HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023: Το Σάββατο ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού -Όλη η διαδικασία

Εκλογές 2023: Το Σάββατο ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού -Όλη η διαδικασία

Σε ποιες χώρες θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες ώρες απέμειναν για τις εκλογές 2023, με τους Έλληνες του εξωτερικού να κάνουν την αρχή, ψηφίζοντας το Σάββατο 20 Μαΐου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες ψηφοφόροι, που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023, της 21η Μάιου, αφορά 22.855 Έλληνες που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για την διαδικασία έχουν δημιουργηθεί 99 εκλογικά κέντρα σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο. Να σημειωθεί ότι για να συγκροτηθεί ένα εκλογικό κέντρο σε μία πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων.

Εκλογές 2023: Οι οδηγίες για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα βρεθούν στις κάλπες

Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 07:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Εκλογές 2023-Έλληνες του εξωτερικού: Η διαδικασία μετά το τέλος της ψηφοφορίας

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, γι’ αυτό και δεν σημειώνουν σταυρό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, καταμετρούνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος« και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεθα.

Σε ποιες χώρες θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι χώρες στις οποίες θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι: Αίγυπτος (Κάιρο), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λουντβικσχάφεν), Δανία (Κοπεγχάγη), Ελβετία, (Βέρνη, Γενεύη, Λωζάνη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο) ΗΠΑ (Άγιος Φραγκίσκος, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), Καναδάς (Μόντρεαλ, Τορόντο), Κατάρ (Ντόχα), Κορέα (Σεούλ), Κύπρος (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), Λιθουανία (Βίλνιους, Κάουνας), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Νορβηγία (Όσλο), Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Ολλανδία (Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισσαβώνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Τσεχία (Πράγα) και Φινλανδία (Ελσίνκι).

Όλα έτοιμα για τις εκλογές 2023

Υπενθυμίζεται ότι το iefimerida.gr έχει δημοσιεύσει έναν πλήρη οδηγό για όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι πολίτες ενόψει των εκλογών 2023.

Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους πολίτες για τις ώρες αιχμής, αλλά και την μέριμνα για τη διευκόλυνση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στα εκλογικά κέντρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση