HomeHL-SportsΟλυμπιακός – Ρεάλ 78-79: Ο Γιουλ του πήρε από την αγκαλιά την Euroleague-Video-

Ολυμπιακός – Ρεάλ 78-79: Ο Γιουλ του πήρε από την αγκαλιά την Euroleague-Video-

Ο Ολυμπιακός είχε αγγίξει την 4η Euroleague της ιστορίας του, όμως ο Γιουλ με καλάθι 3'' πριν τη λήξη του την πήρε από τα χέρια (78-79). Αποστολή - Κάουνας: Κωνσταντίνος Μελάγιες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης με το μοναδικό καλάθι του Σέρχιο Γιουλ νίκησε τον Ολυμπιακό με 78-79 και κατέκτησε την Euroleague.

Στα τελευταία λεπτά οι Μαδριλένοι βρήκαν μεγάλα σουτ σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους».

Ο Σλούκας αστόχησε σε «νεκρό» χρόνο και έτσι η Ρεάλ πανηγύρισε τη 11η Euroleague στην ιστορία της.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις ομάδες και να βγάζουν τρομερή ενέργεια στο παρκέ.

Η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε τη ζωή των Μαδριλένων δύσκολη με τον Φαλ να σώζει καταστάσεις με τα επιθετικά του ριμπάουντ.

Στην μπροστινή πλευρά του παρκέ οι ασίστ του Γουόκαπ έδιναν καλάθια σε Κάνααν (2τριπ.) και Βεζένκοβ με αποτέλεσμα το 14-9 (6’).

Το τάιμ άουτ δεν στάθηκε ικανό να κόψει την «ερυθρόλευκη» ορμή και με τον Κάνααν να βρίσκει τρίτο εύστοχο τρίποντο και τον αιφνιδιασμό του Βεζένκοβ έγινε το 19-10 (8’).

Η άμυνα ζώνης match up του Ματέο είχε κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα φτάνοντας σε double σκορ λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιόδου (24-12).

Ο Χεζόνια ήταν αυτός που έδωσε λύσεις στην επιθετική λειτουργία της Ρεάλ με τα μακρινά του σουτ, κλείνοντας γρήγορα την απόσταση που χώριζε τις διεκδικήτριες του τίτλου (29-27, 14’). Πλέον ήταν η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού η οποία προβλημάτιζε και το τρίποντο του Ροντρίγκεθ άλλαξε τα δεδομένα στο σκορ (29-32, 15’).

Οι πόντοι του ΜακΚίσικ δεν ήταν αρκετοί να δώσουν το προβάδισμα στην ομάδα του αφού Χεζόνια, Ράντολφ και Μούσα δεν έχαναν σουτ από τα 6.75 (40-45, 18’). Χάρη στον ΜακΚίσικ πάντως οι Πειραιώτες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ ισόπαλο στους 45 πόντους.

Ολυμπιακός και Ρεάλ έψαχναν τρόπο να απομακρυνθούν στο σκορ. Ο Κάνααν συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στην πρώτη περίοδο και με 9 πόντους (2/2τριπ.) έκανε το 57-52 (25’). Κάποιες βιαστικές επιλογές απέναντι στον Ταβάρες, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και 5 πόντοι του Γκος ισοφάρισαν σε 59-59 (28’).

Ο Σλούκας ήταν αυτός που ανέλαβε δράση με πόντους και ασίστ, ο Βεζένκοβ συνδέθηκε ξανά με το καλάθι και ο Ολυμπιακός ξεμάκρυνε (68-61, 32’). Ο Κοζέρ με τον Ροντρίγκεθ δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και με μεγάλα καλάθια από τα χέρια τους η Ρεάλ μείωσε σε 74-70 (37’).

Η διαχείριση των συναισθημάτων θα έπαιζε ρόλο, η πίεση και το άγχος ήταν μεγάλο και οι ομάδες έψαχναν ένα μεγάλο σουτ, ένα μικρό σερί 4-5 πόντων.

Ο Ροντρίγκεθ με εύστοχο τρίποντο μείωσε στον πόντο, ο Φαλ αστόχησε και η Ρεάλ είχε στα χέρια της τη μπάλα στην τελευταία επίθεση.

Ο Γιουλ ευστόχησε για μία και μοναδική φορά παρά την πίεση του Φαλ διαμορφώντας το 78-79 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ αφού ο Σλούκας αστόχησε σε δύσκολη προσπάθεια στο τέλος του χρόνου.

Ο MVP

Ο Έντι Ταβάρες πήρε τον τίτλο από την ψηφοφορία των δημοσιογράφων, όμως ο πραγματικός MVP (και στην αξιολόγηση και στην επιδραστικότητα) ήταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Σε 28:13 ο θρυλικός Ισπανός πόιντ γκαρντ σκόραρε 15 ποντους (4/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 1/1 βολή), μοίρασε εννέα ασίστ, μάζεψε τέσσερα ριμπάουντ και καθοδήγησε σαν μαέστρος τους συμπαίκτες του. Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ποτέ τρόπο για να τον φρενάρει και ο Τσάτσο φεύγει από το Κάουνας πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο αδύναμος κρίκος

Είναι εκπληκτικά δύσκολο να χαρακτηρίσει κάποιος ως αδύναμο κρίκο έναν παίκτη όταν έχει ηττηθεί με αυτόν τον σοκαριστικό τρόπο, σίγουρα όμως τα 0/5 τρίποντα του Τόμας Γουόκαπ, τα 2/7 σουτ του Κώστα Σλούκα και τα 2/6 του Κώστα Παπανικολάου θα τους πληγώνουν για καιρό. Έτσι είναι όμως το μπάσκετ και η δεύτερη θέση είναι για τον Ολυμπιακό όχι απλώς ένα βήμα, αλλά ακόμη ένα άλμα προς τα εμπρός, ένα άλμα που τον έχει εδραιώσει πια στην ελίτ της Ευρώπης.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με επτά ασίστ χωρίς λάθος έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός, που δεν σπατάλησε κατοχές την ώρα που η Ρεάλ είχε 3/3 και μόλις 1/5 τρίποντα απέναντι στα 5/11 των ερυθρόλευκων. Στο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι σούταραν με 80% στο δίποντο, είχαν δύο λάθη, ενώ οι Μαδριλένοι είχαν πάρει εννέα επιθετικά ριμπάουντ για να σκοράρουν μόλις επτά πόντους από αυτά.

Στο φινάλε της βραδιάς ο Ολυμπιακός έμεινε στο 33% στο τρίποντο και ενώ μέτρησε 21 τελικές πάσες για μόνο έξι λάθη, ηττήθηκε από το μοναδικό σουτ του Σέρχιο Γιουλ που είδε τη δική του ομάδα να κάνει αυτό που έχει κάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Να αντέχει για 40 λεπτά.

Ο αγώνας

Με Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ άνοιξε το ματς ο Ολυμπιακός, με Γουίλιαμς-Γκος, Χάνγκα, Μούσα, Εντιαγέ, Ταβάρες η Ρεάλ. Ο Κάναν έβαλε το πρώτο σουτ της βραδιάς (3-0), αυτός έβαλε και δεύτερο τρίποντο για το 6-5.

Οι Πειραιώτες πήγαν προς τη ρακέτα και με τις έξτρα πάσες έκαναν ζημιά στην άμυνα ζώνης των Μαδριλένων, όμως το δεύτερο φάουλ του Φαλ στο 6′ (14-9), ήταν μία μικρή ήττα. Πολύ μικρή, καθώς η άμυνα έμεινε σε σπουδαίο επίπεδο, με τη διαφορά στους δέκα (22-12) από σουτ του Παπανικολάου και στους 12 (24-12) απο φλότερ του Βεζένκοβ.

Ο Μπαρτζώκας άνοιξε το δεύτερο δεκάλεπτο (24-17) με τους ΜακΚίσικ – Μπλακ δίπλα στους Σλούκα, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, όμως η φθορά στους ψηλούς ήταν μεγάλη. Ένα σερί 0-9 της Ρεάλ έκλεισε τη διαφορά, ο Ταβάρες ισοφάρισε στο 29-29, η άμυνα ζώνης των Ισπανών δεν άλλαξε και ο Ροντρίγκεθ με τρίποντο τους έδωσε το προβάδισμα (29-31) με το επί μέρους σκορ να φτάνει στο 5-19. Ακόμη κι έτσι, το ματς δεν άνοιξε. Ο ΜακΚίσικ έδωσε σπουδαία βοήθεια στο σκοράρισμα, ειδικά από την περιφέρεια, αυτός έγραψε το 45-45 που ηταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός άνοιξε το β’ μέρος, ήταν καθηλωτικός. Ο Κάναν έπαιξε απίθανο μπάσκετ, η μπάλα κυκλοφόρησε άριστα, ο Αμερικανός σκόραρε κατά ριπάς κι αν ο Βεζένκοβ ήταν πιο αποτελεσματικός, το 57-52 στο 26′ θα ήταν πιο βαρύ για τη Ρεάλ.

Απλώς οι Πειραιώτες δεν είχαν άλλον πέρα από τους δύο καλούς τους σκόρερ σε καλή βραδιά στο εκτελεστικό κομμάτι, μέχρι ο ΜακΚίσικ να δώσει ξανά ώθηση και το 63-59 της τρίτης περιόδου να κρατήσει την ομάδα του Μπαρτζώκα όρθια.

Ο Βεζένκοβ έβαλε πέντε σερί στην έναρξη της τέταρτης περιόδου για να γράψει το 68-61 στο 32′, έβαλε και τρελό τρίποντο για το 74-67 από τη γωνία και σε τέλος επίθεσης. Μία τεχνική στον πάγκο της Ρεάλ οδήγησε σε 2/3 βολές των Βεζένκοβ – Κάναν για το 76-70 στο 37′, με τον Αμερικανό να σκοράρει δίποντο από πλάγια θέση για το 78-72. Ο στόχος να πάει η διαφορά στις τρεις κατοχές ήταν δύσκολος, όμως ο Κάναν κέρδισε κατοχή με deflection σε διείσδυση του Ταβάρες και στο 1:28 ο Ολυμπιακός άγγιζε το όνειρο.

Η Ρεάλ με τρίποντο του Ροντρίγκεθ και με δίποντο του Γιουλ πάνω στον απλωμένο Φαλ πέρασε μπροστά (78-79 στα 3.2″), ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία κατοχή και ο Μπαρτζώκας κάλεσε timeout. Ο Γουόκαπ πήγε στην επαναφορά, ο Σλούκας πήρε τη μπάλα, εκτέλεσε υπό ασφυκτική πίεση, αστόχησε και η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τη EuroLeague.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πουκλ, Βίλιους, Ντιφαλά

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ (0/5 δίποντα, 6 ασίστ, 1 λάθος), Κάναν 21 (2/3 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 2/4 βολές), Λαρεντζάκης, Φαλ (0/3 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Σλούκας 6 (1/5 τρίποντα), Βεζένκοβ 29 (9/13 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 5/5 βολές, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπανικολάου 6 (2/5 τρίποντα), Μπολομπόι 2, Μπλακ, ΜακΚίσικ 14 (3/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/3 βολές)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ματέο): Γουίλιαμς – Γκος 9 (1/4 τρίποντα), Κοζέρ 11 (3/5 τρίποντα), Ράντολφ 3 (1), Φερνάντεθ 3 (0/3 τρίποντα), Χάνγκα 2, Χεζόνια 12 (2/8 τρίποντα), Ροντρίγκεθ 15 (4/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη), Ταβάρες 13 (5/9 δίποντα, 3/4βολές, 10 ριμπάουντ), Γιουλ 2, Εντιαγιέ 3 (1), Μούσα 6 (2/4 τρίποντα), 4 ασίστ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση