HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023 – Bloomberg: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Εκλογές 2023 – Bloomberg: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Εκτενής ανάλυση του Bloomberg

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις εκλογές 2023 και στη νίκη που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνοντας να «σπάσει» ακόμα και τα «δεσμά» από το σύστημα της απλής αναλογικής στέκεται εκτενής ανάλυση του Bloomberg.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε απλώς τους δημοσκόπους με τη σαρωτική εκλογική του νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Έσπασε επίσης και τους φραγμούς που προσπάθησε να του θέσει ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος», αναφέρει αρχικά το Bloomberg.

«Οι επενδυτές τιμολογούν μια καθαρή νίκη του 55χρονου Μητσοτάκη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται στις 25 Ιουνίου και η οποία θα πρέπει να αποφέρει απόλυτη πλειοψηφία και σαφή εντολή για τη συνέχιση του προγράμματός του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «με αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης νίκησε την Κυριακή τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπερνίκησε και την πολύ πιο ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην αποπομπή της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να κερδίσουν πλειοψηφίες».

«Ο γενικός δείκτης αναφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και υπογράμμισε την απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, ένα άλλο αδύναμο σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ την προηγούμενη δεκαετία», συμπληρώνει το Bloomberg.

Το αμερικάνικο δίκτυο αναφέρει ακόμα πως «ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ήταν πιο δημοκρατικό ένα αναλογικό σύστημα, που ωθούσε τα κόμματα να δημιουργήσουν συμμαχίες. Ωστόσο με 41% έναντι περίπου 20% του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογική συμμαχία και, αντίθετα, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πλεονέκτημά του σε νέες εκλογές».

«Νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως πιθανή ημερομηνία την 25η Ιουνίου. Πριν από την ψηφοφορία, η Νέα Δημοκρατία είχε δημοσκοπικά ποσοστά κοντά στο 35%.

«Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες και μοναδικές που διεξήχθησαν με το σύστημα που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι ένας υποψήφιος χρειαζόταν περίπου το 48% των ψήφων για να σχηματίσει πλειοψηφία. Η δεύτερη ψηφοφορία δίνει ένα μπόνους έως και 50 εδρών στον νικητή, μειώνοντας το όριο για την πλειοψηφία σε περίπου 38% υπό ορισμένες προϋποθέσεις», αναφέρει ακόμα η ανάλυση.

Η προοπτική

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να διαφοροποιείται από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας και εξαρτάται από συμμαχίες ad hoc για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε έναν συνασπισμό τριών κομμάτων για να ανέβει στην εξουσία μετά την ανάδυσή της από το πολιτικό περιθώριο. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η δημιουργία πολιτικών συνασπισμών αποτελεί μέρος του πολιτικού ιστού της χώρας, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Το προεδρικό εκλογικό σύστημα της Γαλλίας καθιστά τον Εμανουέλ Μακρόν κάτι σαν εξαίρεση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, ακόμη κι αν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», είπε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.

«Οι ψηφοφόροι εστίασαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, καθώς είδαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν το 2010 όταν η Ελλάδα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το μέγιστο ποσοστό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί. Οι εκλογές δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό.

Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να παραμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που είχε ακολουθήσει η Ελλάδα πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης» αναφέρει ακόμα το Bloomberg και καταλήγει πως: «αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση