HomeHL-9Γιατί σάρωσε η ΝΔ στις εκλογές, fast track προς νέες κάλπες

Γιατί σάρωσε η ΝΔ στις εκλογές, fast track προς νέες κάλπες

Πού αποδίδει η Πειραιώς την εκκωφαντική νίκη κατά τις χθεσινές εθνικές κάλπες. Επιστρέφει ο Μητσοτάκης τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απενεργοποίηση της… νάρκης της απλής αναλογικής και τα στοιχήματα της επόμενης τετραετίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν ιστορική η χθεσινή μέρα για τη ΝΔ, όπως έλεγαν άπαντες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Η σαρωτική νίκη στην κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την επόμενη Βουλή εξέπληξε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

Η εικόνα που υπήρχε το τελευταίο διάστημα στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από τα focus group και τα στοιχεία των εξελισσόμενων μετρήσεων, αποτύπωνε μια καθαρή πρωτιά της γαλάζιας παράταξης, που ξεπερνούσε το 36-37% και ευρεία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση αυτής.

Το κλίμα μέσα και έξω από τα γραφεία της κυβερνώσας παράταξης ήταν προφανώς ενθουσιώδες, μολονότι στην αρχή δυσκολεύονταν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν.

«Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει το στόχο μας. Αυτός δεν είναι άλλος από την ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, που θα συνεχίσει ακόμα πιο γρήγορα τις αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα», έλεγε, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει την τεράστια διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, εστιάζοντας σε τρία σημεία:

1. Οι πολίτες αναπόφευκτα προχώρησαν στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη και το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα στη χώρα το 2023 είναι σαφώς καλύτερα από το 2019.

2. Παράλληλα, ακούγοντας τις προτάσεις των δύο για την επόμενη τετραετία, πείστηκαν από τις ρεαλιστικές θέσεις του σημερινού πρωθυπουργού απέναντι στο θολό αφήγημα του αντιπάλου του, το οποίο τροφοδοτούσαν οι διαφορετικές και… επικίνδυνες απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εντελώς μαύρη εικόνα που παρουσίαζαν για τη χώρα, μέσα από τη ρητορική των στελεχών της και την αρνητική διαφήμιση στην οποία επέμειναν κατά την προεκλογική περίοδο.

3. Το βασικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη σταθερότητας του τόπου ήταν καταλυτικό και συνέβαλε κατά πολύ στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να κάνει διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας του, μιλώντας για «προοδευτική διακυβέρνηση», για κυβέρνηση των ηττημένων και κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Αξιοπιστία και επιβράβευση
«Η κοινωνία θεωρεί απολύτως αξιόπιστο τον σημερινό πρωθυπουργό και μαζί τις δεσμεύσεις του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Το υψηλό ποσοστό της ΝΔ σημαίνει επιβράβευση της προσπάθειας της τετραετίας που συμπληρώνεται και έγκριση επί μιας σειράς μειζόνων διακυβευμάτων που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Αντίθετα, το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά απόρριψη του τοξικού λόγου και των υποτιθέμενων προγραμματικών θέσεων της Κουμουνδούρου», σημειώνει γαλάζια κομματική πηγή.

Στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι που η «νάρκη» της απλής αναλογικής απενεργοποιήθηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο και χαράζουν τη στρατηγική τους ενόψει της νέας μηνιαίας προεκλογικής περιόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,με σύμμαχο το πολύ υψηλό ποσοστό του κόμματός του και σε συνέχεια της πάγιας στρατηγικής του στάσης όσον αφορά την αυτοδυναμία, δεν σκοπεύει να κρατήσει την διερευνητική εντολή που θα λάβει σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, μολονότι οι αριθμοί το επιτρέπουν, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στον «πολιτικό σεισμό που μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.

Αυτό άλλωστε δήλωσαν και οι πολίτες εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ.

Αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», όπως ανέφερε στην δήλωσή του το βράδυ, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην Πειραιώς μιλούν για «έγκριση των πολιτών αυτοδύναμης και δυνατής κυβέρνησης και για «τολμηρές αλλαγές προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη, ενώ τη δική της σημασία ενόψει της επόμενης τετραετίας έχει η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Μητσοτάκη στους καλύτερους μισθούς, τις περισσότερες θέσεις εργασίας, την καλύτερη δημόσια υγεία και την κοινωνία με λιγότερες ανισότητες.

Βούληση του πρωθυπουργού είναι οι επόμενες κάλπες να στηθούν το συντομότερο δυνατό, με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής και με την 25η Ιουνίου να φαντάζει ως η επικρατέστερη ημερομηνία.

Πάντως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αυτό δεν εξαρτάται από τη ΝΔ, αλλά από την πορεία της διαδικασίας των διερευνητικών εκλογών, αν δηλαδή οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα κρατήσουν την εντολή επί μακρόν ή θα την επιστρέψουν άμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισπεύδοντας τις εξελίξεις.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση