HomeHL-EconomyΦορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση της προθεσμίας υποβολής τους

Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση της προθεσμίας υποβολής τους

Τι θα αλλάξει με τις πληρωμές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοταχώς για… παράταση οδεύει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι έως σήμερα 41 ημέρες πριν από την λήξη της διαδικασίας ο αριθμός των δηλώσεων που έχει υποβληθεί μόλις και μετά βίας αγγίζει το 25% του συνόλου. Για να «κλείσει» η διαδικασία στην «ώρα» της θα πρέπει να μπαίνουν στο σύστημα καθημερινά περισσότερες από 130.000 φορο-δηλώσεις, κάτι που μοιάζει δύσκολο έως απίθανο να συμβεί πόσο μάλλον όταν μέχρι τη λήξη της διαδικασίας παρεμβάλλεται και η εκλογική διαδικασία.

Έτσι, η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μοιάζει πια να είναι, σύμφωνα με το enikonomia.gr, ένα πολύ πιθανό σενάριο. Όσον αφορά στις ημερομηνίες αποπληρωμής του φόρου που τυχόν προκύψει, αυτές θα παραμείνουν αμετάβλητες: Θα δοθεί όμως η δυνατότητα σε όσους υποβάλουν τη δήλωση κατά την διάρκεια της παράτασης να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες δόσεις μαζί στο τέλος Αυγούστου.

 Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες δεν πληρώνουν φόρο

Όπως προκύπτει πάντως από τα μέχρι τώρα στοιχεία, επτά στους 10 πολίτες είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή, μια εικόνα που συνήθως εμφανίζεται και στο τέλος της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σχεδόν το 70% με 75% των υπόχρεων σε δήλωση όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεν πρόκειται να πληρώσουν έξτρα φόρο (σ.σ.: πέρα από αυτόν που παρακρατείται απευθείας από τους μισθούς κατά την διάρκεια της χρονιάς). Μάλιστα, περίπου 2 στους 10 θα πάρουν επιστροφή που φέτος ειδικά έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί με διαδικασίες – εξπρές, ακόμη και εντός πενθημέρου από την υποβολή της δήλωσης.

Ποιοι θα πάρουν άμεσα την επιστροφή φόρου

Σε ποιους και με ποιους τρόπους λοιπόν θα καταβάλλονται άμεσα τα ποσά των επιστροφών που υπόσχεται η Εφορία;;

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Τι ισχύει για τους 18άρηδες που υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση

«Τρέχει» λοιπόν η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εκείνοι που πρέπει να δείξουν προσοχή είναι οι 18άρηδες: Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.  Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Τι άλλαξε φέτος για τους επαγγελματίες

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι: Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData.

Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι αλλά ανοιχτοί ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Τα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.
enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση