HomeΕΛΛΑΔΑΟι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κεφάλαιο μπάνιο - Κεφάλαιο αλλαγή πάνας - Κεφάλαιο ύπνος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ερχομός ενός μωρού είναι ευτυχία, ωστόσο πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του νεογέννητου. Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό σας θα σας φανούν οι πιο απαιτητικές και πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες βασικές πληροφορίες ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Βρείτε παρακάτω πολύτιμες συμβουλές για την φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι και καλωσορίστε το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

  • Κεφάλαιο μπάνιο

Το μπανάκι του νεογέννητου πιθανώς είναι μια διαδικασία που σας προκαλεί άγχος, ιδίως αν γίνεστε πρώτη φορά γονείς. Μέχρι να πέσει ο λώρος πρέπει να πλένετε το μωρό σας τοπικά με μια βρεγμένη πετσέτα. Στην συνέχεια μπορείτε να το κάνετε κανονικά μπάνιο καθημερινά στο ειδικό μπανάκι που θα πρέπει να προμηθευτείτε. Η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου φροντίστε να είναι γύρω στους 22 °C, ενώ η θερμοκρασία του νερού 36 – 37 °C. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ειδικά σαμπουάν και κρέμες σώματος για το μωρό, τα οποία είναι κατάλληλα για την βρεφική επιδερμίδα.

  • Κεφάλαιο αλλαγή πάνας

Αν δεν είστε ήδη γονείς, ίσως η αλλαγή πάνας είναι μια διαδικασία που σας προκαλεί πανικό. Δεν χρειάζεται, καθώς αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να γίνετε expert σε αυτή τη διαδικασία. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τους γονείς, κάποιον φίλο ή συγγενή σας που είναι γονέας ή ακόμη και να δείτε κάποιο βίντεο για το πως γίνεται η αλλαγή πάνας. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά πάνα στο νεογέννητο, ώστε να αποφεύγονται συγκάματα και χρησιμοποιήστε ειδικές κρέμες για την μηρογεννητική περιοχή. Μετά την αλλαγή πάνας, βάλτε το φορμάκι του μωρού για πλύσιμο με κάποιο υποαλλεργικό απορρυπαντικό ρούχων και φορέστε του ένα καθαρό.

  • Κεφάλαιο ύπνος

Τα νεογέννητα συνηθίζουν να κοιμούνται 12-18 ώρες την ημέρα, ωστόσο ο ύπνος τους είναι διακοπτόμενος καθώς χρειάζονται να θηλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σταδιακά θα παρατηρήσετε ότι οι ώρες που κοιμάται το μωρό σας αρχίζουν να αυξάνονται από τον 3ο – 4ο μήνα και μετά. Την πρώτη εβδομάδα το μωρό θα πρέπει να τρέφεται συγκεκριμένες ώρες και θα πρέπει να το ξυπνάτε προκειμένου να φάει. Μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να το αφήνετε να ξυπνήσει μόνο του. Σε περίπτωση που το νεογέννητο μωρό σας κοιμάται για μη διακοπτόμενα διαστήματα μεγαλύτερα των 5 ωρών σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση