HomeHL-9Σεισμός στις Μοίρες: Το ρήγμα αυτό έχει δώσει έως και 6,1 Ρίχτερ, λέει ο Παπαδόπουλος

Σεισμός στις Μοίρες: Το ρήγμα αυτό έχει δώσει έως και 6,1 Ρίχτερ, λέει ο Παπαδόπουλος

Κλειστά τα σχολεία – Στην Κρήτη ο Ευθύμης Λέκκας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Μοίρες.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, για τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ηράκλειο, επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Αυτό το γεγονός, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή, επισήμανε ο σεισμολόγος. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Παπαδόπουλος: Το ρήγμα της Πομπιάς είχε δώσει 6,1 Ρίχτερ

Ειδικότερα, όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 χθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες (18/5) στο Αρκαλοχώρι.

Κλειστά τα σχολεία μέχρι νεωτέρας

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στο δήμο Φαιστού μετά τον μεγάλο σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Μοίρες.

Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με ανακοίνωσή του ενημερώνει πως θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα σχολικά συγκροτήματα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία».

Στις Μοίρες ο Ευθύμης Λέκκας – Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Στις Μοίρες αναμένεται να βρεθεί ο Ευθύμης Λέκκας μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό προκειμένου να κάνει μία πρώτη αυτοψία για το τί άφησε ο σεισμός αλλά και να μιλήσει με τους αρμόδιους φορείς.

Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία του δήμου Φαιστού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμος Φαιστού:

 «Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά.

Τονίζεται ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, παραμένουν σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής. Ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία κι επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούν από κοινού το φαινόμενο και την εξέλιξη του. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση