HomeHL-9Δημοσκόπηση Alco, β’ μέρος: Η ΝΔ κερδίζει το κέντρο -Δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη δίνει το 37%

Δημοσκόπηση Alco, β’ μέρος: Η ΝΔ κερδίζει το κέντρο -Δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη δίνει το 37%

Βέβαιοι για το τι θα ψηφίσουν οι 3 στους 4

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κόμμα στο οποίο θα στραφούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ψηφοφόροι είναι σχετικά μοιρασμένοι, καθώς ποσοστό 26% συγκεντρώνουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή» ένα 20% πηγαίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο 19% μοιράζεται σε άλλα κόμματα, ενώ το 9% εξ αυτών εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

d1

Δημοσκόπηση Alco: Βέβαιοι για το τι θα ψηφίσουν οι 3 στους 4

Ένα 72% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εμφανίζεται σίγουρο για το τι θα ψηφίσει στις επικείμενες εκλογές (43% πολύ σίγουροι, 29% αρκετά σίγουροι), ενώ το 25% δεν εμφανίζει την ίδια βεβαιότητα στην απόφασή του (λίγο σίγουροι 13% και καθόλου σίγουροι 12%). Ένα 3% είπε ΔΞ/ΔΑ.

d2

Δημοσκόπηση Alco: Δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει το 37%

Όσον αφορά το ερώτημα σε ποιον θα ήθελαν οι πολίτες να δώσουν δεύτερη ευκαιρία, το 37% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τρίτος πίσω από τον «κανένα». ΔΞ/ΔΑ είπε το 6%.

d3

Σχετικά με το εάν το σύστημα της απλής αναλογικής θα αποτελέσει για τους ψηφοφόρους μια ευκαιρία για διαμαρτυρία, το 66% απαντά «όχι», το 23% «ναι», ενώ το 11% βρίσκεται στο ΔΞ/ΔΑ.

d4

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 6,7 μονάδων υπέρ ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρώτο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της Alco -και μάλιστα με ενισχυμένο δείγμα 1.200 ατόμων-, προκύπτει ξεκάθαρος νικητής, η Νέα Δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει διαφορά 6,7 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην εκτίμηση πλησιάζει τις 7 μονάδες, με κατώφλι το 34,7% και ταβάνι το 38,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από 27,3% έως 31,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κυμαίνεται κάτω από το διψήφιο ποσοστό, μεταξύ 7,8-9,8%. Όσο για το ΚΚΕ αναμένεται να έχει ποσοστό μεταξύ 5,9% και 7,9%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος της Alco υπάρχει και το σενάριο για μόλις 4 κόμματα στη Βουλή, καθώς η Ελληνική Λύση ξεκινά από το 2,7% και φτάνει στο 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 αρχίζει από το 2,6% και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 4,4%.

d5

Αυτό σημαίνει ότι -μαθηματικά, όχι πολιτικά- θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, μεταξύ πρώτου και τρίτου κόμματος, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ έχει διαφορά 6,7 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκεντρώνει 32,7% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 8,3%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 3,7% και το ΜέΡΑ25 3,5%.

d6

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση