HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα και συμβολισμοί στη νέα Εκλογική Επιτροπή – Οι ηχηρές απουσίες

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα και συμβολισμοί στη νέα Εκλογική Επιτροπή – Οι ηχηρές απουσίες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με είκοσι επίλεκτα στελέχη του θα δώσει την μάχη των δεύτερων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επιστρατεύοντας ό,τι νεότερο και καλύτερο σε ηλικία από το δυναμικό του, για την πρώτη γραμμή της μάχης. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι η νέα «ομάδα κρούσης» να διακρίνεται από νέα πρόσωπα με ισχυρό το στοιχείο της αντιπροσωπευτικότητας, δηλαδή κάθε πρόσωπο να αντιστοιχίζεται με τη γνώση ενός επιστημονικού ή κοινωνικού πεδίου και μάλιστα με τρόπο που αυτή να τεκμαίρεται άμεσα, προς αποφυγή νέων «αυτογκόλ».

Πέραν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση επισπεύδει την ανασυγκρότησή της μετά το εκκωφαντικό μήνυμα για ανανέωση από την ήττα, καθώς η διαδικασία για την στελέχωση της νέας Εκλογικής Επιτροπής «έτρεξε» χθες, Σάββατο, προκειμένου από αύριο άπαντες να βρίσκονται σε θέσεις μάχης, με μόνη ανάπαυλα τη σημερινή ορκωμοσία της νέας Βουλής. Επιταχύνοντας τους ρυθμούς, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετέδιδαν χθες πως «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη τη δέσμευσή του στην Κεντρική Επιτροπή για αλλαγή της εικόνας του κόμματος» και μάλιστα με «γοργούς ρυθμούς» ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Η ανθρωπογραφία της νέας Εκλογικής Επιτροπής

Ως προς την ανθρωπογεωγραφία της νέας Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα καλείται να λαμβάνει όλες τις καίριες αποφάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, εντοπίζονται αρκετές εκπλήξεις σε πρόσωπα, τα οποία καλούνται στο εξής να σηκώσουν το βάρος της προώθησης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Αποτελούμενη από υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από μέλη του think tank του Αλέξη Τσίπρα και από πολιτικά στελέχη της νεότερης γενιάς, «η νέα Εκλογική Επιτροπή συνδυάζει την τεχνοκρατική επάρκεια, την πολιτική εμπειρία και την απαιτούμενη φρεσκάδα και ανανέωση», όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, συμπεριλαμβάνοντας ως προσόν και την κυβερνητική θητεία ορισμένων εκ των στελεχών που μετέχουν στην Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η Εκλογική Επιτροπή «να μιλήσει στους πολίτες με έναν ενιαίο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, προκειμένου να αναδείξει ότι οι προτάσεις του μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην προοπτική της χώρας έναντι της πολιτικής της ΝΔ», όπως κατέληγαν οι ίδιες πηγές, ενώ η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ενιαία εικόνα του κόμματος, συμπληρώνοντας για τις επιχειρούμενες αλλαγές πως «θα τονώσουν ακόμη περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμμα το οποίο ακούει την κοινωνία, την υπηρετεί και ταυτόχρονα μπορεί να λαμβάνει τα μηνύματά της κι έτσι να αλλάζει εν κινήσει, ώστε να εμπνεύσει μεγαλύτερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στις θέσεις του και το πρόγραμμά του».

Η κ. Σβίγκου μετέχει πρώτη, ex officio, στην Επιτροπή πλάι σε πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι: Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπουλου, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ νέα πρόσωπα κάνουν το ντεμπούτο τους με απαιτητικά χαρτοφυλάκια. Κοντά στη Διάνα Βουτυράκου που διακρίθηκε στη Ρομποτική, η Βορειοηπειρώτισσα Μακρίνα- Βιόλα Κώστη με ειδίκευση στην Πληροφορική, η Τζένη Λειβάδαρου από το χώρο των επιχειρήσεων, η οποία θα εξειδικεύσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ενεργειακή μετάβαση, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης για τη δημόσια διοίκηση, ο Κενυάτης από την Κάλυμνο Κινυούα Μάινα Νικόδημος για τα δικαιώματα και ο Διονύσης Τεμπονέρας για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.

Απών ο Ηλιόπουλος

Την ίδια ώρα, αίσθηση στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκάλεσε η απουσία από τη λίστα του πρώην Υφυπουργού, Νάσου Ηλιόπουλου, παρότι πρώτευσε στη σταυροδοσία της Α΄ Αθηνών, έχοντας προηγουμένως διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας, αλλά και θητεύσει ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας. Οι ιδιαίτερα αυξημένες μετοχές του κ. Ηλιόπουλου στο εσωκομματικό χρηματιστήριο μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών έχουν επισημανθεί από όλες τις τάσεις, όταν με την εκλογική του επίδοση ξεπέρασε ιστορικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και άφησε εκτός Βουλής τον Νίκο Φίλη.

Πλην της Κατερίνας Νοτοπούλου, χωρίς σημαντική εκπροσώπηση είναι στην νέα Εκλογική Επιτροπή και η κατεξοχήν «Προεδρική» τάση, η «Κίνηση Μελών», καθώς απουσιάζουν κορυφαία στελέχη της όπως για παράδειγμα η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ανεπαίσθητη είναι και η παρουσία της μειοψηφίας, δηλαδή της «Ομπρέλας».

Αναλυτικά η Σύνθεση:

  1. Ράνια Σβίγκου
  2. Πόπη Τσαπανίδου
  3. Αλέξης Χαρίτσης
  4. Κατερίνα Νοτοπουλου
  5. Ράνια Θρασκιά
  6. Κώστας Ζαχαριάδης
  7. Διάνα Βουτυράκου
  8. Νικόλας Φαραντούρης
  9. Διονύσης Τεμπονέρας
  10. Ευάγγελος Αποστολάκης
  11. Γρήγορης Θεοδωράκης
  12. Χάρης Μαμουλάκης
  13. Έφη Αχτσιόγλου
  14. Αθηνά Λινού
  15. Δημήτρης Λυριτσής
  16. Τζένη Λειβαδαρου
  17. Κινυούα Μάινα Νικόδημος
  18. Μακρίνα- Βιόλα Κώστη
  19. Γιώργος Χουλιαράκης
  20. Γιώργος Καραμέρος

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Εκτελεστικό Γραφείο επικύρωσε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει νέα εκλογική επιτροπή. Η νέα εκλογική επιτροπή θα αναλάβει τον συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου δημιουργείται επίσης Οργανωτική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα με στόχο τον οργανωτικό συντονισμό σε κάθε περιφέρεια. Τέλος, το Εκτελεστικό Γραφείο υπό διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση