HomeHL-HealthΚορωνοϊός – Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σταθερός κάτοικος» των νοσοκομείων – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κορωνοϊός – Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σταθερός κάτοικος» των νοσοκομείων – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποιοι κινδυνεύουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για «βαρύ αποτύπωμα της ενδημικότητας της COVID-19» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμφωνα με τον οποίο οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι σταθερά γύρω στους 100 σε καθημερινή βάση.

Κατά τον ίδιο «οι ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2 (όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά πάνω από 500» ενώ αν και βρισκόμαστε σε παρατεταμένη περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς «περισσότεροι από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με COVID-19».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καθηγήτη Μαγιορκίνη ο κορωνοϊός «είναι πλέον σταθερός κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων. Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών που έχουμε ζήσει». Όπως εξηγεί «ο ιός της γρίπης με τον οποίο συγκρίνουμε διαρκώς τον SARS-CoV-2 δεν είναι μόνιμος κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων».

Στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για «σηαμτνική πρόκληση» που «δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τον κορωνοϊό
magiorkinis-anartisi

Το βαρύ αποτύπωμα της ενδημικότητας της COVID-19

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της COVID-19 έχουν πλέον περάσει και η νόσος δεν επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που ίσχυε τα προηγούμενα 2 χρόνια.

Ωστόσο η ενδημικότητα του ιού, όπως την βιώνουμε σε αυτήν την φάση, έχει το βαρύτερο αποτύπωμα που έχουμε δει σε αναπνευστικό ιό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτύπωμα που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται και θα ταλαιπωρεί τις ευάλωτες ομάδες ασθενών που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία.

1) Αυτήν την στιγμή και ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς περισσότεροι από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με COVID-19.
2) Οι εισαγωγές ασθενών με SARS-CoV-2 (δηλαδή με τον ιό, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά γύρω στους 100 ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2 (όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά πάνω από 500.

Με απλά λόγια ο ιός είναι πλέον σταθερός κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων. Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών που έχουμε ζήσει. Ο ιός της γρίπης με τον οποίο συγκρίνουμε διαρκώς τον SARS-CoV-2 δεν είναι μόνιμος κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων.

Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οι γιατροί γενικότερα και πιο ειδικά οι κλινικοί ιολόγοι είναι σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση.

Η οξεία φάση της πανδημίας έχει περάσει κατά πάσα πιθανότητα, αλλά οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του ιού στους ευάλωτους πληθυσμούς παραμένουν και απαιτούν εγρήγορση και εξειδίκευση.

Ποιοι κινδυνεύουν

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αφού σημείωσε ότι «έχουμε μάθει να ζούμε με τον κορωνοϊό και έχουμε υβριδική ανοσία» προειδοποίησε ότι «κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 85 έτη» και διευκρίνισε ότι «μας απασχολούν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί νοσούν βαριά».

«Γι’ αυτό ο FDA έβαλε την σύσταση για δεύτερη ενισχυτι΄κη δόση σε αυτές τις κατηγορίες» πρόσθεσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Όσον αφορά, δε, την μετάλλαξη Αρκτούρος είπε ότι «εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό, υπάρχει ένα σύστημα επιτήρησης ώστε να δούμε κατά πόσο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία αυτή τη στιγμή καθώς δεν φαίνεται να σχετίζεται με περισσότερς νοσηλείες ή θανάτους»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση