός 52χρονου στη Γλυφάδα από το ΣΔΟΕ.

Κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ –ή περίπου 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τη Europol, η σύλληψή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας μακράς έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο άνδρας θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες. Η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM.

sdoe-ollandia2

Με ηλεκτρονικές high tech  μεθόδους

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από τις διωκτικές αρχές, για τις οικονομικές συναλλαγές του κυκλώματος, o «τραπεζίτης» αξιοποιούσε high tech «κόλπα», που βρίσκονται σε «άνθιση» διεθνώς (και κάποιες έχουν τις ρίζες τους σε μεθόδους συναλλαγών της διεθνούς τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή). Παρέκαμπταν ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα, αξιοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές και ψηφιακά πορτοφόλια από όλο τον κόσμο, μέσω των οποίων έστελναν χρήματα ο ένας στον άλλον, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικούς αριθμούς – «μαϊμού», που ήταν δηλωμένοι σε ονόματα θανόντων, άσχετων προσώπων (θύματα) ή εξαθλιωμένων ατόμων (money mules). Πίσω από τους τηλεφωνικούς αριθμούς, υπήρχαν συνδεδεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους τα εμβάσματα περνούσαν τάχιστα, χωρίς είσοδο σε περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking). Μέσω εφαρμογών κρυπτογράφησης και παραπλάνησης των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού, κατάφερναν να μην εντοπίζονται οι ροές χρήματος από τις διεθνείς ελεγκτικές αρχές.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

sdoe-ollandia3

Διεθνής επιτυχία

Στην ανακοίνωσή της η Europol τονίζει: «Ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωσε, πρόκειται για έναν διαβόητο «ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου.

Συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα στην Ελλάδα. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας της Ολλανδικής Αστυνομίας (Politie) για τις δραστηριότητες αυτού του παράνομου τραπεζίτη στην Ολλανδία. Ο άνδρας ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε από την Επιχειρησιακή Ομάδα TOKEN που συστάθηκε στην Europol με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως.

Απειλή υπόγειων τραπεζικών Δικτύων

Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές ναρκωτικών, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για δαπάνες.

Το δίκτυο των «υπόγειων τραπεζιτών» μπορεί να διενεργεί πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να ταξιδεύουν σε φυσική μορφή, πέρα από τα σύνορα. Ένας παράνομος τραπεζίτης είναι ένα βασικό πρόσωπο και ο ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα και βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση