HomeHL1-WorldEκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν ταυτόχρονα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Eκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν ταυτόχρονα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Τι είπαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, άσκησαν πριν από λίγο το εκλογικό τους δικαίωμα, για τις εκλογές της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην αστιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει πάντα. Την ίδια ώρα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα ασφάλειας σχετικά με την εκλογική διαδιακασία, μιλώντας για «γιορτή της δημοκρατίας».

Ερντογάν: Η σημερινή ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα

Ο Ερντογάν έκανε δήλωση μετά την ψηφοφορία: «Δεν υπάρχουν κόμματα εδώ, μόνο 2 υποψήφιοι. Δεδομένου ότι ο λαός μας θα ψηφίσει αυτούς τους 2 υποψηφίους, πιστεύω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές στη δημοκρατική ζωή της Τουρκίας και δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία του κόσμου με τέτοια συμμετοχή έως και 90%, αλλά η Τουρκία έδωσε τον δημοκρατικό της αγώνα με τον καλύτερο τρόπο με συμμετοχή έως και 90% και θα το κάνει με τον ίδιο τρόπο και σήμερα».

Ο Aχμέτ Γενέρ, πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ανέφερε σε δήλωσή του: «Πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα ολοκληρωθούν νωρίτερα, δεδομένου ότι σε αυτές τις εκλογές διαγωνίζονται μόνο δύο υποψήφιοι πρόεδροι».

Κιλιτσντάρογλου: «Οι πολίτες ας ψηφίσουν και ας προστατεύσουν τις κάλπες αφού ψηφίσουν»

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Καλώ όλους τους συμπολίτες μου στην κάλπη, ώστε να έρθει η πραγματική ελευθερία και η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, προκειμένου να απαλλαγούμε από μια αυταρχική διακυβέρνηση. Ας ψηφίσουν και ας προστατεύσουν τις κάλπες αφού ψηφίσουν. Διότι αυτές οι εκλογές είναι μια εκλογική διαδικασία που διεξάγεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».

Σοϊλού για εκλογές: «Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ασφαλείας μέχρι τώρα»

Ο Σοϊλού, όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, δήλωσε: «Η χώρα μας έδειξε σε όλο τον κόσμο, με μια δημοκρατική ωριμότητα σχεδόν 60 ημερών, με όλες τις προϋποθέσεις και τους κανόνες της δημοκρατίας, τόσο τις βουλευτικές εκλογές, όσο και τις προεδρικές εκλογές και πώς οι εκλογές μπορούν να μετατραπούν σε μια γιορτή της δημοκρατίας».

«Ελπίζω ότι από αύριο, το έθνος μας θα έχει ένα καλό ξεκίνημα για το μέλλον και την ειρήνη της χώρας μας. Από σήμερα, η διαδικασία της ψηφοφορίας έχει ξεκινήσει από τις 08:00 το πρωί. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ασφαλείας μέχρι τώρα», σημείωσε.

Ψήφισαν Ογκάν και Ακσενέρ

Ο Σινάν Ογκάν, πρόεδρος της εθνικιστικής συμμαχίας ATA, ο οποίος στηρίζει τον Ερντογάν, αφού ψήφισε δήλωσε: «Οι εκλογές θα είναι επωφελείς για τη χώρα μας και το έθνος μας. Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές θα φέρουν σταθερότητα στη χώρα μας. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές από την άποψη ότι θα μας δείξουν πόσο λάθος είναι να λιντσάρουμε ανθρώπους και τι συνέπειες θα έχει η αφαίρεση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

Και η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής, της παράταξης «Καλό Κόμμα», της αντιπολίτευσης, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, στηρίζοντας τον Κιλιτσντάρογλου.

«Ψηφίσαμε στη δεύτερη φάση μιας πολύ σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης. Είναι σημαντική για όλους μας, για όλους μας. Ρίχνουμε τις ψήφους μας σε αυτή τη φάση μιας εκλογικής διαδικασίας, η οποία είναι πολύ σημαντική ειδικά για το μέλλον της νεολαίας. Ελπίζω ότι θα είναι καλό για τη χώρα μας και το έθνος μας. Κάνει καλό. Ελπίζω ότι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει αυτό που έχουμε στην καρδιά μας», δήλωσε η Ακσενέρ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση