HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ

O Τζο Μπάιντεν και ο Κέβιν Μακάρθι επανέλαβαν ότι δεν τίθεται θέμα αθέτησης πληρωμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί από το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι επανέλαβαν ότι δεν τίθεται θέμα αθέτησης πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για διακομματική συμφωνία» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές και στη συνέχεια να τα κρατήσει  σταθερά για κάποιο διάστημα , δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Σε εγχώριο επίπεδο, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς το 2022 και παρά τη μεγάλη δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το πρωτογενές ισοζύγιο ήταν θετικό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ αναφέρει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της 2ης Έκθεση Mεταμνημονιακής Εποπτείας της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Κομισιόν συστήνει τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τους σχετικούς πόρους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 2,15%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 2,06%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 1,43%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 2,31% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει απώλειες σε ποσοστό  2,18%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 146 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.205,30 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,12%.

Ομόλογα

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ελαφρώς πτωτικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,44%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί μόλις κατά 1 bps στο 4,30% ενώ του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,84% παρουσιάζοντας οριακή αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα – Φυσικό άεριο

Ανοδικά κινούνται εκ νέου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,05%, στα 73,90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,99%, βρίσκεται στα $77,83.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρουσιάζει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0786 δολ./ευρώ.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, για παράδοση τον επόμενο μήνα,που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί κατά 1,02% και βρίσκεται στα 28,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση