HomeHL-9Ανακαλύφθηκαν δύο υπερ-Γαίες στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους

Ανακαλύφθηκαν δύο υπερ-Γαίες στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους

Μεγαλώνει ο αριθμός των εξωπλανητών που γνωρίζουμε στο γαλαξία μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου La Laguna στην Ισπανία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δύο ακόμη εξωπλανητών, πλανητών που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο αριθμός των εξωπλανητών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας πλησιάζει τους 5,100 ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και απομένει η επιβεβαίωση της ύπαρξης τους. Οι δύο εξωπλανήτες κινούνται γύρω από το άστρο TOI-2095, ένα ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 137 ετών φωτός από τη Γη. Οι δύο πλανήτες ανήκουν στην κατηγορία της «υπερ-Γης» ή «υπερ-Γαίας» πλανητών δηλαδή με μέγεθος με μάζα 2-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Σχεδόν όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο πλανήτη και θεωρείται από τους πιο κοινούς τύπους πλανητών στο Σύμπαν.

Οι δύο νέοι εξωπλανήτες βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος τους. H ανακάλυψη έγινε με δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εξωπλανήτες. Η θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλανήτες αναμένεται να αποτελέσει ένα επιπλέον δέλεαρ για την αστρονομική κοινότητα ώστε να στρέψει τα τηλεσκόπια σε αυτούς για να διαπιστωθεί αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

naftemporiki.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση