HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Ποινές φυλάκισης για τους ληστές Μουσείου στη Δρέσδη

Γερμανία: Ποινές φυλάκισης για τους ληστές Μουσείου στη Δρέσδη

Λεία τους κοσμήματα αξίας άνω των 100 εκ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Δικαστήριο της Δρέσδης καταδίκασε σήμερα πέντε άνδρες για την ληστεία στο μουσείο «Πράσινος Θόλος» το 2019. Οι δράστες είχαν κλέψει κοσμήματα του 18ου αιώνα, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες έως και έξι χρόνια και τρεις μήνες, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες έναν από τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πέντε άνδρες, ηλικίας 24 έως 29 ετών, είναι υπεύθυνοι για τη διάρρηξη στο Μουσείο «Πράσινος Θόλος» της Δρέσδης στις 25 Νοεμβρίου 2019, η λεία της οποίας ήταν 21 κοσμήματα που έφεραν περισσότερα από 4.300 διαμάντια και ήταν ασφαλισμένα έναντι συνολικά 113.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράστες κρίθηκαν ακόμη ένοχοι για εμπρησμό, καθώς, προκειμένου να θέσουν εκτός λειτουργίας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα φώτα μπροστά από το κτίριο, προκάλεσαν πυρκαγιά, αλλά και για τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Οι δράστες συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα στο Βερολίνο και τον περασμένο Ιανουάριο οι συνήγοροί τους κατέληξαν σε συμφωνία με το δικαστήριο, μετά την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της λείας τους.

Η Δρέσδη είχε απαιτήσει αποζημίωση 89 εκατ. ευρώ για τα κλοπιμαία

Το κρατίδιο της Σαξονίας είχε απαιτήσει αποζημίωση 89 εκατομμυρίων ευρώ για τα κομμάτια που δεν επεστράφησαν, για όσα επεστράφησαν κατεστραμμένα και για τις απαιτούμενες επισκευές στο κτίριο του μουσείου.

Ο εισαγγελέας του Βερολίνου Ραλφ Κνίσπελ επέκρινε πάντως την συμφωνία που επετεύχθη με το δικαστήριο στη Δρέσδη, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς στους νομοταγείς πολίτες». Αν επιστραφεί μόνο ένα μέρος από τα λάφυρα και αυτά κατεστραμμένα, «αυτό επηρεάζει και την εντύπωση των νομοταγών πολιτών σχετικά με το εάν το κράτος δικαίου λειτουργεί πραγματικά. Μια συμφωνία δεν μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή και από όσα έχω πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ, δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο Πράσινος Θόλος είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1723 και φιλοξενεί μεταξύ άλλων το θησαυροφυλάκιο του Αυγούστου Β’ του Ισχυρού, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 4000 αντικείμενα από χρυσό και πολύτιμους λίθους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση