HomeHL-TOPΣυνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου η Κρήτη – Νέα σεισμική δόνηση στις Μοίρες

Συνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου η Κρήτη – Νέα σεισμική δόνηση στις Μοίρες

Έντασης 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη. Από το βράδυ της Πέμπτης όταν και το Ηράκλειο «ταρακουνήθηκε» στα 5,1 Ρίχτερ, δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 03:48 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης ήταν 6 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά των Μοιρών και το εστιακό βάθος ήταν στα 5,3 χιλιόμετρα.

s1

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost στις Μοίρες βρίσκεται ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης και συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, έχουμε μία αυξημένη δραστηριότητα στο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα ανατολικά και τα δυτικά ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως όλοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ ακόμα δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, ως προς την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ανέφερε πως είναι θετική αυτή η έκβαση καθώς υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου-Τι αναφέρει το πόρισμα

Την ίδια ώρα συνεδρίασε η  Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για να εξετάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

Η σεισμική ακολουθία στον Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης εξελίσσεται φυσιολογικά, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα δεδομένα.

Η Επιτροπή συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες στον Δήμο Φαιστού. Επίσης, προτείνεται στους πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας οφείλεται σε ρήγμα μικρού μήκους, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση