HomeHL-WorldΟι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου: Ζιμπάμπουε, Βενεζουέλα και εμπόλεμη Συρία

Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου: Ζιμπάμπουε, Βενεζουέλα και εμπόλεμη Συρία

Σύμφωνα με έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ζιμπάμπουε είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την εμπόλεμη Συρία.

Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες με βάση παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού.

71307521-12114197-image-a-23_1684838346808

Το αφρικανικό έθνος, που φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους, κατατάσσεται τώρα μεταξύ των πέντε πιο θλιβερών χωρών για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Η βίαιη διακυβέρνηση της Ζιμπάμπουε από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε μετέτρεψε τη χώρα του σε διεθνή απόβλητο, βυθισμένη στη διαφθορά, τη βία και την οικονομική κρίση που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εξοντωτική φτώχεια.

Παρόλο που ο εκλιπών πρώην πρόεδρος ανατράπηκε το 2017, η πλούσια σε ορυκτά χώρα εξακολουθεί να ζει με τις οικονομικές συνέπειες της 37χρονης βασιλείας του.

Πίσω από τη Ζιμπάμπουε στον ετήσιο δείκτη δυστυχίας του Χάνκε ήρθαν η Βενεζουέλα, η οποία επίσης μαστίζεται από «οικονομική κακοδιαχείριση», και η Συρία, η οποία έχει εμπλακεί σε έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Βρετανία είναι πιο δυστυχισμένη από πέρυσι, δηλαδή ανέβηκε από την 153η στην 129η θέση της κλίμακας.

Ο καθηγητής Στιβ Χάνκε, ο οικονομολόγος που βρίσκεται πίσω από την κατάταξη, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,1% τον Μάρτιο, ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε».

Παρά την πτωτική τάση που παρουσιάζει πλέον, προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων από το 1977 και πρόσθεσε 800 λίρες στον ετήσιο λογαριασμό του μέσου νοικοκυριού.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την 102η στην 134η θέση.

Η ανεργία ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας επίδρασης, καθώς μόλις το 3,4% των Αμερικανών (5,7 εκατομμύρια) ήταν άνεργοι τον Απρίλιο – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ουκρανία, η οποία αυτή τη στιγμή υπερασπίζεται τα εδάφη της σε έναν βίαιο και αιματηρό πόλεμο που ξεκίνησε με τις ρωσικές δυνάμεις, ήρθε στην όγδοη θέση, με τον καθηγητή Χάνκε να επικαλείται την ανεργία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας τριπλασιάστηκε στο 35%, ήτοι 5,2 εκατομμύρια άνεργοι, λόγω του πολέμου. Το ποσοστό βασίζεται σε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.

Οι βαθμολογίες είναι το άθροισμα της ανεργίας (πολλαπλασιασμένο επί δύο), του πληθωρισμού και των επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πιο δυστυχισμένη χώρα του περασμένου έτους, η Κούβα – η οποία υπέστη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού το 2021, η οποία τροφοδοτήθηκε από την πτώση της αξίας του πέσο, του νομίσματός της, κατά 95% μόνο εκείνη τη χρονιά – βρίσκεται τώρα στην ένατη θέση, ακριβώς πίσω από την Ουκρανία.

Η Αργεντινή κατατάχθηκε στην έκτη θέση των πιο θλιβερών χωρών. Παλεύει επίσης με μια κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται πάνω από το 100% τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ζουν στη φτώχεια. Το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα είδε τρεις διαφορετικούς υπουργούς οικονομικών σε μόλις τέσσερις εβδομάδες με διαμαρτυρίες στους δρόμους για την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία παρέμεινε στον πάτο της λίστας.

Ο καθηγητής Χάνκε δήλωσε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την κατάταξη της Ζιμπάμπουε στην «πιο άθλια» θέση είναι το πολιτικό κόμμα που κυβερνά με «σιδερένια λαβή». Υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία και βία γύρω από τις εκλογές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Επίσης, υπό τον Μουγκάμπε και τον διάδοχό του πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, υπέστη δύο επεισόδια υπερπληθωρισμού όταν οι τιμές αυξάνονται κατά 50% ή περισσότερο από μήνα σε μήνα.

Η κατακόρυφη πτώση της αξίας του νομίσματός της είχε ως αποτέλεσμα συγκλονιστικές σκηνές με ανθρώπους να γεμίζουν κουβάδες με μετρητά, μόνο και μόνο για να αγοράσουν μια φρατζόλα ψωμί.

Είπε: «Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα και ο Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή σημειώνουν καλές δημοσκοπήσεις και, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε, μπορεί απλώς να βγάλει τη Ζιμπάμπουε από το βούρκο».

Ο Τσαμίσα, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων και των ανέργων, έχει δεσμευτεί να λύσει την οικονομική δυσπραγία του έθνους.

Μαζί με τη Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, η Συρία, ο Λίβανος και το Σουδάν συγκαταλέγονται επίσης στις πιο δυστυχισμένες χώρες.

Η Βενεζουέλα έχει υποστεί δύο επεισόδια υπερπληθωρισμού υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια.

Ο καθηγητής Χάνκε δήλωσε: «Από τότε που ο Μαδούρο ήρθε στην εξουσία το 2013, είδε επίσης την παραγωγή πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA να καταρρέει κατά 76%».

Το έθνος διαθέτει τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς πόρους στον κόσμο και βασίζεται στη βιομηχανία για το σύνολο σχεδόν των εσόδων του. Έχει επίσης αντιμετωπίσει κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες περιορίζουν την πρόσβασή της σε ξένο νόμισμα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν υψηλά ποσοστά ακραίας φτώχειας.

«Δεν είναι περίεργο που περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2015. Είναι δυστυχισμένοι», δήλωσε ο καθηγητής Χάνκε.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελβετία βρίσκεται στον πάτο του πίνακα της δυστυχίας.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, τον χρόνο που δαπανάται στην εκπαίδευση και τους μέσους μισθούς, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μετά την ευρωπαϊκή χώρα στον πάτο της κατάταξης ακολουθούν το Κουβέιτ, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.

ertnews.gr