HomeHL-TOPΣυνελήφθη ο διερμηνέας στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Ενώπιον του εισαγγελέα οι «7»

Συνελήφθη ο διερμηνέας στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Ενώπιον του εισαγγελέα οι «7»

Αναζητούνται ακόμα δύο άτομα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε χθες το πρωί προχώρησαν το βράδυ της ίδιας μέρας οι αστυνομικοί. Πρόκειται τον άνδρα ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Αστυνομία και στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του certapost, λίγο μετά τις 10 το πρωί στα δικαστήρια Ηρακλείου οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι: ένας 72χρονος συνταξιούχος, ένας 46χρονος και ένας 56χρονος καθώς επίσης και ο 69χρονος Ιταλός, ένας 37χρονος και ένας 43χρονος και ο διερμηνέας προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι αστυνομικές αρχές αναζητούν δύο ακόμα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα και πρόκειται έναν 43χρονο και έναν 71χρονο.

arxaia6

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργούσε το κύκλωμα – Οι ρόλοι

Εδώ και τρία χρόνια φαίνεται πως λειτουργούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με «ιδρυτές» τρεις άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν ο 72χρονος συνταξιούχος, ο 46χρονος και ο 56χρονος αποφάσισαν να ασχοληθούν και αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο κάθε ένας είχε και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ο 46χρονος (ξυλουργός στο επάγγελμα) και ο 56χρονος (πρώην λιμενικός) ασχολούνταν με τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, καταγραφή ανθρώπων που κατείχαν αρχαιότητες αλλά και το πελατολόγιο.

Ο 72χρονος συνταξιούχος, ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν σε αρχαιολογική υπηρεσία, εξαιτίας των εξειδικευμένων γνώσεών του, είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαίων αντικειμένων που έβρισκαν οι άλλοι δύο. Τους έδινε πληροφορίες τόσο για την πολιτιστική αξία των αρχαίων όσο και για την χρηματική αξία τους.

arxaia2

Οι λάρνακες και το… τελευταίο deal που έκαναν

Ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο για την αγοραπωλησία των αρχαίων που βρέθηκαν στην αποθήκη είχαν οι 9 συνολικά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (οι επτά συλληφθέντες και οι τρεις που αναζητούνται).

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η συζήτηση για την αγοραπωλησία των αρχαίων αντικειμένων που είχαν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα, ένας από αυτούς που αναζητείται – ο 71χρονος  – βρήκε τον 69χρονο Ιταλό ο οποίος ήθελε διακαώς να αποκτήσει κάποια από τα παράνομα αρχαία αντικείμενα.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις – με τη βοήθεια ενός 57χρονου, ο οποίος και αναζητείται – για το πού και το πώς θα γίνει το deal.

Στις συζητήσεις εμπλέκεται και ένας 43χρονος ο οποίος αναζητείται από τις αρχές χωρίς ακόμα να έχει εξακριβωθεί ο ρόλος του.

Τελικά, αποφασίστηκε ο Ιταλός αγοραστής να έρθει στην Κρήτη και να δει από κοντά τα αρχαία και στη συνέχεια να κλείσουν την συμφωνία για την αγορά τους.

arxaia5

Οι συλλήψεις και η αποθήκη με τους… θησαυρούς

Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, την περασμένη Κυριακή ο 69χρονος έφτασε στο Ηράκλειο όπου και τον περίμεναν τρεις από τους εμπλεκόμενους.

Αφού τον οδήγησαν σε ξενοδοχείο το επόμενο πρωί, τη Δευτέρα, πήγαν στην αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τα αρχαία και στη συνέχεια έφυγαν.

Αυτό που δεν γνώριζαν όμως ήταν πως στην αποθήκη με τα αρχαία βρίσκονταν και άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι γνώριζαν για το κύκλωμα καθώς κάποια μέλη του τα είχαν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση.

Μόλις έφυγαν από την αποθήκη οι δράστες οι αστυνομικοί πήγαν και την άνοιξαν και βρέθηκαν μπροστά από έναν αμύθητο θησαυρό.

Λάρνακες από την υστερομινωική εποχή, αγγεία από την υστερομινωική αλλά και τη λίθινη εποχή καθώς και πλήθος άλλων αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν από τους αστυνομικούς έμειναν κυριολεκτικά με το… στόμα ανοιχτό από την πολιτιστική και χρηματική αξία των αρχαίων. Οι πληροφορίες του cretapost, αναφέρουν πως συνολικά το κόστος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Αμέσως μετά την αυτοψία στην αποθήκη με τους… θησαυρούς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις.

Εντόπισαν και συνέλαβαν τους έξι από τους εννέα εμπλεκόμενους ενώ αναζητούνται ακόμα τρία άτομα.

 

*Η φωτογραφία από τα δικαστήρια είναι από το ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση