HomeHL-9Σεισμός στις Μοίρες: Παρακολουθούν το φαινόμενοι οι σεισμολόγοι – Τι λένε

Σεισμός στις Μοίρες: Παρακολουθούν το φαινόμενοι οι σεισμολόγοι – Τι λένε

Τι αναφέρουν οι Ευθ. Λέκκας, Α. Τσελέντης και Γ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με προσοχή παρακολουθούν το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Μοιρών οι σεισμολόγοι της Ελλάδος.

Μετά το νέο σεισμό, μεγέθους 5.1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν ακόμα να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Α. Τσελέντης: Νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ανέφερε σε ανάρτησή του:

Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

==>Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

Γ. Παπαδόπουλος: Πολύ προσεκτική παρακολούθηση

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του ανέφερε:

Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία.  Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.

Ευθ. Λέκκας: Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

Σίγουρα θα υπάρξουν μετασεισμοί ανέφερε σε δηλώσεις του ο  Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «δεν  ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, είναι πολύ νωρίς για να πούμε» ενώ τόνισε παράλληλα πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι γνωστό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση