HomeHL-9Εκλογές 2023 – Η ώρα των «μικρών»: Βελόπουλος στη Βουλή – Γιάνης, Ζωή και «Νίκη» μένουν εκτός

Εκλογές 2023 – Η ώρα των «μικρών»: Βελόπουλος στη Βουλή – Γιάνης, Ζωή και «Νίκη» μένουν εκτός

Τι δείχνουν τα ποσοστά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται νικήτρια στη μάχη των μικρότερων κομματικών σχηματισμών, καταλαμβάνοντας την 5η και τελευταία θέση στην επόμενη, πέντακομματική ως φαίνεται μέχρι στιγμής, Βουλή. Αντιθέτως, μετά από τον μεταξύ τους αναμέτρηση, σχεδόν ψήφο-ψήφο, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η νεοσύστατη «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού μένουν εκτός Βουλής.

Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά από το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως η επίδοση του ΜέΡΑ 25 στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελεί έκπληξη. Μάλιστα, η Πλεύση Ελευθερίας, έστω και οριακά, προσπέρασε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ανατρέποντας τη δημοσκοπική εικόνα προ των εκλογών.

Τα προσωρινά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά στους «μικρούς» έχουν ως εξής: Ελληνική Λύση 4,5%, ΝΙΚΗ 2,9%, Πλεύση Ελευθερίας 2,6% και ΜέΡΑ 25 2,3%.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το ΜέΡΑ25 διέψευσε τις προσδοκίες ακόμη και όσων το επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές, εφόσον το 2019 ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτής-γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης είχε κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή με ποσοστό 3,44%. Η αίσθηση ότι ο κ. Βαρουφάκης συγκεντρώνει ψήφους νεολαίων, απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων αριστερών πεποιθήσεων κ.λπ, τελικώς διαψεύστηκε.

Πάντως, η επίδοση του ΜέΡΑ 25 χρήζει ειδικής ανάλυσης, ως προς το πού μετατοπίστηκαν οι ψήφοι τις οποίες έχασε ο κ. Βαρουφάκης. Διότι, το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε προεκλογικά, δεν θα απομακρυνόταν πχ ούτε από το παράλληλο σύστημα πληρωμών ευρεσιτεχνίας του κ. Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα» και κυρίως ούτε από την κατηγορηματική άρνησή του να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον κ. Τσίπρα σε ένα υποθετικό σενάριο σύμπηξης «κυβέρνησης ηττημένων».

Από την άλλη, η Ελληνική Λύση, ένα κόμμα εντελώς προσωποπαγές, με έντονη λαϊκίστικη ρητορική, φαίνεται πως αντεπεξήλθε χωρίς απώλειες τους σφοδρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου. Με τον ιδρυτή και πρόεδρό του, τον Κυριάκο Βελόπουλο να καρπώνεται την πιο παραστατική και ζωηρή παρουσία στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, η Ελληνική Λύση κερδίζει μια δεύτερη ευκαιρία εκπροσώπησης στη Βουλή. Και, μάλιστα, με ποσοστό μεγαλύτερο της προηγούμενης εκλογής, καθώς το 2019, όταν για πρώτη φορά είχε επιτύχει την είσοδό της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ελληνική Λύση είχε τερματίσει με 3,7%.

Ο ρόλος των ησσόνων πολιτικών σχηματισμών θεωρούνταν κρίσιμος για τη διαμόρφωση του ορίου αυτοδυναμίας, εξού και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον στην προεκλογική φάση, λόγω του ισχύοντος στις παρούσες εκλογές συστήματος της απλής αναλογικής. Ωστόσο, η συντριπτική διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη σημασία των μικρότερων κομμάτων, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ εξακολουθεί, εξ ορισμού, να στερείται της δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε επίσης η χαρά για την Πλεύση Ελευθερίας της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σαν αουτσάιντερ και με ένα δημοσκοπικό ντεμαράζ στα τελευταία μέτρα της κούρσας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οδήγησε το κόμμα της σε θεαματική ποσοστιαία αύξηση του εκλογική μεριδίου της (2,6% έναντι 1,47% το 2019), ενώ προσπέρασε το ΜέΡΑ 25. Εν τέλει όμως έχασε το εισιτήριο για την επάνοδό της στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα έκανε μια κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην επόμενη Βουλή. Καθώς, ως πρώην πρόεδρος, η κα Κωνσταντοπούλου έχει το δικαίωμα να λαμβάνει το λόγο εκτός σειράς, δηλαδή όποτε θέλει, και να ομιλεί, χωρίς διακοπή, επί όσο χρόνο η ίδια κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση