HomeHL-TOPΣεισμός: Στις Μοίρες ο Ε. Λέκκας – Μικρές ζημιές σε παλιά σπίτια

Σεισμός: Στις Μοίρες ο Ε. Λέκκας – Μικρές ζημιές σε παλιά σπίτια

Αυτοψία από τους αρμόδιους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις Μοίρες βρίσκεται ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία μετά τον μεγάλο σεισμό, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν.

Στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη  Νικολιδάκη, τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα συμμετείχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΠ Βασίλη Μώκο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, τον Υποδιοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Δημήτρη Αγαπίου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αντώνη Κωνσταντουλάκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωάννη Φασομυτάκη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Βασιλεία Αρμουτάκη, τον Πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλη Ορφανουφάκη, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νεκτάριο Δαριβιανάκη και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, που αναστάτωσε το βράδυ τους κατοίκους.

Βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης

Ο Ευθύμης Λέκκας αρχικά αποτύπωσε την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, έχουμε μία αυξημένη δραστηριότητα στο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα ανατολικά και τα δυτικά ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως όλοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ ακόμα δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, ως προς την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ανέφερε πως είναι θετική αυτή η έκβαση καθώς υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης.

Ξεκινούν οι έλεγχοι

Ήδη από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού η Πολιτική Προστασία του δήμου Φαιστού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει οργανώσει τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Λέκκας πάνω σε αυτό τόνισε πως θα ελεγχθούν προληπτικά τα σχολεία ενώ έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι στα σπίτια καθώς υπάρχουν αναφορές για μικρές ζημιές σε παλαιά κτίσματα.

Τέλος, ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμη ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες σε περίπτωση σεισμών όπως να αποφεύγονται τα παλαιά κτίρια, να βγάλουν βαριά αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά στα ράφια και σε περίπτωση σεισμού οι πολίτες να μην πάρουν το αυτοκίνητό τους αλλά να πάνε σε ανοιχτό χώρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση