HomeΕΚΛΟΓΕΣΚυριάκος Μητσοτάκης: «Πόρτα-πόρτα για την αυτοδυναμία» το μήνυμα στους βουλευτές

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πόρτα-πόρτα για την αυτοδυναμία» το μήνυμα στους βουλευτές

Από το Περιστέρι ξεκινούν σήμερα οι καθημερινές περιοδείες Μητσοτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η χθεσινή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους 145 (πλην αυτού) βουλευτές της ΝΔ που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή, αλλά και στους υποψήφιους που έδωσαν τη μάχη του σταυρού στα ψηφοδέλτια του κόμματος, για μια σύντομη μάζωξη στα γραφεία της οδού Πειραιώς μετά την ορκωμοσία στη Βουλή, προσέφερε την ευκαιρία για άφθονα πηγαδάκια. Το κλίμα ήταν καλό, οι αγκαλιές και οι χειραψίες μεταξύ ανθρώπων που μπορεί να είχαν να ιδωθούν ακόμα και μήνες, καθώς έδιναν τη μάχη σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, θύμιζαν…πρώτη μέρα στο σχολείο, ενώ όλοι συζητούσαν για το αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη νίκη της και να αυξήσει τα ποσοστά της ή μπορεί να πέσει θύμα της χαλάρωσης.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις κυλιόμενες μετρήσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες, η ΝΔ μοιάζει να «χτίζει» πάνω στο ευρύ προβάδισμα της και να έχει μια τάση ενίσχυσης των ποσοστών της. Ποσοστά που μπορεί να ευνοηθούν και από την ενδεχόμενη μικρότερη συμμετοχή στις δεύτερες εκλογές, εφόσον τουλάχιστον οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την κάλπη. Παράλληλα, βουλευτές με γνώση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως από την περιφέρεια έλεγαν σε συζητήσεις με το protothema.gr ότι βλέπουν ψηφοφόρους να έρχονται προς τη ΝΔ, λόγω του ότι έχει την «αύρα του νικητή» που παραδοσιακά ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Πόρτα-πόρτα

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν θέλει η ΝΔ να αφήσει τίποτα στην τύχη, εξ ου και ξορκίζει την επανάπαυση των στελεχών. «Δεν σας το κρύβω, αντίπαλός μας μπορεί να είναι ο εφησυχασμός, η ικανοποίηση της νίκης, η χαλάρωση. Εμείς, όμως, έχουμε μαζί μας το ρεύμα του νικητή. Και πάντα μπορούμε πιο εύκολα να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη και αυτό πρέπει να κάνουμε», είπε χθες στα στελέχη της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο κάποιος που ψήφισε ΝΔ στις 21 Μαΐου να μην το ξανακάνει.

Όπλο για τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πού το κόμμα πήρε ποσοστά πέραν των προσδοκιών και πού έμεινε στα ποσοστά του 2019 ή είχε ελαφρές απώλειες, ενώ έχουν και εικόνα των κατά τόπους διαρροών και εισροών. Με άλλα λόγια, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ξέρουν πού πρέπει να εστιάσουν και να για κρατήσουν τις ψήφους του κόμματος, αλλά και για να τις αυξήσουν.

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να εφαρμόσουν τη στρατηγική «πόρτα-πόρτα», με τη γνώση των εκλογικών αποτελεσμάτων τμήμα-τμήμα. Με άλλα λόγια, στη ΝΔ ξέρουν ποια…κουδούνια πρέπει να χτυπήσουν για να πετύχουν τον στόχο της αυτοδυναμίας που θα αποτρέψει τις περιπέτειες ακυβερνησίας.

Το σενάριο της επτακομματικής Βουλής

Η στρατηγική της εγρήγορσης και οι ντιρεκτίβες στους βουλευτές για κινητοποίηση σαν να έδιναν ξανά τη μάχη του σταυρού έχουν να κάνουν και με το σοβαρό ενδεχόμενο που βλέπουν στα κεντρικά της ΝΔ η επόμενη Βουλή να μην είναι πεντακομματική, αλλά ακόμα και επτακομματική. Τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νάτσιου που έφτασαν στο…παρά ένα της Βουλής, χτυπούν τώρα και πάλι την πόρτα της. Συνεπώς, στη ΝΔ πρέπει να πάνε όσο πιο ψηλά γίνεται, ώστε να έχουν μια κοινοβουλευτική άνεση. Για παράδειγμα, αν η ΝΔ πετύχαινε πάλι το ποσοστό της (40,8%) και τα δύο κόμματα έμπαιναν στη Βουλή, από τις 171 έδρες που θα έπαιρνε η ΝΔ σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους, θα έπαιρνε εν τέλει 8 λιγότερες, ήτοι 163. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, αλλά εξηγούν το «γκάζι» που πατά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει την επόμενη κάλπη ακόμα άδεια.

 «Σαρωτικές» περιοδείες

Για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης δίνει πρώτος τον τόνο με ένα «σαρωτικό» μοντέλο περιοδειών. Αυτές ξεκινούν απόψε από την πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση. Την Τρίτη, σειρά έχει το Λασίθι, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει τέσσερις στάσεις και ακολουθεί το Ηράκλειο. Μετά σειρά έχουν Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε δύο γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, το Παγκράτι και τους Αμπελοκήπους. Την Παρασκευή, σειρά έχει η Θεσσαλία και συγκεκριμένα, τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα, η Καλαμπάκα και ενδεχομένως τα Μετέωρα. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα βρεθεί στο Άγιο Όρος με τον γιο του Κωνσταντίνο.

Το μοντέλο των περιοδειών θα είναι κοινό: πολλή κινητικότητα, πολλή επαφή με πολίτες, ομιλίες σε ανοιχτούς χώρους και όχι μεγάλες συγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι νομοί της βορείου Ελλάδας είναι στα ραντάρ της ΝΔ, καθώς εκεί υπήρξαν ίσως οι μόνες απώλειες του κόμματος συγκριτικά με το 2019 και πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα, για να «ρεφάρει» και την άνοδο κομμάτων εκ δεξιών της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση