HomeHL-9Εκλογές 2023, Νίκος Ανδρουλάκης: Ετοιμάζεται για τη «μάχη της Κρήτης» με τον Τσίπρα

Εκλογές 2023, Νίκος Ανδρουλάκης: Ετοιμάζεται για τη «μάχη της Κρήτης» με τον Τσίπρα

Τα δύο κόμματα δίνουν μάχη ενίσχυσης της θέσης τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε άγρια κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, αφού εκεί έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη για την «πρωτοκαθεδρία» στο χώρο της κεντροαριστεράς εν’ όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι ο «χάρτης βάφτηκε μπλε» στις πρώτες εκλογές, τα δύο κόμματα δίνουν μάχη ενίσχυσης της θέσης τους και ταυτόχρονα σχεδιάζουν … πόλεμο για τη δεύτερη θέση, ειδικά όπου τα ποσοστά τους βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο αναμένεται μονομαχία- τη δε πρόβλεψη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής, στη διεδρική εκλογική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, αφήνοντας εκτός της Ολομέλειας τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. Τώρα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να στηρίξει το «χαρτί» της επανεκλογής του κ. Ξανθού και παράλληλα τη δυνατότητα του κόμματός του να κυριαρχήσει έναντι του ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης- αν και υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις- δεν θέλησε να επενδύσει σε μια απευθείας σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο, όπου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μετά από καιρό βουλευτή, τον Μανώλη Χνάρη, αφαιρώντας στο «πρώτο ημίχρονο» την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να χάσουν την έδρα στο Ρέθυμνο. Πιστεύουν μάλιστα ότι ενδέχεται η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ να αυξηθεί σημαντικά- κάτι βέβαια που δεν αποδέχεται ως ενδεχόμενο η Κουμουνδούρου. Οι καλά γνωρίζοντες δεν σπεύδουν να κάνουν πάντως προβλέψεις για την εξέλιξη της ιδιότυπης μονομαχίας στην διεδρική του Ρεθύμνου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ξανθός έχασε την επανεκλογή του με μόλις 250 ψήφους.

Καθοριστική είναι αναμφίβολα η μάχη στην «καρδιά» της Κρήτης, στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -με διαφορά μιας μονάδας- κατάφεραν να εκλέξουν από δύο βουλευτές. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το 2019, ενώ του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο 21,81% και άνοιξαν την πόρτα της εισόδου στη βουλή στην Ελένη Βατσινά και στον Φραγκίσκο Παρασύρη. Ο κ. Ανδρουλάκης που ήταν υποψήφιος και στο Ηράκλειο, επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας έτσι στη γενέτειρά του μια συμβολική κίνηση επιβράβευσης της προσπάθειας των τοπικών στελεχών για την «επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη κάλπη να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στο Ηράκλειο και ει δυνατόν τρεις έδρες- επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανακτήσει «εδάφη» από την εκλογική δύναμη του 2019 και να εκλέξει εκτός από τους κ.κ. Μαμουλάκη και Βαρδάκη τον πρώτο επιλαχόντα, Νικόλαο Ηγουμενίδη. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος αποτελεί επίσης η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει στο Ρέθυμνο για να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού. «Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», επαναλαμβάνουν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Στη διεδρική του Λασιθίου η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί- εκεί εκλέχτηκε για πρώτη φορά η Κατερίνα Σπυριδάκη. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 21,47% και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήρε έδρα 17,76%. Στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ αν και υπέστη σημαντική πτώση των ποσοστών του πήρε 20,64% και το «αδύναμο» ΠΑΣΟΚ του 2019 ανέβηκε στο 10,92%. Στην τετραεδρική εκλογική περιφέρεια των Χανίων, η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε δύο βουλευτές, την Ντόρα Μπακογιάννη και τη Σέβη Βολουδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξανδρο Μαρινάκη το ΚΚΕ. Λόγω του εκλογικού νόμου το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην εκλέξει και αυτή τη φορά βουλευτή- «όλα είναι ανοιχτά, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ», λέει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος «διαβάζοντας» τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου και τα πιθανά σενάρια σε σχέση με τις επιδόσεις των κομμάτων στα Χανιά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε το ίδιο πλάνο όσον αφορά στην κάθοδό του όχι μόνο στην Κρήτη. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος ακόμη στην Α’ Θεσσαλονίκης και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενισχύσουν τα «όπλα» τους και στις τρεις περιφέρειες που είχε αρχικά επιλέξει για την κάθοδό του ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου πρώτος με «σταυρό» βουλευτής εκλέχτηκε ο Χάρης Καστανίδης, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε αδύναμο και πολύ μικρότερο από το πανελλαδικό ποσοστό. Στη Χαριλάου Τρικούπη «κύκλωσαν» την περιοχή, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια προεκλογική δυναμική, ικανή και αναγκαία να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε με ποσοστό 7.94% στην τέταρτη σειρά, πίσω από την Ελληνική Λύση (8,35%), το επιτελείο Ανδρουλάκη επιχειρεί το αναγκαίο, έστω και μικρό «άλμα», με στόχο την αύξηση των ποσοστών, σε μια περιοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το πανελλαδικό σκορ. Επικεφαλής της οργανωτικής ομπρέλας ανέλαβε ο Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος εκλέχτηκε στις 21 Μάη βουλευτής στο Κιλκίς- εκεί είχε εκλεγεί βουλευτής το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πατέρας του, Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος και αποχώρησε από τη διεκδίκηση της επανεκλογής του. Στο Κιλκίς ο Στέφανος Παραστατίδης ακολούθησε μια προεκλογική εκστρατεία με αποδέκτες και εκτός των κομματικών τειχών. Αυτό θα επιχειρήσει μαζί με τα άλλα στελέχη της «ομάδας κρούσης» και στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου δεν αποκλείεται να κρατήσει και αυτή τη φορά την έδρα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, όπου κατεβαίνει ο κ. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε επίσης να πλησιάσει το πανελλαδικό του ποσοστό. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, ο εκπρόσωπος τύπου επί Φώφης Γεννηματά και υποψήφιος για την ηγεσία, Παύλος Χρηστίδης. Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις του ενδέχεται να πάρει και δεύτερη έδρα στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Τόνια Αντωνίου. Σε κάθε περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη στο λεκανοπέδιο- εκτός από την Ανατολική Αττική, το ΠΑΣΟΚ είναι (από τις πρώτες εκλογές) τέταρτο κόμμα, πίσω από το ΚΚΕ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση