HomePost ItΚεγκέρογλου: Στη Βουλή η ένταξη σε πρόγραμμα του υπουργείου οι εγγείες βελτιώσεις στο δήμο Μινώα Πεδιάδος

Κεγκέρογλου: Στη Βουλή η ένταξη σε πρόγραμμα του υπουργείου οι εγγείες βελτιώσεις στο δήμο Μινώα Πεδιάδος

Απορρίφθηκε και η ένσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη  Κεγκέρογλου, προκειμένου να ενταχθεί το έργο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας» στο πρόγραμμα Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» για μικρά αρδευτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. €, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας υπέβαλε την πρόταση ύψους περίπου 2,19 εκατ.€ με τίτλο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ωστόσο, η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο αν και συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία δεν εγκρίθηκε και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που εντάχθηκαν και ανακοινώθηκαν πριν από ένα μήνα και στην κατεύθυνση αυτή, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει την ειδική προσφυγή επί των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου για το εν λόγω έργο και στη συνέχεια να ανακοινωθεί η έγκριση του.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα υποδομών εγγείων βελτιώσεων που αποτελεί και αντικείμενο της ερώτησης, υπεβλήθησαν 158 αιτήσεις, η πλειοψηφία των οποίων εγκρίθηκαν.

Σε ότι αφορά όμως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, αν και κατανόησε την παράκληση του κ.Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι η ένσταση που εξετάστηκε από ειδικούς του Υπουργείου δεν μπορεί να γίνει δεκτή αφού:

1)για το 2ο υπόεργο δεν υπεβλήθη εμπρόθεσμη περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά ούτε και εγκεκριμένη μελέτη

2)η ίδια η αίτηση για το έργο ήταν ελλιπής και μη ορθά συμπληρωμένη.

3)δεν υπήρχαν τεύχη δημοπράτησης, τα οποία μάλιστα μοριοδοτούνταν ιδιαίτερα

4)η εφορεία αρχαιοτήτων εξέδωσε με καθυστέρηση την έγκριση

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το 2024 θα επαναληφθεί η πρόσκληση για μικρά έργα και μπορεί να επανυποβληθεί με όλες τις αδειοδοτήσεις, μελέτες και εγκρίσεις. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το 2024 θα υπάρξει πρόσκληση για έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, στα οποία μπορεί να ενταχθεί το Φράγμα Μπαδιά Απου είναι απαραίτητο για την  άρδευση της ευρύτερης περιοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση