HomeHL1-CultureΟυκρανία -Unesco: Kαταστροφές 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά

Ουκρανία -Unesco: Kαταστροφές 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά

248 μνημεία έχουν υποστεί ζημιές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε καταστροφές ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τομέα της χώρας.

Μάλιστα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 13,9 δισ. ευρώ σε έσοδα στους τομείς της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unesco που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Unesco για Ουκρανία

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ που εδρεύει στο Παρίσι και του οποίου η γενική διευθύντρια Οντρέ Αζουλέ βρέθηκε σήμερα στην Ουκρανία, 248 μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων ορισμένα έχουν καταστραφεί εντελώς, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση τομέων της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου «του τουρισμού, των τεχνών, των αθλημάτων, της ψυχαγωγίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας», που εκτιμάται σε απώλειες 15,1 δισεκ. δολαρίων (13,9 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με στέλεχος της Unesco.

«Θα στηρίξουμε τις ουκρανικές αρχές στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανοικοδόμηση του πολιτιστικού τομέα», ανακοίνωσε η Αζουλέ, που εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του τομέα αυτού στα 6,4 δισεκ. ευρώ.

Επτά πολιτιστικά μνημεία και ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ανήκουν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που σε γενικές γραμμές γλίτωσε από τον έναν χρόνο πολέμου, και το οποίο εντάχθηκε στη σχετική λίστα φέτος.

Δεκαέξι άλλες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πόλη Τσερνίχιβ, που υπέστη καταστροφές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εμφανίζονται στην «ενδεικτική» λίστα της Unesco. Το Κίεβο πρέπει να υποβάλει την υποψηφιότητά τους προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση