HomeΚΟΣΜΟΣΣτέλνει μήνυμα ο Ερντογάν με τον νέο τσάρο της Οικονομίας

Στέλνει μήνυμα ο Ερντογάν με τον νέο τσάρο της Οικονομίας

Οι πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να επιλέγει τον Μεχμέτ Σιμσέκ, υποστηρικτή συμβατικών πολιτικών, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διορίσει τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών, επαναφέροντας έναν υποστηρικτή της συμβατικής οικονομίας για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς μετά τις εκλογές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Σιμσέκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας στο παρελθόν, αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν το 2018, όταν η Τουρκία πέρασε σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Θα είναι υπεύθυνος για όλες τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, είπαν οι πηγές. Το γραφείο του Ερντογάν και ένας εκπρόσωπος του Σιμσέκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι επενδυτές είναι στα… κάγκελα από τότε που ο Ερντογάν πέτυχε τη νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, με τη λίρα να πέφτει σε νέα χαμηλά ρεκόρ. Στην ομιλία του μετά την ψηφοφορία, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να τοποθετήσει «μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία» που θα διασφαλίσει σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Ο Σιμσέκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merill Lynch, εργάστηκε επίσης ως αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν.

Σε αυτόν τον ρόλο, έκανε συχνά ταξίδια στο Λονδίνο με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya. Προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες προκαλούσαν πτώση της λίρας.

Τα τελευταία χρόνια υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει ξεκινήσει αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση