HomeΕΛΛΑΔΑEurobank: Δυο όψεις στο έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών

Eurobank: Δυο όψεις στο έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών

Αύξηση εξαγωγών και συγκράτηση εισαγωγών το 1ο τρίμηνο. Υψηλό εξωτερικό έλλειμμα το 2023-24 σύμφωνα με την Κομισιόν. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ταυτότητα του ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε έλλειμμα €3,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο 2023, μειωμένο κατά €3,1 δισ. (44,8%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η εν λόγω βελτίωση προήλθε από τα ισοζύγια των αγαθών και των δευτερογενών εισοδημάτων, σχολιάζουν οι αναλυτές της Eurobank στο οικονομικό δελτίο «7 ημέρες οικονομία».

Το μεν πρώτο ενισχύθηκε κατά €1,8 δισ., αντανακλώντας την πολύ υψηλότερη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων και αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων από την αντίστοιχη των εισαγωγών, το δε δεύτερο αυξήθηκε κατά €2,0 δισ., αντανακλώντας τις εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης: 1ον από την τελευταία δόση του ESM στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA/SMP) και 2ον από πόρους προερχόμενους από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)

Περισσότεραhttps://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/dc/dceb3c58c55341d68091c40596bde878.pdf

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση