HomeΕΚΛΟΓΕΣΕπιστολή Κεγκέρογλου για τις θέσεις για ΜΠΕ Αεροδρομίου

Επιστολή Κεγκέρογλου για τις θέσεις για ΜΠΕ Αεροδρομίου

Τι αναφέρει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την προσεχή συζήτηση της ΜΠΕ του Α/Δ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, απέστειλε στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ευάγ. Ζάχαρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Τομέα Περιβάλλοντος κ. Νικ. Ξυλούρη, τις θέσεις και τις προτάσεις του για να ληφθούν υπ’ όψιν στην γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης τη επιστολή αυτή, την κοινοποίησε στον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει ανάπτυξη και νέα πεδία οικονομίας.

Το Μεγάλο στοίχημα για μας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας είναι αφενός να αποφύγουμε να μετατραπεί η περιοχή σε τόπο αβίωτο, σε ΜΗ ΤΟΠΟ, με την απορρόφησή της από το Αεροδρόμιο και σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός και αφετέρου η ανάπτυξη να αφορά την περιοχή και την εξέλιξη της, με τοπική ωφέλεια και κοινωνικό μέρισμα.

Το πλαίσιο του οράματος μας είναι μια σύγχρονη συμπολιτεία, ένα τόπος που θα αξίζει να ζεις, θα μπορείς να παράγεις, να εργάζεσαι και να επιχειρείς, ένα τόπος που θα αποτελεί προορισμό και πρώτη προϋπόθεση για την πραγμάτωση του είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τα αρνητικά από την κατασκευή του Α/Δ και να αξιοποιήσουμε τα θετικά προς όφελος όλης της περιοχής για την αναγέννηση και την πρόοδο της.

Με αφορμή την συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σας καταθέτουμε ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις που για μας αποτελούν ελάχιστη υποχρέωση για την περιοχή, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές:

1.Για τις συγκοινωνιακές συνδέσεις

α) Την απόλυτη ανάγκη κατασκευής σήραγγας στο οδικό τμήμα Αγνός – Ξηροκαμάρες του δρόμου Αρκαλοχώρι – Χερσόνησος για την αποφυγή καταστροφής του περιβάλλοντος και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της περιοχής αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία του σημερινού δρόμου στη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα.

β) Την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας της εναλλακτικής σύνδεσης του αεροδρομίου Ηράκλειο –Αρκαλοχώρι και του τμήματος μέχρι το Α/Δ.

γ) Τη σύνδεση του Α/Δ από το Καστέλλι και την Κεντρική Πύλη με το Θραψανό και το δρόμο Ηράκλειο – Αγιές Παρασκιές, με συνδέσεις που θα εξυπηρετούν όλους τους οικισμούς.

δ) Τη σύνδεση του Α/Δ με το νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού και της Κρήτης

ε) Την αξιόπιστη μελέτη της σύνδεσης με μέσο σταθερής τροχιάς.

2.Αντιπλημμυρικά έργα για όλη τη λεκάνη

Ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών αυξάνεται κατακόρυφα μετά την κατασκευή του έργου του Α/Δ στην Πεδιάδα και μικρό δείγμα ήταν οι πλημμύρες του 2020.

Η προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή του Υπουργείου Υποδομών, περιγράφει την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 61 εκατ. €.

Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να μελετήσει και να δρομολογήσει τα παραπάνω αντιπλημμυρικά έργα σε συνδυασμό αντιπλημμυρικής προστασίας και αναγκών άρδευσης της περιοχής.

3.Διαχείριση νερών, όμβριων και αποβλήτων αεροδρομίου

Η μελέτη της ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας που αποτυπώνεται στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, την οποία σας επισυνάπτουμε πρέπει να «διαβαστεί» από όλους όσους αποφασίζουν για την ΜΠΕ.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την ανάγκη μελέτης και εφαρμογής Ενιαίας διαχείρισης υδάτων.

Προτείνουμε την κατασκευή εκτός αεροδρομίου, υποδομών (λιμνοδεξαμενών κλπ) συλλογής και αποθήκευσης των καθαρισμένων λυμάτων με τρεις βαθμούς επεξεργασίας, ώστε να αξιοποιούνται για άρδευση μετά από ενδεχόμενη πρόσθετη  επεξεργασία και να μην διοχετεύονται απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση μια ειδική δεξαμενή κρίσης, κρίνεται απαραίτητη για την αποθήκευση ημιεπεξεργασμένων λυμάτων, σε περίπτωση κακής λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, για να αποφευχθεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μέχρι την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας.

  1. Την ανάγκη μελέτης δημιουργίας αγωγών μεταφοράς καυσίμων από εναλλακτικά σημεία
  2. Διεκδικούμε όλα όσα έχουν υποσχεθεί επίσημα οι κυβερνήσεις και κυρίως την χρηματοδότηση των έργων και δράσεων ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης. Πχ Ολιστικό πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, (στατική στήριξη, ενεργειακή αναβάθμιση, ηχομόνωση κ.λπ.) και ένα ευρύ πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας που μαζί με τις αμιγείς ιδιωτικές επενδύσεις θα καλύψουν τις ανάγκες της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού που αναμένεται.
  3. Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων που μένουν απλήρωτα για χρόνια και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των ετών που έχουν μείνει απλήρωτοι οι ιδιοκτήτες. Την άμεση διόρθωση των κτηματολογικών πινάκων από το Υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα κληροτεμάχια, όπως ζητούν οι δικαστές και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  4. Κατασκευή των αναγκαίων δημόσιων έργων πέριξ του αεροδρομίου που δεν προβλέφθηκαν αλλά είναι αναγκαία για την περιοχή με αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προβλέπεται από το άρθρο 18 της σύμβασης παραχώρησης.
  5. Άμεση χρηματοδότηση εκπόνησης της επόμενης φάσης του Ειδικού Πολεοδομικού με τις αναγκαίες πολεοδομήσεις.
  6. Η λειτουργία και διαχείριση της ζώνης προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων, να ανατεθεί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας ή από φορέα με κύριο μέτοχο το Δήμο.
  7. Σύναψη Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης και Συνεργασιών, ώστε η εργασία στις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο αλλά και η συνεργασία με επαγγελματίες, να αφορά κατά προτεραιότητα τους ανθρώπους της περιοχής και όσους εγκατασταθούν σε αυτήν.

Παρακαλούμε τα παραπάνω, να τεθούν υπ’ όψιν των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να εξεταστεί η ένταξη τους στο κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση