HomeHL1-WorldΠόλεμος στην Ουκρανία: Τα νερά παρασύρουν κτίρια στη Χερσώνα, 85.000 άνθρωποι σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη του φράγματος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα νερά παρασύρουν κτίρια στη Χερσώνα, 85.000 άνθρωποι σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη του φράγματος

Περίπου  20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Χερσώνας με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη νέα επίθεση επί ουκρανικού εδάφους με  την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να θα διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες.  Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την καταστροφή, που συντελέστηκε ωστόσο σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της καταστροφής: Τις 20.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,   25.000 αναμένεται  να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και   40.000  ακόμα θεωρούνται ότι είναι  σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

fragma-oukrania__2_ fragma-oukrania__3_

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε  το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Βίντεο από τη στιγμή παράσυρσης σπιτιών – «Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν δεκαετίες»

Σειρά αναρτήσεων που περιλαμβάνουν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει στο Twitter και δείχνουν τη στιγμή που ολόκληρα σπίτια παρασύρονται, όπως και εικονίζουν απόλυτα κατεστραμμένους δρόμους.

Μάλιστα, ένα ολόκληρο κτίριο παρασύρθηκε στον ποταμό Δνείπερο όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο.

«Η επίθεση στο φράγμα Καχόβκα  συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε Ουκρανός βουλευτής.

Ο Ολεκσί Γκοντσαρένκο είπε ότι πάνω από 150 τόνοι λαδιού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν αναμιχθεί με τα νερά που κατακλύζουν ολόκληρες περιοχές της Χερσώνας.

«Οι συνέπειες θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο βουλευτής στο BBC.

Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα της Ουκρανίας

Με τους φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας να είναι έντονοι  και το Κίεβο να δηλώνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί  κατά πόσον έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου, αποκαλύπτεται ότι η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα δεν ήταν η πρώτη που έγινε στην περίοδο του πολέμου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ειδικότερα, πυραυλική επίθεση κατέστρεψε το φράγμα στην περιοχή Karachunivske κοντά στην πόλη Κρύβιι Ρι, στη νότια Ουκρανία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και επιχειρήσεις εκκένωσης.

 

ukrainesdams

Ένα μήνα μετά, στα δυτικά της Ουκρανίας, πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν υδροηλεκτρικά φράγματα σε Ζαπορίζια, Κρεμεντσούγκ και στον ποταμό Δνείστερο.

Τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, επίθεση σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ντνίπρο, κοντά στη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία γι’αυτό.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις πρακτικές αυτές για να μειώσει τις ενεργειακές δυνατότητες της Ουκρανίας» δήλωσε η δρ Μαρίνα Μίρον από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s College .

Η πρώτη δορυφορική εικόνα

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίεςστις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα.

H δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC, ελήφθη τις πρωινές ώρες και δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

cc1e3f14-3c0f-4e7b-be8c-15753ef2026b

Ανησυχία εκφράζεται, την ίδια στιγμή, όχι μόνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όσο και για άλλες κοινότητες που θα επηρεαστούν από την έκρηξη του φράγματος και αντιμετωπίζουν την απειλή των εκτεταμέων πλημμυρών.

Σύμφωνα, δε, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιστατικό περίπου 80 πόλεις και χωριά.

Σε χάρτη, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, εικονίζονται μέρη στην περιοχή της Χερσώνας που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

dam

Μπορεί, μάλιστα, να επηρεαστούν και περιοχές 85 χλμ από το σημείο της καταστροφής.

Τα μηνύματα ΗΠΑ και Καναδά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» μετά τις αναφορές για την έκρηξη στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία φράγμα στην Ουκρανία και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία «είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρομακτικών συνεπειών της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα είπε ότι η καταστροφή είναι «απόλυτα ολέθρια για τις ζωές και τον βιοπορισμό σε όλη την περιοχή».

Ουκρανία και Ρωσία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση