HomeUncategorizedΑυτές οι δύο 81χρονες κολλητές ταξίδεψαν τον κόσμο σε 80 ημέρες

Αυτές οι δύο 81χρονες κολλητές ταξίδεψαν τον κόσμο σε 80 ημέρες

Η περιπέτεια δεν έχει όριο ηλικίας, είναι θέμα ψυχής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Έλι Χάμπι, φωτογράφος ντοκιμαντέρ, και η Σάντι Χέιζελιπ, γιατρός και λέκτορας, περιηγήθηκαν τον κόσμο σε 80 ημέρες, περιπλανώμενες από τις παραλίες του Μπαλί μέχρι τις ερήμους της Αιγύπτου.

Οι ογδοντάχρονες γυναίκες ξεκίνησαν τη φιλόδοξη περιπέτειά τους στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ιστολόγιο που χρησιμοποίησαν οι δύο για να καταγράψουν τα ταξίδια τους.

Ο πρώτος τους σταθμός ήταν μια τοποθεσία που διαφεύγει ακόμη και από πολλούς έμπειρους ταξιδιώτες: Η Ανταρκτική.

Για να φτάσουν στη νοτιότερη ήπειρο έπρεπε πρώτα να διασχίσουν το Πέρασμα Ντρέικ, τα διαβόητα άγρια νερά μεταξύ του νότιου άκρου της Νότιας Αμερικής και των νησιών South Shetland της Ανταρκτικής.

«Για σχεδόν δύο ημέρες, κουνιόμασταν και κυλιόμασταν και γλιστρούσαμε μέσα στο πέρασμα Ντρέικ και κρατιόμασταν για να κρατηθούμε» δήλωσε η Χάμπι σε συνέντευξή του στο CNN. «Ήταν απλά άγρια».

«Αλλά όταν πατήσαμε το πόδι μας στο έδαφος της Ανταρκτικής, τα ξεχάσαμε όλα αυτά» θυμήθηκε. «Η ομορφιά της Ανταρκτικής είναι απλά απίστευτη, να βλέπεις τους πιγκουίνους και τα παγόβουνα και τους παγετώνες – απλά, αυτό ήταν καταπληκτικό».

Δείτε το βίντεο με τις περιπέτειές τους

18 χώρες και στις επτά ηπείρους

Από εκείνο το πρώτο εγχείρημα, το δίδυμο έχει επισκεφθεί 18 χώρες και στις επτά ηπείρους, συχνά ντυμένο με τα ίδια μπλουζάκια. Έχουν επίσης αποκτήσει ένα αγαπημένο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο παρακολουθεί τις «γιαγιάδες που ταξιδεύουν» στο TikTok, το Instagram και το Facebook.

Η Χέιζελιπ δήλωσε στο CNN ότι γνώρισε την Χάμπι μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1999. Πριν από τον θάνατό του «φύτεψε τον σπόρο στην καρδιά μου ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να παίρνουμε τα εγγόνια μας σε ταξίδια το καλοκαίρι» είπε. Αυτό την οδήγησε στην Ιατρική Αποστολή της Ζάμπια, ένα πρόγραμμα που διευθύνουν η Χάμπι και ο σύζυγός της στη νότια Αφρική.

Οι δυο τους δέθηκαν με το κοινό τους ενδιαφέρον για τα ταξίδια και τη δέσμευσή τους να δίνουν προτεραιότητα στις μοναδικές εμπειρίες έναντι της άνεσης και της πολυτέλειας όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Και οι δύο ήρθαν πιο κοντά ως χήρες μετά τον θάνατο του συζύγου της Χάμπι το 2005.

Λίγο πριν τα 80 τους

Η Χέιζελιπ λέει ότι η ιδέα για το ταξίδι τους προέκυψε λίγα χρόνια πριν η καθεμιά τους γίνει 80 ετών.

«Απλώς μου ήρθε η ιδέα επειδή είχαμε ταξιδέψει στο παρελθόν μαζί διεθνώς» είπε. «Και έτσι, περίπου τέσσερα χρόνια πριν κλείσουμε τα 80, της είπα μια μέρα: «Έλι, δεν θα είχε πλάκα να κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες σε ηλικία 80 ετών;»».

Στην ιστοσελίδα τους, οι Χάμπι και Χέιζελιπ λένε ότι αφιέρωσαν το ταξίδι στους εκλιπόντες συζύγους τους, Κέλι και Ντον. «Μας λείπετε και ευχόμαστε να συμμετείχατε στην περιπέτειά μας» γράφουν.

Αρχικά, οι δυο τους σχεδίαζαν να αποβιβαστούν το 2022, όταν θα ήταν 80 ετών. «Και η covid fr;enare αυτά τα σχέδια, συνέχισε η Χέιζελιπ. «Αλλά η covid δεν μας έκλεισε. Έτσι, πήγαμε φέτος και το μότο μας ήταν «Στα 81 και ακόμα τρέχουμε»».

Καμήλες, ελέφαντες και Βόρειο Σέλας

Τους τελευταίους τρεις μήνες, το ζευγάρι καβάλησε καμήλες στην Αίγυπτο, συνάντησε ελέφαντες στο Μπαλί, χόρεψε στο Νεπάλ και παρατήρησε το Βόρειο Σέλας στη Φινλανδία.

Και παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα μεγάλα και κοπιαστικά ταξίδια, οι δύο φίλες λένε ότι ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους χωρίς καμιά διαφωνία.

«Είμαστε και οι δύο ανεξάρτητες, πολύ πεισματάρες. Αλλά φαίνεται ότι επιτρέπουμε η μία στην άλλη να δίνει χώρο» δήλωσε η Χάμπι. «Απλά καταλαβαίνουμε η μία την άλλη και ξέρουμε ότι αυτό είναι κάτι καλό που κάνουμε και κατά κάποιο τρόπο σεβόμαστε τα συναισθήματα του άλλου».

Για την Χάμπι, το αποκορύφωμα του ταξιδιού ήταν οι άνθρωποι που συνάντησαν στην πορεία.

«Μας αρέσουν όλα τα αξιοθέατα που είδαμε, αλλά αυτά που θυμόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε» είπε. «Γνωρίσαμε μερικούς από τους πιο υπέροχους, ευγενικούς και φιλικούς ανθρώπους στον κόσμο. Τώρα έχουμε φίλους σε όλο τον κόσμο που τους αγαπάμε πολύ».

«Πάντα λέμε ότι όταν ξεκινήσαμε αυτό, δεν σχεδιάζαμε διακοπές» πρόσθεσε. «Σχεδιάσαμε μια περιπέτεια. Και κάθε μέρα ήταν μια περιπέτεια».

Ένα χαμόγελο καλύπτει όλες τις γλώσσες

Παρόλο που η Χάμπι και η Χέιζελιπ ολοκλήρωσαν την παγκόσμια αποστολή τους και επέστρεψαν στο σπίτι τους στο Τέξας, οι δυο τους σχεδιάζουν ήδη το επόμενο ταξίδι τους, όπως δήλωσαν στο CNN.

Και μοιράστηκαν μια σημαντική συμβουλή για όσους ταξιδιώτες ανησυχούν για το γλωσσικό εμπόδιο στις δικές τους περιπέτειες.

«Ξέρετε, ο κόσμος μας ρωτάει συχνά για τη γλώσσα, πώς το καταφέρνουμε» δήλωσε η Χάμπι. «Υπάρχει μια γλώσσα και αυτή είναι το χαμόγελο. Και διαπιστώσαμε ότι αυτό έκανε θαύματα γιατί συχνά γνωρίζαμε ότι δεν μιλούσαν αγγλικά. Αλλά ένα χαμόγελο καλύπτει όλες τις γλώσσες».

Ενθάρρυναν επίσης άλλους ηλικιωμένους ταξιδιώτες να μην αφήνουν την ηλικία να τους κρατάει πίσω. Εκτός από κάποιες μικρές παραχωρήσεις – όπως η απόφαση να μην οδηγήσουν μοτοσικλέτα στο Μπαλί λόγω ανησυχιών για πτώση – είπαν ότι η ηλικία τους δεν επηρέασε το δρομολόγιό τους στο εξωτερικό.

Είπαν ότι αισθάνονταν σίγουροι ότι αν τραυματίζονταν στο ταξίδι τους, τα παιδιά τους «θα ήταν ήσυχα γνωρίζοντας ότι κάναμε αυτό που θέλαμε οπωσδήποτε» δήλωσε η Χέιζελιπ, η οποία περιέγραψε τα 81 ως «την ιδανική ηλικία» για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

«Μεγαλώνοντας αποκτάς τη σοφία για να παίρνεις αποφάσεις» είπε. «Και αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία εκτιμώ τόσο πολύ την ομορφιά και μπορώ πραγματικά να την απολαύσω. Και για μένα, αυτή ήταν η ιδανική ηλικία για να πάω. Είμαι τόσο ευγνώμων».

*Με στοιχεία από cnn.com

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση