HomeCity GuideΣτις 5 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης: «Λόγος και Εικόνα- Θησαυροί Χαρακτικής» από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade

Στις 5 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης: «Λόγος και Εικόνα- Θησαυροί Χαρακτικής» από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade

Στη Βασιλική Αγίου Μάρκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σημαντική έκθεση «Λόγος και Εικόνα -Θησαυροί Χαρακτικής» που θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 20.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου. Λίγο πριν τα εγκαίνια, στις 19:30, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, από τους συντελεστές της έκθεσης .

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Tériade – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου Tériade.

Στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, θέση ξεχωριστή κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των «ιερών τεράτων» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που συνομιλούν και κοσμούν με τρόπο απαράμιλλο τα επιλεγμένα από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade σύγχρονά του λογοτεχνικά έργα, αλλά και τα εμβληματικά κείμενα που ανήκουν στην αρχαία ελληνική και τη μεσαιωνική γραμματεία.
Η ενότητα «Λόγος και Εικόνα» με ανεκτίμητους Θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.
Στον ιδανικό εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, παράλληλα με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων που θα εκτίθενται αναρτημένα σε πλαίσιο ως εικονογραφικές αυτοτέλειες, θα υπάρχουν ακόμη σε προστατευτικές προθήκες σπάνιες εκδόσεις Verve, που συμπεριλαμβάνοντας έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες και έχοντας επίσης ανατεθεί στους κορυφαίους δημιουργικούς μιας εποχής που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελούν την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητα του Στρατή Ελευθεριάδη–Tériade που με το μαγικό ραβδί, την αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε τις σπουδαίες ετούτες διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων όπως ο Βοκκάκιος αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo με ζωγράφους όπως ο Fouquet και ο Chardin αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.

Στο διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2023, προγραμματίζονται επίσης το Σάββατο 6 Μάϊου εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά (10:30-12:00) και ξενάγηση για ενήλικες (12:00-13:30) από την επιμελήτρια.

• Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης & της έκδοσης έχει η Ίρις Κρητικού.
• Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι: Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE & Ίρις Κρητικού, ιστορικός της τέχνης – επιμελήτρια της έκθεσης.
• Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο Νίκος Λεοντόπουλος
• Γενικός Συντονισμός έργου – Υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης: Μαριάννα Γιαλύτη
• Υπεύθυνη Επικοινωνίας & προβολής: Κωνσταντίνα Χατζάκη
• Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.

Διάρκεια έκθεσης: 5 – 29 Μαΐου 2023
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
Σάββατο 09:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη

Διαφήμιση
Διαφήμιση