HomeΕΚΛΟΓΕΣΦορολογία και Οικονομία στην «προεκλογική αρένα»

Φορολογία και Οικονομία στην «προεκλογική αρένα»

«Ανεβάζουν στροφές» τα κόμματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κλιμακούμενη προγραμματική αντιπαράθεση των κομμάτων για την φορολόγηση φυσικών προσώπων και εταιρειών διαμορφώνει τις ισορροπίες στο προεκλογικό τοπίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για «κρυφή φορομπηχτική» ατζέντα.

«Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και το έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν όμως πιέζουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων. Το είδαμε πριν απ’ τις εκλογές με τις τοποθετήσεις του κ. Κατρούγκαλου με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ που αρχίζει και ψελλίζει ότι θα αυξήσει διάφορους φόρους. Σε ένα πράγμα είναι απόλυτα ενωμένοι. Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ: Αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Να φορολογηθούν εκτάκτως τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας και διύλισης προτάσσει στον προεκλογικό λόγο του ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«7-8 είναι εδώ, δεν φορολογήθηκε καμία από αυτές, διατήρησαν τα υπερκέρδη τους. Ναί, τους ισχυρούς πρέπει να φορολογήσουμε εκτάκτως όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μία δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να προσπαθούν να έχουν κάποια κέρδη» σημείωσε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γίνεται μια συζήτηση για το κόστος των προγραμμάτων. εμείς λέμε να πάμε όλα τα κόμματα στο γραφειο προϋπολογισμού της Βουλης αύριο το πρωί» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης περί κρυφής ατζέντας, κλιμακώνεται και η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, με τον Γραμματέα της γαλάζιας παράταξης να κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ότι εξαφάνισε το οικονομικό της πρόγραμμα και τον εκπρόσωπο του κόμματος να εγκαλεί την Πειραιώς για δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Στον πανικό τους προφανώς να κρύψουν αυτό το πρώτο πρόγραμμα το οποίο ήταν ένα αόριστο πρόγραμμα χωρίς κοστολόγηση συνειδητοποιήσαμε χθες ότι το εξαφάνισαν από το site τους.Σήμερα επειδή κατάλαβαν ότι τους καταλάβαμε το παλιό πρόγραμμα το μετέτρεψαν σε κείμενο διαβούλευσης και το έβαλαν σε μία άσχετη θέση» σημείωσε ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.

«Τι σκοπεύουν να κάνουν; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

«Καταλαβαίνω, υπάρχει μια αμηχανία, όταν ξαφνικά φαίνεται στον κόσμο ότι πάνε να μπούνε φόροι» σημείωσε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

«Δεν το κατεβάσαμε πουθενά, βρίσκεται στο domain ΘΕΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ και θα βρείτε στη δημόσια διαβούλευση. Τα παραμύθια της ΝΔ αλλού» επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.

Επανερχόμενος στο θέμα των υπερκερδών ο Δημήτρης Μάντζος, μίλησε για φορολόγηση όλων των ολιγοπωλιακών εταιρειών. «Εμείς είπαμε για φορολόγηση υπερκερδών όλων των εταιρειών – Σε ολιγοπωλιακούς τομείς της αγοράς, που έχουν αποκτήσει ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση» αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Αύξηση της φορολογίας μερισμάτων προανήγγειλε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για «συμβολική πράξη». «Θεωρούμε ότι σ’ αυτή τη χώρα δεν είμαστε “όλοι στη βάρκα”. Ο φόρος 5% για τα μερίσματα όταν η Ιρλανδία έχει 50% δεν είναι δίκαιο. Είναι ένα συμβολικό πράγμα.Εμείς το έχουμε πει στο πρόγραμμά μας ότι θα αυξηθεί απ’ το 5% στο 10%».

Σε συνέχεια και των αντίστοιχων δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, η Πόπη Τσαπανίδου επεσήμανε, πάντως, ότι το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λοιπόν τόσο μικρό το όφελος το δημοσιονομικό που δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και για την πρόσβαση των ελευθέρων επαγγελματιών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την Πόπη Τσαπανίδου να υπενθυμίζει ότι η Κουμουνδούρου πρότεινε λύση με ρύθμιση των χρεών και τον Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για «απύθμενο θράσος του ΣΥΡΙΖΑ», που ψήφισε την σχετική διάταξη.

«Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε. Και οφείλει τώρα να εξηγήσει τους λόγους, στους χιλιάδες ανθρώπους που επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 722 ευρώ την ώρα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήδη από το 2022 πέρασε μια ευνοϊκή, σε σχέση με το παρελθόν, ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση την οποία μπορούν να έχουν τη λεγόμενη ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή πρόσβαση σε υπηρεσίες διαγνωστικών κέντρων και άλλες συνταγές, εάν έχουν πληρώσει τις εισφορές υγείας ΜΟΝΟ του προηγούμενου έτους» υπογράμμισε ο κ. υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Κόντρα υπάρχει και στο χώρο της κεντροαριστεράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, με διακύβευμα τον ισχυρότερο αντιπολιτευτικό λόγο. «Εμείς λέμε για αξιόπιστη αντιπολίτευση ελάτε σε μας -στο ΠΑΣΟΚ-» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο ο κ. Λοβέρδος, για να λάβει την απάντηση: «Είμαι σίγουρος ότι τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν εσάς για αντιπολίτευση».

«Δεν υπάρχει πιο βολική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος. «Έχετε ακούσει ποτέ τον Λοβέρδο να είναι καταπέλτης με τη ΝΔ;» ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ζητά ο Μητσοτάκης

Λίγες ώρες πριν ανοίξει τον επόμενο κύκλο των περιοδειών του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ζήτησε από τους πολίτες καθαρή εντολή αυτοδυναμίας για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.

«Πάλι ο πήχης για εμένα στη δεύτερη κάλπη -επειδή αλλάζει το εκλογικό σύστημα- είναι να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα την επιθυμία μου να σχηματίσω μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εξήγησα και εξηγώ στον ελληνικό λαό γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχω μιλήσει. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε σήμερα μία κυβέρνηση ασταθή με πλειοψηφία ενός ή δύο ή τριών βουλευτών» τόνισε ο ίδιος.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μιλάει για το μέλλον και για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε και σκιαγράφησε τις κινήσεις του σε επίπεδο υπουργικό συμβουλίου και νομοσχεδίων, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη «γαλάζια» παράταξη.

«Ένας κίνδυνος που δεν μπορώ να επιτρέψω: Να πάμε πιο αραχτά στη δεύτερη τετραετία, το αντίθετο θα γίνει “θα πατήσουμε γκάζι”. Κατ’ αρχάς, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες. Η πρόθεσή μου είναι να υπάρχει πολύ σημαντικό -να χρησιμοποιήσω μπασκετικό όρο- “rotation”. Το πρώτο νομοσχέδιό μας, πάλι, θα είναι η επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος. Θα υπάρξουν αλλαγές και στην οργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ένα καινούργιο Υπουργείο τουλάχιστον, το Υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Και το δεύτερο νομοσχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ένα νομοσχέδιο οικονομικού χαρακτήρα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επικείμενη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, λέγοντας:

«Είχα υποσχεθεί στον γιο μου, ο οποίος δεν έχει πάει, ότι θα τον πάω. Nομίζω ότι τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί με πάρα πολύ σαφή τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και αυτοί είναι ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώ όμως ότι αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη, ο οποίος είναι και ο πνευματικός επιστάτης και, θα έλεγα, ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους».

Στο μεταξύ, αφιερωμένο στους μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές και με χιουμοριστική διάθεση είναι το νέο βίντεο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο TikTok.

«Ανεβάζει στροφές» η προεκλογική «μηχανή»

Με θετικό λόγο και θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας και με πρόταγμα το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευρύνει τον κύκλο των περιοδειών του, με επόμενους σταθμούς στο 48ωρο που ακολουθεί την Κορινθία και τη Χαλκιδική.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ταυτίζει τις πολιτικές της «γαλάζιας» παράταξης με την πρόοδο, η οποία μετατρέπεται σε γέφυρα για την περαιτέρω διεύρυνση της απήχησης της οδού Πειραιώς στην κοινωνία.

Και αυτή η διεύρυνση, μετά το άλμα της 21ης Μαΐου στο 41% είναι και «το κλειδί» για την επίτευξη του στόχου της ισχυρής αυτοδυναμίας που ζητεί από τους πολίτες.

Σε χρόνο παράλληλο με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη ξεκινούν οι επισκέψεις υποψήφιων βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια, με έμφαση στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Στα 68 αριθμώνται τα κλιμάκια τα οποία θα βρεθούν μέχρι το ορόσημο της 25ης Ιουνίου σε 140 περιοχές, με τις επισκέψεις να «κυκλώνουν» πάνω από 500 χωριά και πόλεις, με στόχο την επικοινωνία του «γαλάζιου» προγράμματος για την περίοδο 2023-2027.

Η στρατηγική Τσίπρα «στο δρόμο» προς τις κάλπες

Σε μια νέα πορεία εμπιστοσύνης καλεί τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην κρίσιμη -και τελική όπως τη χαρακτηρίζουν- μάχη της 25ης Ιουνίου, μεταδίδει ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς.

Θα επενδύσουν, όπως υπογραμμίζεται, σε τέσσερα πράγματα:

Στο πρόγραμμα

Στην εντιμότητα

Τα «καθαρά χέρια»

Στην προσωπική επαφή με τους εργαζόμενους

Έχουν, όπως λένε, «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών», σημειώνοντας ότι «χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται».

Στην κριτική τους προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη θα υπογραμμίζουν ότι μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση αυτό που θα επιδιώξει -αν βέβαια πάρει την πλειοψηφία που επιθυμεί- είναι να κατοχυρώσει. Συνταγματικά τη κερδοσκοπία παντού, με ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ιδιώτες στο ΕΣΥ, με ξεπούλημα του νερού και δημόσιων υποδομών.

Το μήνυμα από την Κουμουνδούρου, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον είναι ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 11:00 τους Αγίους Αναργύρους και στις 12:00 το Χαϊδάρι.

Προεκλογικός «πυρετός» στην αντιπολίτευση

Την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Κερατσίνι με εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες  να αγωνιστούν  ενάντια στα σχέδια  του κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή αντιθέτως η άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ακόμα και το νερό μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους και δεν το έκρυψε αυτο ολο το προηγούμενο διάστημα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Πηγαίνουμε στην κάλπη σκεπτόμενοι το αύριο, τη ζωή μας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια σκεπτόμενοι ποια θα είναι η προοπτική αυτού του τόπου. Αν μία ανεξέλεγκτη δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως θέλει να προσανατολίσει την πολιτική της σε μία σκληρή ταξική κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών και λεηλασίας των μεσαίων και των αδύναμων» πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρι.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τις ευχές του στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες, σημειώνοντας: «Καμία μάχη, ανεξαρτήτως της έκβασής της, δεν καθορίζει την πορεία της ζωής μας. Οι αγώνες είναι αυτοί που τη νοηματοδοτούν».

Στο μεταξύ, το Νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης όπου κατηγορησε τη ΝΔ για περιφρονηση του ΕΣΥ, και σημείωσε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Περιόδευσε στην αγορά του Επταπυργίου και στο Δημο Νεάπολης Συκεων, επικρίνοντας τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν στηρίζει πραγματικά την Αυτοδιοίκηση.

«Να πρωταγωνιστησουμε ξανα ώστε να υπαρχει αποκεντρωση διαυγεια, να σταματησει το πελατειακο κρατος. Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη, που ήξερε να κάνει υποκλοπές, που ήξερε να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα, αλλά δεν ήξερε να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να στηρίξει πραγματικά την Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε.

Μήνυμα προς τους νέους και τις νέες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ξέρουμε πως αυτή η μάχη θα ήταν πιο εύκολη για όλους τους υποψήφιους αν υπήρχε η δυνατότητα κατοχύρωσης της βαθμολογίας σε μαθήματα και επανάληψης της εξέτασης σε άλλα, τα επόμενα έτη. Αυτό ακριβώς προτείνει το ΚΚΕ» είπε.

Στην λαϊκή αγορά του Ελληνικού περιόδευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η μόνη αγωνία που έχει ο πρωθυπουργός είναι να περάσει τους 151, 152, 160, 165 βουλευτές. Η δική μας αγωνία είναι διαφορετική. Το πώς ο Έλληνας θα περάσει καλύτερα» τόνισε.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση