HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Θύμα των χειρισμών Τσαυτάρη και η βιολογική κτηνοτροφία στην Κρήτη

Λ. Αυγενάκης: Θύμα των χειρισμών Τσαυτάρη και η βιολογική κτηνοτροφία στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις εξισωτικές αποζημιώσεις για βιολογικούς κτηνοτρόφους, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Γιώργο Καρασμάνη και Γιάννη Μανιάτη, ζητώντας λύση για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και την άμεση καταβολή τους.

Πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι βιολογικής κτηνοτροφίας που δεν έχουν λάβει ακόμα την εξισωτική αποζημίωση για το έτος 2013. Κατά την καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για το έτος 2013, παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός, ότι οι εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια οι κτηνοτρόφοι, δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες, αφού με την κοινοτική νομοθεσία και το νέο σχέδιο δράσης της χώρας μας εάν το 20% της έκτασης καλύπτεται από θαμνώδη βλάστηση (πουρνάρια κλπ), χαρακτηρίζονται ως δασική και άρα μη επιλέξιμη έκταση, γεγονός που αποκλείει πολλούς κτηνοτρόφους βιολογικής κτηνοτροφίας από την εξισωτική ενίσχυση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «επειδή δεν ταυτοποιήθηκαν τα δικαιώματα με τα αντίστοιχα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν την ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να μπουν στους λογαριασμούς τους λίγες δεκάδες ευρώ.  Το ανωτέρω πρόβλημα αντιμετωπίστηκε τόσο σε Εθνικό επίπεδο, με το Νόμο 4254, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το έτος 2015 και μετά, ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα για τα έτη 2013 και 2014».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι: «σε πολλές περιοχές της χώρας η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων, αλλά και επειδή η διακοπή της καταβολής της εξισωτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων σε αφανισμό και επειδή η βιολογική κτηνοτροφία είναι μια νέα δραστηριότητα την οποία η χώρα οφείλει να στηρίξει, είναι επιβεβλημένο να διορθωθεί το θέμα με τα στρέμματα που κατέχουν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να κριθούν ως επιλέξιμη γη για την εξισωτική αποζημίωση.»

Τέλος, ζητείται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία στην άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των κτηνοτρόφων και να καταβληθεί άμεσα η εξισωτική αποζημίωση για το έτος 2013!

Διαφήμιση
Διαφήμιση