HomeHL-TOPΑύριο στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Σαρμάς -Ποιοι θα μπουν υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αύριο στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Σαρμάς -Ποιοι θα μπουν υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Την Κυριακή στις 6 μ.μ. η ορκωμοσία των βουλευτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο (25/5) και ώρα 16:00, θα ορκιστεί πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα το πρωί (24/5) με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε: «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Αύριο το μεσημέρι (25/5) αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα είχε γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, κατά την οποία διαπιστώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και κατατέθηκαν οι απόψεις των αρχηγών για την υπηρεσιακή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε, περαιτέρω, ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του μετά τη σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποια ονόματα ακούγονται για την υπηρεσιακή

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 6 θα ορκιστεί η νέα Βουλή που προέκυψε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τη Δευτέρα θα εκλεγεί το προεδρείο, και ακολούθως η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το διάταγμα για τις εκλογές.

Ακόμη, ακούγεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ωστόσο πληροφορίες, ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ.

Την Κυριακή (28/5) στις 6 μ.μ. η ορκωμοσία των βουλευτών

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη Δευτέρα (29/5), στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τονίζεται ότι, αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Τη Δευτέρα (29/5) η διάλυση της Βουλής

Την ίδια ημέρα (29/5) αναμένεται να θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις συνταγματικές επιταγές, για να διαλυθεί η λεγόμενη Βουλή των «δύο ημερών» θα πρέπει να γίνει σε μία συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε δύο ξεχωριστές ημέρες, κάτι που παραπέμπει στη Δευτέρα 29 Μαΐου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση