HomeΕΚΛΟΓΕΣΟδηγός για το ντιμπέιτ: Τα εντατικά «μαθήματα», οι θεματικές, οι κανόνες και οι προσδοκίες

Οδηγός για το ντιμπέιτ: Τα εντατικά «μαθήματα», οι θεματικές, οι κανόνες και οι προσδοκίες

Με 26 κάμερες η κάλυψη από την ΕΡΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν κενή είναι η αυριανή ημέρα από προεκλογικές υποχρεώσεις, δηλαδή ομιλίες, επισκέψεις και συνεντεύξεις για τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς με «εντατικά μαθήματα», σχέδια απαντήσεων και πιθανές ατάκες θα κυλήσει η ώρα μέχρι την στιγμή της προσέλευσής τους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, για το ντιμπέιτ.

Έξι αρχηγοί, δημοσιογράφοι και θεματικές

Στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων με έξι δημοσιογράφους ως εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, για να απαντήσουν σε ισάριθμες θεματικές, με  στόχο να περιγραφούν θέσεις και προτάσεις σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο θα συγκριθούν τηλεοπτικά οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, του Γ.Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην απέναντι πλευρά θα βρεθούν από τον δημοσιογραφικό κόσμο οι δημοσιογράφοι: Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1, Ράνια Τζίμα από το Mega, Παναγιώτης Στάθης από το OPEN, Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ και Μάρα Ζαχαρέα από το Star.

Σε ρόλο συντονιστή της βραδιάς του ντιμπέιτ θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς, σε μια τηλεμαχία που θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το βράδυ.

Η μορφή της τηλεμαχίας, ωστόσο, αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα διαφωνίας των κομμάτων κατά τις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών της 21ης Μαΐου, ανάμεσα στις οποίες καθορίστηκαν και οι όροι της τηλεμαχίας. Όρους έβαλαν, ωστόσο, ως προς τα αντικείμενα της πολιτικής συζήτησης και οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας τη θεματική ενότητα «Νέα Γενιά». Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να πετύχουν μια ελεύθερη ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία θα έσπαγε τα όποια στεγανά της διαδικασίας.

Τα θέματα

Μετά την προσθήκη σχετικών ερωτημάτων για τους νέους, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήματα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια
  • 6η Θεματική Ενότητα : Νέα Γενιά

Τελική εντύπωση

Επιπρόσθετα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση, αφήνοντας μια τελευταία αίσθηση στον τηλεθεατή και δυνητικό ψηφοφόρο τους.

Οι χρόνοι

Αυστηροί κανόνες έχουν επιβληθεί και ως προς την τήρηση του χρόνου, καθώς η εκφώνηση της ερώτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ η απάντηση το 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα και σε κάθε περίπτωση με απώτατο όριο τα τρία λεπτά.

Δυνατά και τρωτά σημεία

Παρότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα όσα θα ερωτηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη διάρκεια της αυριανής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να υπερβεί τις δύο τηλεοπτικές ώρες, τα πιθανά τρωτά, αλλά και τα δυνατά σημεία τους εξετάζουν τα κομματικά επιτελεία τις τελευταίες ώρες, αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων ντιμπέιτ.

Σχεδόν δεδομένο θεωρείται από την πλευρά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει διευκρινήσεις από συμμετέχοντες πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την ατζέντα της “προοδευτικής διακυβέρνησης”. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε έξι πολιτικούς αρχηγούς και έξι δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση» ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

“Αποστειρωμένο” χαρακτήρισε από πλευράς του το αυριανό ντιμπέιτ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός φοβάται την ευθεία ερώτηση γιατί θα πρέπει να “εξηγήσει στον ελληνικό λαό” το “γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για “παράλληλους μονολόγους” στην αυριανή τηλεμαχία.

Τα «SOS»

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται το πως θα τοποθετηθούν οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και στα γεγονότα του 2015. Στα όσα εικάζονται ότι θα ακουστούν από τα χείλη των πολιτικών αρχηγών εντάσσονται αναφορές για:

τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου

το παράλληλο σύστημα συναλλαγών “Δήμητρα”

Τα τοπικά νομίσματα της “Ομπρέλας”,

την κυβέρνηση “κουρελού”

και την υπόθεση των παρακολουθήσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τι έκτασης εκπλήξεις μπορεί να προκύψουν σε απευθείας μετάδοση.

H ανακοίνωση της ΕΡΤ

Με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά κι ένα drone, θα καλύψει η ΕΡΤ, αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στις 21:00, το πολυαναμενόμενο debate των πολιτικών αρχηγών.

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα, καθώς έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τη διεξαγωγή της τελευταίας τηλεμαχίας.

Το υπερσύγχρονο ΕΡΤNEWS STUDIO, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Άλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Ταυτόχρονα, δεκάδες δημοσιογράφοι από πρακτορεία ειδήσεων, από εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, καθώς και από διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη διαπίστευση. Αντίστοιχες διαπιστεύσεις έχουν λάβει και φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία.

Για την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του Τύπου, ένα σύγχρονο, πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο Press Center (Κέντρο Τύπου) έχει διαμορφωθεί στο εντευκτήριο του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου.

Το debate θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. Όσο για τη σειρά των ερωτήσεων, θα καθοριστεί σε σύσκεψη των έξι δημοσιογράφων με τον Γιώργο Κουβαρά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση