HomeΕΛΛΑΔΑΑγωγή 30.000 ευρώ για τον θάνατο της Ίριδας

Αγωγή 30.000 ευρώ για τον θάνατο της Ίριδας

«Επέλεξε την απόκρυψη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας κατηγορεί για «κατασκευή στοιχείων» την παθολογοανατόμο που εξέτασε το μικρότερο παιδί της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Για «κατασκευή στοιχείων» στην υπόθεση θανάτου της Ίριδας, του 6,5 μηνών βρέφους του πρώην ζεύγους Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη, κατηγορεί την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, Αγγελική Τσιόλα. Οι βαριές κατηγορίες περιλαμβάνονται στην αγωγή, ύψους 30.000 ευρώ, που κατέθεσε πρόσφατα η Αγγ. Τσιόλα. Στην ίδια αγωγή, γίνεται λόγος για προσβολή της προσωπικότητας της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, που συνίσταται στην τέλεση των αδικοπρακτικών ενεργειών της ψευδορκίας μάρτυρα και της συκοφαντικής δυσφήμησης. Η νέα διαμάχη αφορά την αιτία θανάτου του βρέφους, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα της πολύκροτης υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τη Ρ. Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για την ανθρωποκτονία των τριών παιδιών της. Σύμφωνα με όσα έχουν υποστηρίξει οι εκπρόσωποι των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση, σε περίπτωση που είχε αναδειχθεί ότι η Ίριδα ενδέχεται να δολοφονήθηκε, τότε η εννιάχρονη Τζωρτζίνα, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2022, πιθανότατα θα ήταν ακόμα ζωντανή.

Όπως αποκαλύπτει στη Realnews ο δικηγόρος της εγκαλούσας, Γιάννης Απατσίδης, η αγωγή στηρίζεται στο γεγονός ότι η παθολογοανατόμος, ενώ γνωμάτευσε εγγράφως περί του ευρήματος της αγενεσίας φλεβοκόμβου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ενώ δημόσια σε συνεντεύξεις της υπεραμύνθηκε αυτού του ευρήματός της, εντέλει, σε ένορκες καταθέσεις της στην αρμόδια ανακρίτρια στις 11/10/2022 και στις 14/12/2022, άλλαξε τα λεγόμενά της.

«Επέλεξε την απόκρυψη»

«Ανακάλεσε και υποστήριξε ψευδώς ότι δήθεν είχε ενημερώσει την εντολέα μου πως λειτουργούσε ο φλεβόκομβος και ότι εκείνη, έτσι, συνειδητά επέλεξε να το αποκρύψει από τις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται περί αυταπόδεικτου ψεύδους, το οποίο, όμως, δεν βλάπτει μόνο την εντολέα μου, αλλά δημιουργεί εντέλει προσκόμματα στην αναζήτηση της αλήθειας από το αρμόδιο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο», δηλώνει ο Γ. Απατσίδης.

Ο δικηγόρος σημειώνει επίσης ότι «κατόπιν όλων αυτών, ο αρμόδιος εισαγγελέας και η ανακρίτρια θα όφειλαν, κατ’ άρθρο 39 ΚΠΔ, να διαβιβάσουν αντίγραφα της δικογραφίας στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ώστε να διαταχθούν τα νόμιμα σε βάρος εν ενεργεία παθολογοανατόμου, που φέρεται να παρείχε ψευδή κατάθεση στις αρμόδιες Αρχές. Αγνοώ εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί».

Από το περιβάλλον της Αγγ. Τσιόλα γίνεται σαφές ότι η ίδια κινήθηκε νομικά, ως όφειλε, για την προστασία της προσωπικότητάς της και της ακεραιότητάς της ως ιατροδικαστικού λειτουργού. «Έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας ως ιατροδικαστής που χάρη σε αυτήν έχουν εξιχνιαστεί πολύ σοβαρά εγκλήματα, ακόμη και όταν εμπλεκόμενοι στην απόπειρα συγκάλυψής τους ήταν ανώτατοι αστυνομικοί, και άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη», αναφέρει σχετική πηγή. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο Γ. Απατσίδης αναφέρει:

«Χωρίς να επιθυμώ να προσβάλω το τεκμήριο αθωότητας οιουδήποτε, αλλά ούτε και να επικροτήσω παντελώς ανεπαρκείς ή αδιάφορες κινήσεις των αρμόδιων Αρχών, οφείλω να επισημάνω ότι ο ιατροδικαστής καλείται να αποφανθεί για την αιτία θανάτου και τον μηχανισμό θανάτου, βάσει υπαρκτών στοιχείων, και στη συνέχεια αποφαίνεται η Δικαιοσύνη, συνεκτιμώντας και τα προανακριτικά-ανακριτικά δεδομένα. Όπου δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία από την ιατροδικαστική διερεύνηση, δεν επιτρέπεται να “κατασκευάζονται” τέτοια στοιχεία, ακόμη και σε προφανείς υποθέσεις ιδιαίτερα ύποπτων θανάτων, καθόσον η Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος».

Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα σχολιάζει ότι η Δικαιοσύνη, όταν διερευνά θανάτους τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια, «οφείλει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες ανακριτικής έρευνας-διείσδυσης και ιδίως εγκαίρως να διερευνά πιθανούς συμμέτοχους, που έτσι ίσως παραμένουν εκτός κάδρου, να προβαίνει σε κατ’ οίκον έρευνες, άμεσες και πλήρεις, και να επιστρατεύει όλο το επιστημονικό ιατροδικαστικό οπλοστάσιο, για την τεκμηρίωση του διερευνώμενου εγκλήματος». «Σε κάθε περίπτωση», όπως λέει, «στον βωμό της ψυχολογίας της μάζας δεν επιτρέπεται να διασύρονται έντιμοι ιατροδικαστές, όπως η εντολέας μου επειδή ακολούθησε τους κανόνες της επιστήμης της, και να παραμένουν στο απυρόβλητο ιατροδικαστές που έχουν επιχειρήσει να συγκαλύψουν εγκληματικές ενέργειες, και δη ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, εν γνώσει των Αρχών».

Οι δηλώσεις Μητσέλου

Από την πλευρά της, η Αντ. Μητσέλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν έχει προβεί έως τώρα σε επίσημες δηλώσεις ή νομικές κινήσεις. Τον Απρίλιο του 2022, με δηλώσεις της στην «R», είχε τονίσει, ενόψει της κατάθεσής στη Δικαιοσύνη, ότι «η καρδιά της Ίριδας λειτουργούσε φυσιολογικά τη στιγμή του θανάτου της και δεν πέθανε από το σπάνιο φαινόμενο της “αγενεσίας φλεβοκόμβου” από το οποίο έπασχε», δηλαδή από παθολογικά αίτια. Είχε υποστηρίξει, μάλιστα, ότι στην ιστολογική της έκθεση αναφερόταν ότι «αναγνωρίστηκαν νευρικές ίνες στο περικάρδιο και στο παρέγχυμα του μυοκαρδίου», με άλλα λόγια ότι η καρδιά του βρέφους χτυπούσε φυσιολογικά. Σημειώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, στις 22 Μαρτίου του 2021, αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11:30 στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα τύπου πετσέτας με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος, το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Το πόρισμα

Στο πόρισμα τονίζεται ότι εξωτερικά στο σώμα αλλά και στο κεφάλι δεν βρέθηκαν κακώσεις κατά τη νεκροτομή που ακολούθησε. Η τραχεία ήταν ελεύθερη, χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι δε εργαστηριακές εξετάσεις ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες. Στην ιστολογική εξέταση, όμως, που ακολούθησε, σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά δεν αναγνωρίστηκαν μικροσκοπικά ο φλεβόκομβος και ο κολποκοιλιακός κόμβος. Σημειώνεται ότι, μετά την ιστολογική διερεύνηση της παθολογοανατόμου Αντ. Μητσέλου, η οποία παραλήφθηκε τρεις και πλέον μήνες μετά τον θάνατο του βρέφους, στις 30 Ιουνίου 2021, αναφέρεται ως αιτία θανάτου η αγενεσία φλεβοκόμβου, μια σπάνια πάθηση που έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους βρεφών στο εξωτερικό.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων, «ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου της καρδιάς, είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδιακά κύτταρα.

Είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και στις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές, το ερεθισματαγωγό σύστημα μπορεί να μην αναπτυχθεί και να είναι η αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά». Ενώ, ως συμπέρασμα, η Αγγ. Τσιόλα αναφέρει ότι «ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη επήλθε συνεπεία υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικού οιδήματος».

Το πανάκι

Εκτός από το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)» υπάρχει και ένα άλλο εύρημα, ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος. «Επίσης διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών», αναφέρει στην ιατροδικαστική της έκθεση η Αγγ. Τσιόλα. Το εύρημα βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των Αρχών από την πρώτη στιγμή και σε συνδυασμό με το πανάκι με αίμα που είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους έκανε πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να εισήλθε βίαια στο στόμα του παιδιού, με αποτέλεσμα πλέον να εξετάζεται το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου της Ίριδας. Αυτό βεβαίως θα ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο. Όπως έγινε γνωστό πριν από δύο εβδομάδες, η Ρ. Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, θα δικαστεί και για τους θανάτους του 6,5 μηνών βρέφους, αλλά και της Μαλένας, του 3,5 ετών παιδιού, που πέθανε τον Μάρτιο του 2019.

Realnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση