HomeΚΟΣΜΟΣΤα αγόρια ως μωρά είναι πιο φλύαρα από τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη

Τα αγόρια ως μωρά είναι πιο φλύαρα από τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη

Τι δείχνουν τα ευρήματα της νέας έρευνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα αγοράκια μιλάνε περισσότερο από τα κορίτσια, σύμφωνα με μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και ανατρέπει μια κοινή πεποίθηση ότι τα θηλυκά έχουν γλωσσικό πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών από νωρίς στη ζωή.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο iScience μετά τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για το θέμα, αποτέλεσαν έκπληξη ακόμη και για τους συγγραφείς της εργασίας. Λένε ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων που προέκυψε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του είδους μας. Η ομάδα με επικεφαλής τον Κίμπροου Όλερ του Πανεπιστημίου του Μέμφις, στο Τενεσί, χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να διατρέξει ένα σύνολο δεδομένων που περιείχε περισσότερες από 450.000 ώρες ασταμάτητου ήχου από 5.899 βρέφη, που καταγράφηκαν με τη χρήση μιας συσκευής μεγέθους iPod σε διάστημα δύο ετών.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα για οποιαδήποτε μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη, απ’ όσο γνωρίζουμε», ανέφερε ο Όλερ σε ανακοίνωσή του. Ενώ τα μικρά μωρά δεν μιλούν, παράγουν προ-ομιλητικές φωνές – τσιρίδες, γρυλίσματα, σφυρίγματα, και αργότερα ήχους που μοιάζουν με λέξεις, όπως “ba” και “ga” – που ονομάζονται συλλογικά «πρωτόφωνα» και δίνουν τελικά τη θέση τους σε πραγματικές λέξεις και προτάσεις. Η ιδέα ότι τα κορίτσια αποκτούν τη γλώσσα γρηγορότερα από τα αγόρια έχει από καιρό επικρατήσει στους επιστημονικούς κύκλους, και μαζί της η υπόθεση ότι τα μωρά κορίτσια φωνάζουν περισσότερο από τα αγόρια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια έκαναν 10% περισσότερες εκφωνήσεις τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, πριν τα κορίτσια καλύψουν τη διαφορά και κάνουν 7% περισσότερους ήχους μέχρι τον δεύτερο χρόνο.

Εξελικτική θεωρία

Οι διαφορές εμφανίστηκαν παρά το γεγονός ότι οι ενήλικες φροντιστές μιλούσαν περισσότερο στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια και στα δύο έτη. Μια θεωρία για το εύρημα ήταν ότι τα αρσενικά βρέφη ήταν πιο ομιλητικά επειδή ήταν γενικά πιο δραστήρια. Όμως, τα δεδομένα δεν το υποστήριξαν αυτό, καθώς οι υψηλότερες φωνές των αρσενικών έδωσαν τη θέση τους στα θηλυκά γύρω στους 16 μήνες, αλλά η υψηλότερη σωματική δραστηριότητα όχι. Αντ’ αυτού, η ομάδα προτείνει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ταιριάζουν με μια εξελικτική θεωρία που υποστηρίζει ότι τα βρέφη κάνουν ήχους προκειμένου να σηματοδοτήσουν την ευημερία τους στους φροντιστές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους επενδύουν περισσότερη ενέργεια και προσοχή σε αυτά. Τα αγόρια έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τα κορίτσια κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με ένα ευρύ σύνολο ερευνών, και έτσι μπορεί να προκύπτει ότι τα πιο φωνητικά αγοράκια στο μακρινό παρελθόν είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να μεταβιβάσουν τα γονίδιά τους.

Ωστόσο, κατά το δεύτερο έτος της ζωής, τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί δραματικά και για τα δύο φύλα και «η πίεση στην ειδική σηματοδότηση της φυσικής κατάστασης είναι χαμηλότερη τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια», δήλωσε ο Όλερ. Στη συνέχεια, ο Όλερ σχεδιάζει περισσότερη έρευνα για το πώς οι φροντιστές ανταποκρίνονται στην ομιλία των μωρών. «Περιμένουμε ότι οι φροντιστές θα δείξουν διακριτές αντιδράσεις ενδιαφέροντος και γοητείας από τους ήχους που μοιάζουν με ομιλία, δείκτες ότι η σηματοδότηση της φυσικής κατάστασης από το μωρό προκαλεί πραγματικά συναισθήματα στοργής και προθυμίας να επενδύσουν στην ευημερία των βρεφών», είπε.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση