HomeΚΡΗΤΗΠαγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού – 24 έως 30 Απριλίου

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού – 24 έως 30 Απριλίου

«Πρόληψη καρκίνων σχετιζόμενων με τον HPV - Εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Εβδομάδα Εμβολιασμού (EIW) και για το 2023 είναι από 24 έως 30 Απριλίου. Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των εμβολίων και των εμβολιασμών και να επισημάνει τη συλλογική δράση που απαιτείται ως προς την προώθηση της χρήσης εμβολίων, για την προστασία των ανθρώπων όλων των ηλικιών από ασθένειες.
Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα, και ο καρκίνος.

Το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως φέρεται να οφείλεται στον HPV, με 668.000 άνδρες και γυναίκες να διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό.

Στη χώρα μας ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 3η πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες 15-44 ετών, με τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας να ανέρχονται κάθε χρόνο σε 697.

Η πρόληψη είναι εφικτή και επιτυγχάνεται με τον έγκαιρο εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών έναντι του HPV, πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστασία πριν από οποιαδήποτε έκθεση στον ιό.
Ο εμβολιασμός έναντι των HPV είναι ένα εξόχως αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας, και μια πολιτική υγείας, η οποία διεθνώς υποστηρίζεται από το σύνολο των μεγάλων οργανισμών.

Η χορήγηση του εμβολίου κατά του HPV στη χώρα μας συνταγογραφείται από τους επαγγελματίες υγείας, ενώ για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα και στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση.

Σύμφωνα με εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η συνιστώμενη ηλικία για τον εμβολιασμό για τον HPV ξεκινά πλέον από τα εννιά έτη, αντί τα 11 που ήταν πριν, και φτάνει έως τα 18 μέχρι τις 31.12.2023. Στη συνέχεια, η αποζημίωση θα αφορά πλέον στις ηλικίες 9 έως 15 έτη, ενώ η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται και στα δύο φύλα στο «ηλικιακό παράθυρο» 9 έως 11 ετών. Οι παραπάνω αποφάσεις του υπουργείου Υγείας εναρμονίζονται με τις στρατηγικές του ΠΟΥ και της ΕΕ για κάλυψη όλων των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, μέχρι το 2030.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης συμβάλλοντας στον τομέα της οργανωμένης πρόληψης που για πρώτη φορά οργανώνεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, κάνοντας πράξη το σύνθημα “η πρόληψη σώζει ζωές”, σχεδίασε και ανακοινώνει την έναρξη προγράμματος για τη σχετική ενημέρωση του πληθυσμού της Κρήτης.

Το πρόγραμμα με τίτλο: «Πρόληψη καρκίνων σχετιζόμενων με τον HPV – Εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών», με στόχο την ορθή και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση ως προς την χρησιμότητα του εμβολιασμού, τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια σύνταξης και παρουσίασης των ιατρών του ΚΥ Ηρακλείου:

κας Ποντικάκη Άρτεμις, MD, MSc, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, επιμ. Α΄,
κας Βαληνάκη Μαρίας, παιδίατρος- Επιμ Β΄ ΕΣΥ και του
επιστημονικού δυναμικού της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης.

Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης για την ενημέρωση εργαζομένων της κεντρικής υπηρεσίας και του Κ.Υ. Ηρακλείου, την πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Οι Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς που επιθυμούν την υλοποίηση του σεμιναρίου για την ενημέρωση των μελών τους μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική Δ/νση: [email protected] και στο τηλέφωνο 2813404353 ή 2813404356.

afisa-pagkosmia-imera-emvoliasmou

Διαφήμιση
Διαφήμιση