HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη – Το παρασκήνιο

Εκλογές 2023: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη – Το παρασκήνιο

Τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμφωνία ως προς το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, και ανταλλαγή απόψεων για την φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κυριάρχησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Τετάρτης.

Αφού διαπιστώθηκε από όλους, ξανά, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, όπως και έγινε στη συνάντηση που είχαν στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κατά πληροφορίες υπήρξε σύμπλευση στα πρόσωπα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προκρίνονται ονόματα διπλωματών με μεγάλη εμπειρία για τη στελέχωση των δύο νευραλγικών υπουργείων.

proedriko-1

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, αφού επισήμανε ότι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια ότι «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στη συνέχεια επισήμανε, όπως μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια ζητώντας για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, το θέμα οι υπουργοί να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

proedriko-8

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εστίασε την προσοχή του, κατά πληροφορίες, και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το «πηγαδάκι» Μητσοτάκη, Τσίπρα Βελόπουλου και τα καρέ της σύσκεψης

Η εικόνα που συζητήθηκε περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας μισής ώρας σύσκεψης, ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατευθύνεται προς την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τους οποίους αντάλλαξε ορισμένες κουβέντες.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση που έγινε μέχρι την έξοδο από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ οι δύο τους με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιμένει να διεξαχθεί ξανά ντιμπέιτ όλων των αρχηγών πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το κλίμα στη σύσκεψη ήταν καλό με χαμόγελα και χειραψίες ανάμεσα σε όλους με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει πρώτος και να περιμένει για κάποια λεπτά μέχρι να προσέλθουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση