HomeΣΠΟΡΟ Λ. Αυγενάκης στην πρωτοποριακή Ημερίδα ανοιχτού διαλόγου νέων αθλητών

Ο Λ. Αυγενάκης στην πρωτοποριακή Ημερίδα ανοιχτού διαλόγου νέων αθλητών

Των αυριανών πρωταγωνιστών του αθλητισμού μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λ. Αυγενάκης στην πρωτοποριακή Ημερίδα ανοιχτού διαλόγου των νέων αθλητών, των αυριανών πρωταγωνιστών του αθλητισμού μας

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, παραβρέθηκε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα «Αθλητισμός και Νέοι», με θέμα «Νέων Διά-Λογοι: Διαμορφώνοντας το Αύριο… Σήμερα», υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Διοργανωτές της Ημερίδας, στο ξενοδοχείο Atlantis, ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Κρήτης – My Horse και ο επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, «ΑΞΙΟΤΗΣ», σε συνεργασία με αρκετά αθλητικά σωματεία του Ηρακλείου, έπειτα από πρωτοβουλία της Τζίνα Τσαντρίζου, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Οι σπουδαίοι Πρωταθλητές μας, ο Παραολυμπιονίκης στην ποδηλασία Νίκος Παπαγγελής, η Ολυμπιονίκης στο βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και οι Olympians Μαρία Πολύζου στον μαραθώνιο και Στέλλα Πιλάτου στο άλμα εις μήκος, μίλησαν για την καριέρα τους, τον κόπο και την προσπάθεια τους έως την επιτυχία.

Έδωσαν το παράδειγμα και παρέδωσαν τη… σκυτάλη σε νεότερες και νεότερους συναθλητές τους, στους αυριανούς πρωταγωνιστές, σε κορίτσια και αγόρια από το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το πόλο, την κολύμβηση, την ιππασία, την πυγμαχία, το σκάκι, το τένις, το γκολφ, τα μαχητικά αθλήματα κλπ, για να αναφερθούν στα όνειρά τους και πώς θα πραγματοποιηθούν.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού «πρόκειται για μια πρωτοποριακή Ημερίδα, που αποτελεί την αφετηρία ανοιχτού διαλόγου, με στόχο οι νέοι αθλητές να είναι οι πρωταγωνιστές. Να εκφράζονται, να ακούγονται, να συνομιλούν, να προβάλλουν και να διεκδικούν με πάθος τις προσδοκίες και τα όνειρα για τον αθλητισμό και τη ζωή τους»!

Ο κ. Αυγενάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε όλα όσα έγιναν για τους αθλητές, οι οποίοι ήταν η προτεραιότητά και το επίκεντρο της πολιτικής αυτή την 4ετία στο Υφυπουργείο Αθλητισμού:
Για το δικαίωμα λόγου και ψήφου τους στα ΔΣ των Ομοσπονδιών τους, την απελευθέρωση των μετεγγραφών τους στα 19 έτη, τα Μητρώα που έφεραν τάξη, διαφάνεια και νοικοκυροσύνη στο αθλητικό τοπίο προς όφελός τους, την εξασφάλιση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τη φορολογία του στοιχήματος, τη φροντίδα μας για ανάπτυξη κάθε αθλήματος ανεξαρτήτως δημοφιλίας, τα έργα αναβάθμισης και κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να προπονούνται με ασφάλεια και τόσα άλλα.

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του κ. Αυγενάκη:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι από τις πιο ουσιαστικές που έχω συμμετάσχει ως Υφυπουργός Αθλητισμού. Διότι μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω σε μια αίθουσα γεμάτη ζωή, γεμάτη ελπίδα, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον.
Και είμαι εδώ σήμερα, κυρίως για να σας ακούσω.
Να ακούσω μαζί σας τις βιωματικές ιστορίες του Παραολυμπιονίκη μας στην ποδηλασία, Νίκου Παπαγγελή, της Ολυμπιονίκης μας στο βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτη και των Olympians, της Μαρίας Πολύζου στον μαραθώνιο και της Στέλλας Πιλάτου στο άλμα εις μήκος.
Σπουδαίων προσωπικοτήτων, που η καθεμία και ο καθένας τους ξεχωριστά ανέβηκαν τις δικές τους ανηφόρες. Αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, όμως πίστεψαν στα όνειρά τους, δεν τα παράτησαν και κατάφεραν να τα κάνουν πραγματικότητα και να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.
Είμαι εδώ για να ακούσω και τους πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης. Τους αυριανούς πρωταγωνιστές του ελληνικού αθλητισμού.
Πιστεύω βαθιά ότι μέσα από τον γόνιμο διάλογο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, οι νέοι αθλητές και αθλήτριές μας, που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα αγωνισμάτων, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο, τένις, κολύμβηση και ιππασία, μέχρι το σκάκι και φυσικά τα Παραολυμπιακά μας αθλήματα, πρόκειται να εισφέρουν στην ανταλλαγή καινοτόμων και ωφέλιμων απόψεων για την πρόοδο του αθλητισμού μας.
Αισθάνομαι πάντοτε μεγάλη χαρά, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να συζητώ με νέους ανθρώπους. Για τους προβληματισμούς τους για το αύριο. Για τις δυσκολίες στην καθημερινότητα. Για τον Αθλητισμό μας. Για την Ελλάδα μας.
Ξέρετε, είμαι κι εγώ πατέρας ενός παιδιού, που ανήκει στη δική σας γενιά. Και κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας, τους κόπους σας, αλλά και τις ελπίδες σας. Το όραμά σας να κάνετε την κοινωνία μας καλύτερη, πιο ανοιχτή, πιο ανθρώπινη.
Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού αυτά τα τέσσερα χρόνια δουλέψαμε πολύ σκληρά. Κάθε μας πολιτική έχει σαν στόχο και βάζει πάνω από όλα στο επίκεντρο εσάς. Τη νέα γενιά αθλητών. Τους πρωταγωνιστές του αύριο.
Βάλαμε σε προτεραιότητα τη στήριξη των αθλητών. Δώσαμε ισχυρή φωνή στους αθλητές και στις αθλήτριές μας, που για πρώτη φορά συμμετέχουν και έχουν εκπρόσωπο στις διοικήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Κάναμε κάτι πολύ σημαντικό για τους αθλητές και τις αθλήτριες της δικής σας ηλικίας: Απελευθερώσαμε τις μεταγραφές με την ενηλικίωσή σας. Φροντίσαμε δηλαδή ώστε να μπορείτε ελεύθερα, όπως δικαιούστε, να επιλέγετε εσείς το σωματείο με το οποίο επιθυμείτε να αθλείστε.
Φαντάζει αυτονόητο, όμως δεν υπήρχε πριν δυο χρόνια, μέχρι να ψηφίσουμε τη σχετική διάταξη! Οι μεταγραφές εξαρτιόνταν από τους κανονισμούς της κάθε Ομοσπονδίας. Φανταστείτε, δηλαδή, να ήσασταν «όμηροι» σε ένα σωματείο, που δεν θέλατε ή δεν εμπιστευόσασταν, μέχρι να κλείσετε τα 24 ή τα 30 σας χρόνια. Εμείς αυτό το αλλάξαμε!
Εφαρμόζεται πλέον κανονικά το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων! Πολλοί στην αρχή δεν το είδαν θετικά και είχαν σταθεί απέναντι. Δείτε όμως τώρα την αξία του: Τώρα όλα τα ενεργά σωματεία, που συμμετέχουν σε αγώνες, που είναι τακτοποιημένα, που απασχολούν νόμιμα τους προπονητές σας, είναι καταχωρημένα στο Μητρώο!
Και εσείς και οι γονείς σας, μπορείτε ελεύθερα, ανά πάσα στιγμή, να μπαίνετε στο Μητρώο και να βλέπετε αν το σωματείο, που θέλετε να εγγραφείτε, είναι καταχωρημένο, άρα έχει όλα τα νόμιμα κριτήρια.
Ούτε αυτό υπήρχε μέχρι να αναλάβουμε το Υφυπουργείο Αθλητισμού!
Ούτε εγώ ο ίδιος ως Υπουργός δεν ήξερα καλά καλά πόσα σωματεία υπάρχουν. Δουλέψαμε όμως, βάλαμε τάξη και σήμερα όλοι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εικόνα και να ξέρουμε ποιον να εμπιστευόμαστε.
Διαφάνεια και καθαρή εικόνα πετυχαίνουμε και με άλλα Μητρώα, που βάλαμε μπροστά: Το Μητρώο Προπονητών, ώστε να ξέρουμε όλοι ποιοι αναλαμβάνουν το υπεύθυνο κομμάτι της φυσικής και αγωνιστικής σας εξέλιξης, αν απασχολούνται νόμιμα και τι εφόδια έχουν.
Το Μητρώο των Αθλητικών Εγκαταστάσεων: Δεν γνωρίζαμε ούτε πόσες, ούτε τι είδη αθλητικών εγκαταστάσεων έχουμε στη χώρα. Πλέον, έχουμε εικόνα και της ποσότητας και της κατάστασης των υποδομών σε όλες τις περιοχές.
Και αυτό μας λύνει τα χέρια ώστε να κάνουμε στοχευμένα έργα και να καλύπτουμε όλες τις πραγματικές ανάγκες.
Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Όταν αναλάβαμε το Υφυπουργείο Αθλητισμού είχαμε 48 αναγνωρισμένες αθλητικές Ομοσπονδίες. Πλέον έχουμε 58!
Και δώσαμε αξία στην προβολή αθλημάτων, που λίγοι γνώριζαν, όπως για παράδειγμα το τσιρλίντινγκ, το σκέιτμπορντ, τα αθλήματα ακριβείας και το τρίαθλο!
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που κάναμε νόμο για την αναγνώριση των e-Sports! Βάλαμε πλαίσιο, όρια και κανόνες στον ηλεκτρονικό αθλητισμό.
Αναπτύσσουμε και τον πνευματικό αθλητισμό, τα πνευματικά αθλήματα και τα διαχωρίζουμε από τα υπόλοιπα. Και φτιάχνουμε περισσότερες δομές στην πόλη μας.
Στα Ανατολικά Νεώρια δρομολογούμε τη δημιουργία κατάλληλων χώρων και για πνευματικό αθλητισμό, αλλά και για το μπότσια, το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό παραολυμπιακό άθλημα.
Δώσαμε προτεραιότητα στον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρίες. Διότι ο αθλητισμός των ΑμΕΑ είναι πάνω από όλα ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας, αποτελούν πρότυπο.
Πρότυπο μαχητικότητας και αγωνιστικότητας. Πρότυπο αισιοδοξίας και επιμονής. Πρότυπο προς μίμηση για όλους, κυρίως, για εσάς τους νέους μας.
Μία από τις επτά βασικές προτεραιότητες, που ανακοινώσαμε, μαζί με τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την πρώτη συνάντησή μας τον Ιούλιο του 2019, αφορούσε την κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, του πρώτου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ στη χώρα μας.
Σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, δημιουργούμε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα ΑμεΑ της Ευρώπης, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ. Το καλοκαίρι στοχεύουμε ώστε να έχει τελειώσει η δημοπράτησή του και να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Και μιας και είπα για το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, την ίδια φιλοσοφία έχουμε και με το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας. Δημιουργούμε σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές δομές για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και για τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Δείτε την αλλαγή που έχει γίνει στο ΕΑΚΗ με την ανακαινισμένη πισίνα και τα ολοκληρωμένα έργα στο κλειστό γυμναστήριο. Και δεν μένουμε εκεί, καθώς δρομολογούμε έργα πνοής στο Λίντο με το νέο κλειστό προπονητήριο και την κλειστή πισίνα, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.
Άμεσα προχωράμε με την οριστική αποκατάσταση του ταρτάν και στο Στάδιο Ελευθερίας, του οποίου την όψη έχουμε αλλάξει.
Στολίσαμε τον νομό μας με το Karteros Beach Sports Center, δίνοντας ζωή σε μια καταπατημένη έκταση.
Μέσα σε λίγους μήνες φιλοξενήσαμε δεκάδες διεθνείς διοργανώσεις και αυτές οι πρώτες εθνικές εγκαταστάσεις παράκτιων αθλημάτων αποτελούν πλέον το «σπίτι» των Εθνικών Ομάδων Μπιτς Βόλεϊ και Μπιτς Χάντμπολ.
Οι εγκαταστάσεις αγκαλιάστηκαν από όλους. Θα θυμάστε πώς ήταν πριν έναν χρόνο εκεί η περιοχή και πώς την αλλάξαμε μαζί!
Και σύντομα ξεκινά η β’ φάση των έργων για τη φιλοξενία περισσότερων αθλημάτων.
Περιμένετε λίγους μήνες ακόμα και από 9-16 Σεπτεμβρίου η περιοχή μας θα υποδεχτεί τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και τα φώτα της Μεσογείου θα πέσουν πάνω μας!
Δουλεύουμε σκληρά και θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ένα πλούσιο θέαμα, που θα αφήσει στους επισκέπτες μας αξέχαστες εικόνες και εντυπώσεις από το νησί μας και τις περιοχές του νομού μας.
Κλείνω, επισημαίνοντας την κοινωνική διάσταση, που πρέπει να έχει ο αθλητισμός και που εσείς ως επόμενοι πρεσβευτές του ελληνικού αθλητισμού οφείλετε να καλλιεργείτε.
Ο αθλητισμός έχει μια τεράστια δυναμική, που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Κι εμείς το πετύχαμε!
Ενώσαμε δυνάμεις με τις κοινωνικές δομές της περιοχής μας. Προβάλλουμε το κοινωνικό τους έργο στις μεγάλες μας αθλητικές διοργανώσεις.
Αναδεικνύουμε την αξία του εθελοντή, του αφανή ήρωα των αθλητικών γεγονότων.
Επικοινωνούμε όλα τα θετικά μηνύματα του αθλητισμού συνδέοντάς τον με την κοινωνική αλληλεγγύη.
Και αυτό έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να κάνετε και εσείς ως αυριανοί πρωταθλητές. Να παρακινήσετε κι άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Να γίνετε πρότυπα ήθους για τους συναθλητές σας και όσους σας παρακολουθούν.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, για να σας δίνουμε όλα τα εφόδια να μπορείτε να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Να κάνετε πραγματικότητα όσα αγαπάτε.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε μεγάλα λόγια. Την ίδια αρχή έχω κι εγώ. Μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή και δημιουργικότητα μπορεί κανείς να φέρει αποτέλεσμα.
Πιστεύω όμως και στην ασίγαστη αισιοδοξία σας.
Κρατήστε την αισιοδοξία σας, πιστέψτε στα όνειρά σας, πιστέψτε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
Το μέλλον διαμορφώνεται από αυτούς που το διεκδικούν!
Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές, τον Αθλητικό Ιππικός Όμιλος Κρήτης – My Horse και τον επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό φορέα, «ΑΞΙΟΤΗΣ».
Για την αιγίδα και τη στήριξή τους την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Και για την ενεργή τους συμμετοχή όλα τα αθλητικά σωματεία που συνέβαλλαν, καθώς και τα ΜΜΕ για την προβολή αυτής της εξαιρετικά εποικοδομητικής Ημερίδας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση